Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu- máme asi 10-ti letou 2 metrovou rostlinu dracény s úzkými hnědozelenými lista - 3 rostliny každou o 3 vrcholcích. Rostlina je značně vzrostlá od odvětvení a pro časté stěhování opadaly spodní listy. Teď je umístěná v zimní zahradě, zbrchala se a začala pěkně růst, ale vypadá komicky - má jen chocholky. Nejsem si jistá, jestli ji mohu zkrátit a jak přitom postupovat, mám strach, že o ni příjdu. Navíc mi začaly schnout spodní listy i na nových vrcholcích. Za odpověď děkuji. KK.
Dobrý den, chápu vaše obavy, ale ujišťuji vás, že se téměř 95 % uříznutých vrcholků uchytí. Domnívám se, že je ve světě každá dracéna vypěstovaná z řízků. Takže : čistým a ostrým nožem odřízněte vrcholky, spodky namočte do stimulátoru, buď práškového, nebo gelového, nebo tekutého, v odd. zahrady vám poradí v každém marketu, a následně tyto zapíchněte do substrátu pro pokojovky, bohatě zalévejte a udržujte v bodobných světelných podmínkách na jaké byla rostlina zvyklá. Zbytek rostliny je možno nařezat na špalíky a postupovat s nimi stejně. Dokonce vám obrazí i zbylé ,,pařízky,, třeba i kousek nad substrátem...
Ale co se zbytkem rostliny? Je vzrostlá a nechci ji zmařit, podaří se jí obrůst, nebo ja to zbytečné a jak se ořetřuje řez v případě, že ji nemusím vyhodit. Děkuji za odpověď. KK.
odpověď najdete v poslední větě mojí odpovědi, tzn, že obrazí i zbylý ,,pařízek,, i kousek nad substrátem, samozřejmě, že ten zbylý kousek s kořenovým balem může měřit i 50 cm. Řezné rány se nemusí nijak ošetřovat, ale chcete-li být důsledná, tak je můžete zasypat práškem z dřevěného uhlí. Doporučuji hnojit Kristalonem pro pokojovky, v zimě se snažte umístnit rostlinu do chladnějšího prostředí, ale dopřejte jí dostatek světla, pokud toto není možné, zalévejte dostatečně po celý rok. Vyvarujte se průvanu a umístění rostliny u topení, nebo jiného zdroje tepla.
Spodní listy usychají současně s přirůstáním nových horních listů. Vytváří se tak kmínek - je to tedy přirozené.
No, je možná dobré zmínit, o který druh se jedná. Je jich opravdu mnoho... třeba si nerozumíme právě v tomto ohledu.
Fotka je z doby, kdy byla ješta jakš-takš zelená - teď je holá a má jen na vrcholu zeleň, ale i ta pomalu žloutne. Nejsem si jistá jestli proto že je v průvanu nebo že přeschla, bohužel oboje je možné. Opravdu děkuji moc a moc, že mi radíte. KK.
Jo, je to klasický kousek Dracaeny, česky Dračinec. Problém by mohl být v nedostatečné vlhkosti vzduchu i nedostatečné zálivce... Hnojení v sezoně ideálně jednou za dva týdny. Pokud je během zimy v bytě, roste. Ozvěte se, pokud budou problémy přetrvávat.
Ještě jsem si uvědomil, problém může být i v přelití...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.