Dobrý den. Mám 6 půlročních sazeniček grepů, cca 10cm vysoké. Už dříve jsem si všiml, že parapet pod nimi je lepkavý,jak orosený kapičkami medu. I rostlinky na listech jsou lepkave. Dnes jsem rostlinky očistil jarovou vodou. Žádné škůdce jsem z prvu nenašel, až po delší době mi to nedalo, a na kmíncích rostlinek jsou přisaté podle mě puklice-hledal jsem na netu. Je na to nějaký postřik prosím? Na netu psali, že se obtížně likvidují a lepší rostliny vyhodit-ikdyž to bych nerad, rostliny jsku pěkné. Děkuji, David
Zdravím. Vyhodit? Nesmysl! Pokud máte zahradu nebo balkon, před deštěm starým kartáčkem na zuby (namáčejte v octové vodě) odstraňte "pokličky" puklic, tím obnažíte savé škůdce pod nimi schované, osprchujte a položte ven na zem na déšť. Přeživší škůdci se utopí. (Nejde-li to ven, nechte ležet nějakou dobu ve vaně). Určitě nějaká vajíčka přežijí a objeví se nové puklice => opakujte. Tak 3x po 14 dnech. A na zimu je dobré zapíchnout - jak píše @liska5 - hnojivé tyčinky s insekticidem Pravado Care. Boji zdar! Ida
Nevyhazujte. Problém by byl u větší rostliny, ale u takových malých je to ještě dobré. Lze je totiž odstranit manuálně. Nehtem nebo vatovou tyčinkou (uchošťourem). M.
Nevím, jak na puklice, ale na více druhů savého hmyzu mi pomohly hnojivé tyčinky s insekticidem Pravado Care. Píchnou se do zeminy v květináči a hmyz začne hynout.
Dostala jsem citroník a mám na něm puklice, stírám je alpou na vatičce.Existuje něco čím se jich mou zbavit.Mam v plánu koupi nový substrát a kořeny vykoupat ve vlažné vodě.Pomůže to?
futra
Já jsem si ten svůj zachránila směsí : pár kapek jaru ,pár kapek jedlého oleje a trošku 60 % lihu + voda.Tímto jsem to několikrát poskříkala a nakonec to pomohlo.Na oleandru jsem se jich zbavila tak ,že jsem ho nechala přejít lehkým mrazem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.