Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opadávají malé plody švestky

Od: goli* odpovědí: 8 změna:

Mám již pěkně vzrostlý strom samosprašné švestky odrůdy TEGERA. Každý rok je obsypána květy. Strom roste hned vedle včelstev, takže opylení je také zajištěno. Po odkvetení se vytvoří plody, ale dorostou do cca 1cm a pak všechny opadají.

Zkoušel jsem předloni a letos znovu postřik Calypso proti pilatce švestkové, ale bez výsledku. V okolí rostou trnky a plané třešně.

Prosím o radu, strom se mi nechce kácet.

Přikládám letošní a loňský obrázek stromu v květu

Opadávají malé plody švestky
Opadávají malé plody švestky #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Opravdu, právě nedostatek vláhy, která je typická v posledních horkých letech, se může projevit opadem nezralých plodů.Švestkám vyhovuje úrodná půda s dostatkem vláhy a protože mají mělčí kořeny, v období sucha se má provádět občasná, ale o to důkladnější závlaha. Nemůžete to srovnávat s jabloní, ta má kořeny daleko hlubší, takže období sucha přežívá lépe. Protože se zmiňujete o klejotoku, tak mě ještě napadlo, jestli by pachatelem taky nemohl být obaleč švestkový, má dvougenerační vývoj a 1.generace housenek způsobuje právě opad plodů a 2.generace červitost zralých plodů.Jejich existence se projevuje vpichem a právě klejotokem. To je ale jenom moje spekulace.

hodnocení

2x

Mám švestku také, kupovaly jsme se sousedkou ve stejný den a ve stejný den sázely. Máme ji už třetím rokem. Mně rodí krásně, ale já zalévám v dobách sucha jednou do týdne a naliji ke kořenům 40 litrů vody. Sousedka nezalévá a všechno jí opadalo a to co zůstalo se nedá jíst, lezou ze švestek nějací červi, kteří jsou úplně vysušení. Sama chci založit otázku a zeptat se co to je. Letos nám oběma oba stromky hodně kvetly. Včelky pylovaly, takže nebyl problém. U mne byl spíše problém v tom, že letos bylo právě mnohem víc plodů a tak byly švestky menší než loni. Ale kdybych zalévala víc, tak by to bylo určitě lepší. Takže podle mne to je určitě suchem.

goli*
Děkuji za reakci. Asi by to mohlo být suchem, ale tolik let za sebou?
Strom mám u včel v lese a zdroj vody tam bohužel nemám. Myslíte, že by sucho dalším stromům nevadilo? Je švestka náchylnější než jabloň, třešeň rakytník a vlašský ořech ap.?

Tak rakytník a ořech mám také a ty jsem teda nezalévala a nevidím nějaký velký problém, zatím. Ořechů je hodně, ale jaké budou to se uvidí. Rakytníku mám normálně. Jabloň mám také, ale je malá kupovala a sázela stejně s tou švestkou a ta mi moc neroste a plodů moc nemá, ale i tu zalévám. Stejně jako švestku a meruňku. Vlastně zalévám všechny ovocné stromky, kromě třešně, která je obrovská.

loveczen
hodnocení

0x

Měl již strom plody? Protože u nějakých stromů se stává, že plody jsou perfektně vytvořeny za několik let.

goli*
hodnocení

Strom roste asi 6let a plody jak jsem popsal vždy shodí. Vloni se myslím udržely 3 švestky ale prýštila z nich smůla.

hodnocení

0x

Že by sucho? Je to zřejmě mladý strom, má možná mělké kořeny a tak se brání proti vysílení odhozením plodů.

goli*
hodnocení

Sucho jsem taky uvažoval, ale vedle jsou jabloně a ty plodí v pohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]