Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mnozeni Kroton

Od: klara* odpovědí: 6 změna:
Dobry den,velmi se dari teto pokojvce,jen za chvili nebude mit prostor pro rust do vysky,existuje nejaky zpusob,jak zkratit "stonek - kmen",aby to rostlina přežila a zaroven,jak ji rozmnozim?dekuji
Mnozeni Kroton

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

3x

Hezký den .Jedině uříznout stonek a rozdělit na několik menších sazenic a ve vodě zakořenit.Tak bych to udělala já.

Já také bych raději založila novou rostlinu z vrcholového řízku a tuhle bych nechala spokojeně žít podle jejich představ. Kretén je krásná a poměrně nenáročná rostlina.

Babkazov - kretén *smich* to je boží *smich* omlouvám se, ale nemohla jsem si pomoci...takhle jsem se o půlnoci pěkně dlouho nezasmala. A jinak souhlasím s Vaší verzí. Také bych udělala pěknou novou rostlinku z vršku.

hodnocení

3x
Mám krotony mnoho let.
Množím ponořením stopky odlomeného listu do vody, většinou v 0,7 litrové zavařovačce. Stopka je ve vodě, samotný list ve vzduchu, opřený o sklo. Na severním okně má dostatek světla, já mám přehled o tvorbě kořenů a dostatku vody.
Každý rok množím tak dva kusy, většinou všechny rozdám. Ty velké, co už se mi nevejdou, třeba do podniků, ty malé berou známí do bytu.
Pro pěkně vybarvené listy je vhodný dostatek světla...
Řízkovat jsem nezkoušel. Už jsem viděl i list s naříznutými žebry položený na vlhkém písku. Také pouštěl kořínky.

cesmina*
hodnocení

2x

Před několika roky jsem si ho namnožila zakořeněním větviček ve vodě.Je malý,ale už kvetl narozdíl od toho velkého co mám spoustu let.

hodnocení

0x

Když jsem v minulosti jeden kroton umořila a přečetla si, že jeho pěstování je obtížné, už jsem se k němu nikdy nevrátila. Zkušenosti proto nemám. Ale v knize jsem se dočetla, že se množí na jaře vrcholovým řízky, ovšem za dost vysoké spodní teploty. V bytě je úspěch málo pravděpodobný. Ale napadla mě možnost umístit na kmínek zábal, aby v tom místě pustil kořínky. Trochu rašeliny, obalit igelitem, ovázat nahoře i dole a opatrně zavlažovat injekční sříkačkou. Jestli by zdřevnatělý kmínek kořínky pustil, nevím. Jestli by malé mladé kořínky po odříznutí "utáhly" tak vzrostlou rostlinu, také nevím.

Vaše rostlina by si zasloužila větší květináč. Větší bude i hlubší. Tím se dá kmínek opticky zkrátit o pár centimetrů nejbezpečněji :) .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]