Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zachránit zlomený kaktus?

Od: juicyk® odpovědí: 3 změna:

Zdravím,
dnes se mi stala velmi nepříjemná věc - můj kaktus, který mám už snad 15 let, se nějakým záhadným způsobem převrátil a spadl na zem *plac* a úplně se odtrhl od hlíny - fakt nevím jak, měl hliněný těžký květináč, ale je pravda, že už byl vysoký určitě přes 30cm a poslední dobou začal žloutnout ... spodek je měkký a takový scvrklý, takže je asi jasné, že začal uhnívat. :(
Otázka ale zní - je ještě nějaký způsob, jak ho zachránit?
Četla jsem radu - odříznout zdravou část, nechat na nějakém vzdušném místě zaschnout a čekat až pustí kořínky, pak dát do hlíny ... určitě to zkusím - mám ho ráda, takže rozhodně chci zkusit zachránit - máte někdo s tímto zkušenost, jak mu pomoci co nejlépe? A existuje vůbec možnost, že se to u takto starého kaktusu podaří? *modla*

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Určitě to zvládnete. Jen je potřeba myslet na to, že se vám 30cm vysoký kaktus bude vyvracet. Tak bych radila (až vám po uříznutí zaschne plocha živého "masa"), vzít "pet flašku", odříznout vršek a na dně vystříhat dírky, pak vložit 2 větší kameny a ty zasypat směsí hrubšího stěrku (třeba smeteného po zimním posypu z vozovky) s agroperlitem. Navrch posadit kaktus, opřít ho o stěnu flašky (kameny jistí stabilitu) a zalévat podmokem - tak 1x týdně. Po nasátí vylít z podmisky vodu. Kořínky stěnou petky uvidíte. Pak vsadit ne do hlíny, ale do Substrátu pro kaktusy. Držím palce. Ida

mak*
hodnocení

1x

Ano, kaktus spadl proto, že uhnil. Zachránit popsaným způsobem je možné. Pokud se vám to podaří, zalévejte kaktus méně často a intenzívněji. Já kaktusy přes zimu nezalévám vůbec, na jaře postupně začnu, během léta zalévám tak, že ho klidně na celý den postavím do vody (min tak hodinu) a další zálivka až když zemina úplně vyschne. V letních vedrech zálivku vynechávám.

hodnocení

Díky za radu ... také přes zimu nezalévám a i jinak přes rok se snažím spíše méně než více, očividně ale letos jsem to nějak přehnala ... nechápu, když 15 let se mu dařilo krásně *alene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]