Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máta na lodžii

Od: martyarty odpovědí: 10 změna:

Ahoj, dobrý den:)

letos jsem koupil mátu do truhlíku do zasklené lodžie. Větráme, zaléváme...ale máta je pořád takováto - viz obrázek. Nevíte prosím někdo, čím to může být? Už je letos jednou ostříhaná, ale zase narostla s poškozenýma listama.

Zároveň, nemohu se zbavit i malilinkých mušek, které mi už zničili několik bylinek. Mohlo by to mít souvislost?

Děkuji:)

Martin

Máta na lodžii

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je možné, že jste mátu koupil i s nějakýma potvorama, třeba tam máte molice, jestli jsou ty mušky bílé. Molice jsou oříšek, skleníky se někdy musí celé vydezinfikovat, molice i přezimují. Zkuste zavěsit žluté lepové desky. V truhlíku bych vyměnila substrát.

martyarty
hodnocení

Děkuji za radu, toho jsem se bál:)

Krásný den

Martin

liska5
hodnocení

0x

Máta je bujný a zdravý plevel, pokud roste ve vlhku a polostínu někde na kraji lesa nebo v koutě zahrady.. Pěstovat ji v truhlíku na slunku většinou dopadne takto.

Ano, takto to v květináči dopadne. Asi je to třásněnka. Já mám to samé na pažitce na balkoně. Přitom každý rok dávám na balkon nový květináč s novou pažitkou. Na zahradě je to v pořádku, ale v květináči to vždycky dopadne takto. Takže ten omezený prostor v květináči není pro podobné rostliny ideální.

liska5

Já si to laicky vysvětluji, že prostě nemá spojení se zemí.

Nejlíp je to vidět na lichořeřišnici. V žardince, kde zalévám a hnojím, se jí zjevně nedaří. A z několika semen, co mi spadly do trávy ke zdi, vyrostly bohaté a kvetoucí lichořeřišnice.

Je fakt, že nejlépe mi roste v záhoně pod stromem, to jest ve stínu.

Tak přesně takové zkušenosti mám s tou lichořeřišnicí také. Přitom na pytlíčku právě doporučují pěstování v truhlíku. Nikdy mi v truhlíku pořádně nekvetla, ani nerostla, ať jsem dělala co dělala. A to jsem mohla dát cokoliv. Substrát, nebo vlastní kompost, hnojit a tak dál a přesto byl výsledek nuzný. Už jsem to vzdala. *nene*

72mona3*

Letos jsem měla mátu téměř stejně zničenou - na záhonku. Bylo to tím suchem a teplem.

Jinak lichořeřišnici jsme mívali a dařilo se jí. Vtip byl v tom, že se nemá hnojit. Dokonce prospívala v polorozpadlém truhlíku u zdi, kde byla hlína snad stoletá. Stačilo jen zalévat. *nevi*

No oni tam právě i píší, že prý se jí daří nejlépe v obyčejné hlíně a ne hnojení. To jsem udělala jako první pokus. A nedařilo se jí, tak jsem pak vymýšlela všelijaké ty "vyfikundace" a pořád nic. Tak jsem to vzdala. Ale příští sezonu se teda pokusím znova. Já mám totiž moc ráda ty květy, *mnam*tak mne to i mrzelo. Ale zkusím ji také hodit někam ke plotu...

hodnocení

0x

měla jsem to taky tak, ostříhala jsem ji a zalévám silně kropičkou i na lisy a teď je nádherná. Chce hodně vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]