Nejste přihlášen/a.
Z jakého důvodu si přejete převážně "kamennou" zahrádku? Pokud se Vám to opravdu líbí, nic proti, ale oko většiny kolemjdoucích na tom s velkým zalíbením nespočine. Zahrádky na druhé a třetí fotografii jsou studené, mrtvé...
Možná si od toho slibujete menší nutnou péči. Z okna vidím kousek sousedovy zahrady s kačírkem. Zatímco na spadané listí na trávníku (a není všechno z jeho stromů, když zafouká vítr, nese listí přes tři zahrady) bere hrabičky a třemi čtyřmi tahy to shrábne, u kačírku čupí na bobku dlouhé minuty a vybírá po jednom. Také se mi zdá, že po nějakých třech letech už kačírek není tak zářivě čistý, jako byl hned po nasypání. Nechci Vám nic příliš vymlouvat, ale berte v úvahu i nevýhody.
Jednou jsme zde předzáhrádku řešili. Vytvořil jsem dva návrhy. Možnosti jsou ovšem nekonečné. poradte.cz/...
Až budu mít více času, tak vám do toho prostoru asi tři návrhy udělám. Sám jsem zvědav co vytvořím. Pokud tam budete mít částečně trávník, nemusí být po celý rok pěkný a navíc pracný na údržbu, pod keří budou vyholená místa tak uvidíme. Odpolední slunce, tak to je normální, dobrá poloha.
Kamínky jsou hezké tak první rok, než se v nich uchytí prach, zemina a semínka trav a rostlinek nejrůznějšího druhu od nízkých plevelů až po břízy a javory. Musí se stále nějak chemicky hubit. Jestli trváte na kamínkách nebo písečku, podívejte se na zenové zahrady ( zen garden). S hrabičkama se zahradník vyblne celý rok každý den až dost.
Jestli jste na Moravě, nebo máte dost sluníčka, klidně si pořiďte pergolu a dva druhy vinné révy, spíš pro okrasu než pro plody,, ale můžete mít obojí. Nebo si pro radost zasaďte stromek meruňky nebo broskve, nebo malou hruštičku. Také k chuti přijdou červené a černé rybízy, nebo kanadské borůvky, atd...
Pokud máte děti, dejte jim tam možnost také zahradničit: Zasadit si slunečnice, fazole (pěkně zdobí a dají se louskat a sníst), pro pastvu čmeláků a motýlů a dlouhososky cynie (ostálky), nebo pro vůni a motýly nenáročné a přitom pěkné floxy, Na jaře může děti napínat, kdy už po zimě přide jaro a objeví se žluté talovíny, bílé, žluté a fialové krokusy, sněženky a bledule. Jen pozor na modřence, šíleně se množí a rozrůstá. Na začátku léta krásně voní a kvetou pivoňky. Klidně tam také můžete zasadit pro radost pár jahodníků, ostružinu pnoucí po pergole, atd.atd.. jen ne kamínky... to je divná móda, která snad brzo přejde.
Je potřeba položit netkanou textilii, nebo černou fólii, vyříznout otvory pro dřeviny a žádný plevel nebude (vyzkoušeno). Kamínky jsou čisté, oprší, nebo se opláchou hadicí.
@ferax - také vyzkoušeno. Plevel časem bude. Třeba taková bříza má úžasnou schopnost vyrůst kdekoliv, i na povrchu fólie mezi kamínky, nebo v mechu na střeše. Ale pořád je to minimální údržba, to je fakt. Úplně bezúdržbový povrch lze vytvořit z borky či i vrstvy borových šišek. Jen se musí časem doplňovat. M.
Při tak malé ploše není problém zaregistrovat případný uchycený plevel a odstranit. Je to zanedbatelná činnost. Určitě bych tam nenechal vyrůst břízu do té podoby, že bude rozeznatelná.
Jo jo, během chvilky je vše zase čisté. Kořínky jsou jen na povrchu. Přestože je dost odpůrců plošného zakrývání půdy fólií, já na to nedám dopustit. Díky ní máme minimální spotřebu vody na zalévání i v tropických létech, která tu poslední roky panovala. I ve městech vznikají ostrůvky s nenáročnými rostlinami (juky, šalvěje, třapatky, gaury, sasanky, prosa, levandule...) vysypané kačírkem. Je to moc hezké.
