Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odpudit mravence?

Od: zz odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

po celé naší zahradě se v podstatě nenajde místo, které by nebylo osídleno mravenci. Většinou mi to nevadí, ale teď se chystám stavět kurník pro slepice a v té části zahrady, kde se chystám stavět, sídlí rezatí mravenci. Oproti černým, které mám blíže k baráku, jsou tito neskutečně agresivní. Jakmile se člověk někde postaví a stojí na místě déle než půl minuty, již mu začínají obalovat nohy hejna útočníků a jejich kousnutí štípe více a déle, než požahání od mladých kopřiv. Chtěl jsem se proto zeptat, jestli neznáte nějaký jed/odpuzovač - třeba ve formě nějaké pasty - který by se dal natřít na boty a mravence by zahubil/odpudil. V domácnosti mi zabírá nalití trochy benzínu na místo, kam již nemají chodit - mravenci jeho silný pach nemají rádi. V tomto případě však natření bot benzínem nezabírá ani trochu. Zkoušel jsem si na boty nastříkat biolit, ale ten se zřejmě rychle odpaří a mravencům nevadí Pokud jste řešili podobný problém, jak jste jej vyřešili? Nepotřebuji se mravenců ani tak zbavit, jako spíše docílit toho, aby mi nelezli po nohách, jakmile se na pár vteřin zastavím na místě...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

0x

Mravence odpuzuje borax. Může se udělat např. 2% až 5% aplikační roztok. V malém množství není škodlivý (používá se např. na plíseň nehtů na nohou).

zz
hodnocení

Děkuji za odpověď. Bude tato látka účinná i poté, co roztok na botách zaschne nebo je potřeba jej periodicky obnovovat? A kde může normální smrtelník tuto látku koupit? Net našel borax jako tavidlo na sváření - to je ono?

zz
hodnocení

Problém vyřešen tím, že jsem si s sebou vzal zmíněný Biolit. Jakmile se začali shromažďovat k útoku na moje nohy, trochu jsem na ně stříknul a oni měli najednou mnohem větší starost o záchranu vajíček, než o to, aby mě sežrali zaživa. Během pár minut se pak někam ztratili a já mohl bez obav pokračovat v práci. Asi se nejedná o žádné trvalé řešení, ale pokud člověk potřebuje pracovat na místě, kde se nelze zastavit bez toho, aby byl za pár sekund obsypán červenými mravenci, pak toto zabírá spolehlivě...

Ještě bych snad dodal, že oproti létajícímu hmyzu zabírá na mravence Biolit dosti zpožděně, tj. pokud si jej (jako třeba já) nastříkáte na boty ve víře, že skrz tento jed mravenci nepůjdou, pak nepochodíte - mravenci Biolit přelezou jako kdyby nic a budou pokračovat v hledání vhodných míst k zakousnutí.

tera
hodnocení

0x

Zkuste jim jejich cestičky posypat solí, oni odtáhnou a přestěhují se na sousedovu zahradu

veronica

Na to je právě vhodný ten borax. Koupíte v běžné drogerii. Používá se i jako stopové hnojivo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]