Nejste přihlášen/a.
Vážení rádci a rádkyně. Bratr mi poslal foto hmyzu na listech vzrostlého citrusu, který plodí. Ty hnusné bílé stvůry mají velikost až 4 mm. Jedno foto je po seškrábnutí na sklo, u druhé omlouvám neostrost. Rostlinu izoloval na druhý konec dvora. Mám otázku - co to je? Má význam rostlinu léčit, či raděli zničit. Děkuji za odpovědi. Jura2
Dobrý večer, řekla bych, že se jedná o perlovce zhoubného.
https://www.agromanual.cz/cz/atlas/skudci/skudce/cervci-stitenkoviti-puklicoviti-cervcoviti
72mona3 - Tak aspoň, že si myslíme to samé, tazatel bude mít větší jistotu, že se jedná o perlovce.
Tipuji Perlovce zhoubného (červci). M.
Zase druhá!
Červce známe všichni, kdo je měl doma na kytkách, ale konkrétně tyto jsem také ještě neviděla. Správné určení je i zásluhou tazatele: skvělé foto.
pavelpavel - Já ho taky nikdy neviděla, ale stačí zadat na Googlu "škůdci na citrusu" a pak už se to dohledává snadno.
Ježiš, ti jsou hnusní! Jak jsem stará, tak jsem je nikdy neviděla. Je to citrus, pak je problém jít na ně chemicky. Já u podobných savých potvor dávám do zeminy v květináči k napadené kytce hnojivé insekticidní tyčinky Provado Care.. To by se ale nedaly citrony aktuálně konzumovat. Ale zachránila by se rostlina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.