Jak psali ostatní, stačí dát textílii a žádný plevel neroste a když ano, tak úplně minimálně a téměř to ani nelze okem vidět a ihned se to vytrhne. Sousedé naproti mají jen kamínky a květináče, mají to už 3 roky - žádný plevel, krásně čisté kamínky, takže to bych jako problém určitě neviděla. Co se týká pergoly nebo ovocných stromů, myslím, že to se hodí spíše na zahradu a ne před dům, alespoň ne před ten náš. Opravdu chci něco jednoduchého a sjednoceného, nějaké zelené trávy a k tomu třeba ty bílé a fialové levandule, ladit to jen do 2 až 3 barev.
Japonskému javoru se tam nemusí dařit, chce vlhké humozní stanoviště, kde tolik nepere slunko. Mám dobrou zkušenosr s jalovci, juniperus. Jeden vřetenový tmavozelený, druhý zlatý střední, co jde víc do šířky. Ty vydrží větší sucha i mrazy a dají se řezem upravovat. A vedle toho nějký tis, brslen nebo kulatý čarovějník, nějaké ostřice a s výběrem štěrku buďte opatrní. Ladit do šeda. Kulatý nažloutlý kačírek se tam nehodí. Levandule v jednom rohu budou pěkné. A balvan nebo lavičku tam nechcete?
Děkuji za tipy ... Nad balvanem jsme uvažovali, manželova mamka nás ale nahlodala s těmi koulemi nebo spíš nějaký valoun, tak jsme na vážkách.
Mockrát děkuji . Ještě jsem narazila na internetu na něco takového, dalo by se z toho vycházet. Máme to kulaté okno, tak by se tam mohly dát 3 koule o průměru 30, 45 a 60 cm, bílý a šedý štěrk (koule by se daly do nějaké výseče) a kolem nějaké keře, trávy apod.
Jak to udělat nevím, ale také se přidám s názorem. Ty návrhy o rádce Jofa se mi líbí, jsou takové příjemné na pohled, jsou tam barvy a život a přesto to nevypadá na nějakou složitou údržbu. Ale ty dva co jste asi někde našla, mi připadají jako z nějaké severní země. Švédsko, Dánsko. Strašně studené, i když geometricky je to vyvážené. Po krátké době to bude všední a nudný pohled. Ale jak sama říkáte, je to Váš dům a Váš vkus. Stromy bych také nedávala, protože když vyrostou, tak to není vůbec pěkné. Sama mám na zahradě dva smrky. Já jsem je ale nesázela, když jsem si domek se zahradou kupovala, už tam byly. Ale byly malé a byly hezké a bylo to takové zvláštní zátiší. Dnes, po 12 letech jsem z nich doslova nešťastná. Leda koupit takové druhy, co nerostou, nějaké zákrsky. Ale v tom Vám radit nebudu, to víte určitě lépe než já.
Vzhledem k tomu, že to vypadá jako zadní vchod do nějakého provozu, tak by tam s ohledem na velikost prostoru stačilo pár dřevin, které pomalu rostou a kamínky.
Mrkněte i na Pajehličník. Roste pomalu a je dobrou variantou místo jehličnatých stromů. My ho máme před domem na plném slunci dva roky. Vůbec nepovyrostl, ale vypadá velmi zdravě. Jinak mně se jehličnany u takových domů velmi líbí. Rozbijí tím tu geometrii a dodají živý prvek. Třeba takový smrk omorika, přestože vyroste, nepůsobí robustně a je odolný. M.
Co to je, jednou?
Většina lidí má ráda změnu. Teď teprve budete tvořit a kdo ví, na co se budete chtít dívat za patnáct dvacet let. A kdo ví, kde za těch patnáct dvacet let budete. Čtyři metry, to nic není. Opravdu má velmi pomalý růst.
Je to opravdu škoda, že se v nových zástavbách lidé bojí větších stromů. Občas vídám sakury s dvoumetrovým kmenem, občas stříbrné smrky nebo právě ty barevné javory, ale jinak je to takové ploché. Sterilní. Mrtvé.
Každopádně lepší je vše vidět na živo. Udělejte to jako já: běžte se projít do nějaké nové zástavby načerpat inspiraci. Ať se daří
Levandule tam půjdou. A jsou i takové dekorativní odrůdy, co mají květenství na dlouhých paprscích, až 70cm. Mám je z Polska. A za ně do kontrastu nějaké ty konifery, eventuálně balvan.
Stejně je nejlepší si udělat výlet do několika okrasných zahradnictví. Tam to uvidíte v reálu, prodiskutujete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.