Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co si počít se sousedem, který použil Roundap

Od: mamca® odpovědí: 14 změna:

Nevím, co mám dělat se sousedem, který použil Roundap asi 0,5 m od jeho plotu směrem do naší parcely. Mám zde nasazeny fazole-švábky vysoké a v jedné rovině i tuje smaragd. Asi mě chce otrávit a zničit vše. Děkuji za radu.Mamča

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

4x

Roundupem vás neotráví. Jedná se o herbicid, který je pro člověka jedovatý stejně, jako kuchyňská sůl. Ale jako herbicid může zničit vaše rostliny, pokud se jim dostane na listy - to zjistíte už za dva dny.

radka66
Ve Francii, Nizozemsku a Belgii je glyfosát pro domácí použití zakázán.Německo, domov chemického gigantu Bayer, který koupil Monsanto v roce 2018, jej zakázalo na veřejných prostranstvích a plánuje úplný zákaz na konci letošního roku.Roundup a non-Hodgkinův lymfomStovky soudních sporů uvádějí souvislost mezi expozicí Roundupu a non-Hodgkinským lymfomem. Podle Mayo Clinic je non-Hodgkinský lymfom druh rakoviny, který začíná ve vašem lymfatickém systému, který má bojovat s nemocí ve vašem těle. Lymfocyty, typ bílých krvinek, vytvářejí nádory u pacienta s nehodgkinským lymfomem.Mezi závažnější příznaky expozice Roundup patří:Gastrointestinální korozeBolest v ústech a krkuBolest břichaObtížné polykáníOrgánové poškození jater a ledvinSelhání ledvin do té míry, že je potřeba dialýzaRespirační potížePlicní edémŠokSrdeční arytmieVýrazný nepravidelný srdeční rytmus, následovaný smrtíZhoršené vědomíMetabolická acidózaTěžké popáleniny kůžePoranění rohovky

floro*
hodnocení

3x

Lidi, já vás nechápu. O Round up se už dlouho mluví, že se zakáže. Nejspíš z důvodu, že jeho účinky nejsou zas až tak banální, jak se obecně myslí. Nezakázal se zatím jen z důvodu, že je to prostě byznis jako kráva. Prachy až na tom prvním místě. No a pak právě si lidé naivně myslí, že je asi tak nebezpečný jako sůl a šplícháte si to po litrech na potraviny a na zahrady, kde trávíte volný čas.. Ale no tak... neblázněte.

Soused nesmí na váš pozemek nic vypouštět, ani dešťovou vodu, natož stříkat a používat pesticidy. Poškodil váš pozemek, resp. vaši úrodu, můžete po něm vymáhat škodu. Škodu nafoťte, pošlete na obecní úřad.

Pokud máte dobré vztahy, tak se ho zeptejte, co ho k tomu vedlo, jak si to může dovolit (šahat na cizí majetek) a pošlete ho do háje (slušně řečeno).

rv*
O glyfosátu se mluví že se zakáže od doby, co přestal být krytý patentem a může ho vyrábět kdokoliv. Držitel patentu - firma Mosanto - bude mít jedině radost, pokud se glyfosát zakáže, protože má zajisté připraven další patentově krytý herbicid. Počítat s tím, že se herbicidy zakážou všechny, je nesmysl, protože bychom umřeli hlady.

lidus*
hodnocení

2x

Soused na svém může použít co chce, mi zaděláme kartonem kam stříkat nechceme a je to vyřešené, Roundap funguje jen pokud se dostane na listy a pokud nefoukalo je nepravděpodobné, že zasáhl vaše fazole.

hodnocení

1x

Nechápu problém. Nebo spíše nechápu tazatelku.

Roundup používám vcelku běžně a to i blíž, než 0,5m od plotů sousedů. Nic proti nim nemám, rozhodně je nechci otrávit, stejně tak jejich zeleň - vycházíme spolu skvěle a zrovna dnes jsme grilovali.

Taztelce bych doporučil odbornou pomoc

psychoporadna.cz/...

re4zon
Vam bych doporucil kurz cteni a chapani psaneho textu. Z dotazu jasne vyplyva, ze to nastrikal pul metru na pozemek tazatelky. Za to by zaslouzil par facek.
Jinak jestli jste to zjistil hned, tak bych okamzite rostliny osprchoval cistou vodou. A pak bych sel sousedovi vysvetlit, ze je debil a bude platit to, co uhyne.

hodnocení

0x
Mamčo,
jakou radu chcete od nás?
Dotaz musíte nasměrovat k sousedovi
a v klidu s ním situaci vyřešit.

hodnocení

0x

@mamca - Nevím, co mám dělat se sousedem

No - zkusila jste s ním o tom promluvit?

jurajjuraj*

v dnesni dobe internetu neco resit naprimo? radeji si to vyfoti, bude resit tri tydny na netu a cekat ze nekdo kdo to na netu objevi, to posle sousedovi

hodnocení

0x

Fazole zřejmě odejdou a jestli to ublíží tujím, tak to netuším. Asi čistil plot od trávy, vás otrávit určitě nechtěl.

mecik*
hodnocení

0x

Vždy jsem věřil návodu, že Randap je neškodný , působí jen dotykově. Letos jsem se rozhodl vymýtit přesličku ze skleníku.Jsem si jistý, že jsem štětečkem potíral jen rostliny přesličky, nicméně po čase začaly chřadnout v okolí rajčata, okurky i papriky. Pravděpodobně se randap přenesl dotykem kořenů a nebo druhý den zalitím.Škodou jsem byl překvapen.

Dle mého ani kořeny ani zálivkou ale odparem a následnou kondenzaci na listech rajčat.

liska5
hodnocení

0x

To Vám měl předem říct, abyste si tam udělal nějakou barieru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]