Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napadená květina

Od: mariejanakova odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, myslela že květině ( nevím jméno) začalo po 10 letech vadit západní slunce na parapetu, ale zjistila jsem, že je všude plno černých teček a listy jsou spíš napadené nějakým škůdcem. Žloutnou a jsou na nich díry. Mám dvě rostliny vedle sebe doma za oknem. Prosím o info ohledně postupu? Postřik? Děkuji. M.Janáková
Napadená květina
Napadená květina #2
Napadená květina #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

černý tečka jsou nejspíš hovínka oné potvory. Pořádně listy prohlédněte, může tam být nějaká housenka, nebo třeba i slimák. Mrkněte na ni i večer (to se většina těch potvůrek probouzí a začnou okusovat listy).

hodnocení

0x

Tipuji, že černé tečky jsou trus třásněnky. A rovněž tipuji, že máte nějakou cibulovinu, pravděpodobně běžné hippeastrum. Často se nazývá a prodává jako amarylis. Ale přesný název teď není důležitý. Pravděpodobně Vám nekvete, proto ji neumíte pojmenovat. Nekvete proto, že nenecháváte cibule zatáhnout.

janakova
hodnocení

Právěže kvete každý rok, někdy v únoru, někdy v dubnu... cibule opravdu nezatahuju... děkuji za odpověď, zkusím najít něco proti Třásněnce.
Napadená květina #4

Podle fotky máte opravdu hippeastrum (česky hvězdník). Že Vám cibule kvetou, i když je nenecháváte odpočinout - zatáhnout, je možné, setkala jsem se s tím, ale je to spíše méně obvyklé. Správný postup , který vede k bezpečnému kvetení koncem zimy a počátkem jara, je třeba zde. A dále je to mnohokrát popsáno na internetu. Zmatkem v názvu amarylis x hippeastrum se tuto chvíli nezabývejte. Dočtete se, že je teď vhodná doba k ukončení zálivky. Zkuste to třeba jen s jedním květináčem, bez vyndávání cibulí.

S třásněnkou osobně neporadím, jak jsem se jí zbavila před lety, si nepamatuji. Už několik let tyto breberky nemám, většinu pokojovek dávám letnit na zahradu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]