Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidej, péče, substrát

Od: sana odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer, mám velký problém s orchidejemi rodu Phalenopsis. Zavlekla jsem si ze substrátu plídeň, která mi zahubila už nespočet květin. Je to zdrcující, měla jsem je řadu let. Dělám vše stejně, ale problém je v tom, že jsem se musela přestěhovat z vlhkého domu ( což jim ohromně svědčilo) do suchého bytu. Květiny už potřebovaly přesadit, tak jsem nakoupila pytlíky se substrátem. Běžně se objevijí na kůře mycélie, to je v pořádku, ale mě začly hnít kořeny a v substrátu se mi udělaly velké chomáče protkáně plísní. Samozřejmě se vše odehrálo uvnitř květináče a bylo to poznat až ve chvíli, kdy se to projevilo na rostlině a bylo už pozdě a nebo také až když plíseň byla vidět už i na okraji průhledného květináče. Otevřela jsem balík se substrátem, a hodně zapáchal po plísni. Další koupený ( jiný výrobce) takto nezapáchal. Ihned jsem všechny ty chudinky přesadila do jiného substrátu, udělala jsem v květináčích díry na bocích, vymáchala jsem je v emulzi proti plsni a zasadila s keramzitem na dně, aby voda lépe odtékala. Pořád mám problém s udržením vlhkosti. Žádná orchidej mi nekvete a když už jedna jediná vyhnala z uřízlého výhonku 1 poupě, ani nevykvetlo a uschlo. Proč? Od té doby jsem si koupila spoustu novch rostlin a scénář je pořád stejný. Kvete mi doma maximálně měsíc, pak květy začnou vadnout a upadávají. Teď mi dokonce upadávají zvadlé i když ještě nejsou všechny rozkvetlé. V domě mi kvetly několik měsíců a z výhonku opakovaně. Jsem z toho opravdu zoufalá. Dokonce mají i snahu pustit si nové kořeny, pak i listy a květ nic. Bylo by hodně špatné zasadit je pouze do keramzitu? Vlhkost udrží a určitě nezplesnivý. Polystyren jsem nemohla sehnat a kůře nevěřím, ani borovicové. Mimochodem jsem psala výrobci té závadné kůry. Po měsíci mi odepsal, že ot byli mycélie a že to je naprosto v pořádku. Ano, ale ty vám neudělají z kůry vlastní živočišnou planetu. Spíše bych to viděla na nevhodné skladování ( třeba na slunci, kde se pytlík zapařil). Děkuji za poznatky, budu vděčná za cokoliv. Pokud bude potřeba, udělám fotky ve dne.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Můj názor je, že keramzit zas až tak nasávací není, navíc se slehává a orchidejky potřebují pro dobrý růst a krásné květenství, tedy i kořeny, dostatečný přísun vzduchu, světlo a vysokou vzdušnou vlhkost. A polystyren, ten je pro orchidej Phalenopsis určitě nevhodný. Já mám dobrou zkušenost s kokosovými chipsy, které jsem před přesazováním na pár hodin namočila a 2 orchidejky mi rostou v piniové kúře, kterou jsem ale pro jistotu před 1.použitím vložila do mikrotenového sáčku a v mikrovlnce dezinfikovala. A protože mám také suchý byt, kromě běžného zalévání mám ještě vedle nich trvale umístěnou nádobku plnou vody, kvůli zvýšení vzdušné vlhkosti a po ránu ještě rosím jejich listy, hlavně teď v období těch příšerných veder. A ještě něco.Nedávno jsem četla, když orchidejky špatně nebo vůbec nekvetou, doporučuje se dávat je přes noc ven, chladnější vzduch podporuje kvetení.S tím ale nemám zkušenost.Pravdou ale je, že mi orchidejky začnou nejvíce kvést v období kolem vánoc a kvetou v jednom kuse až do léta.Snad si z mého povídání něco vyberete.
sana
hodnocení

Ano, děkuji, určitě vyzkouším to s tou mikrovlnkou. Je to deprimující vidět, jak bídně na tom jsou.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Škoda, že jste nevložila fotku, takto můžeme jen předpokládat. V novém prostředí si orchidky musejí 1 sezonu zvyknout, pak lze přesadit. Začínat v nových a hodně jiných podmínkách přesazením = konec nebo zázrak..."Běžně se objevijí na kůře mycélie, to je v pořádku"... To je další věc, která není v pořádku. Ukazuje na tak vysokou vlhkost v substrátu (v pytlíku ve tmě a bez proudění vzduchu), že by bylo spíš překvapení, kdyby se fofrem neukázaly plísně a houby. Je lépe podezřelý substrát nechat úplně vyschnout, pak prolít silnějším roztokem hypermanganu, (nyní můžete "upéct" v mikrovlnce), znovu rozložený úplně vyschnout, a pak ovlhčit (ne do mokra, ani nesmí být znát vlhkost) vodou z rozprašovače. Další chybu vidím v ... "vymáchala jsem je v emulzi proti plsni a zasadila s keramzitem na dně, aby voda lépe odtékala... Keramzit se nehodí k falenopsisům, nepropouští světlo a drží vodu => plísně + daří se tu červcům). Navíc jaká voda aby odtékala? Kořeny nemocných orchidek také vymáchejte v (tentokrát slabém - světlounce růžová barva) roztoku hypermanganu a nechte je volně na vzduchu (ne na okně) do 2. dne oschnout. Teprve pak sázejte do onoho neznatelně ovlhčeného substrátu - bez zálivky! Můžete 1x za den 1x stříknout jemňounkou mlhovinu vody z rozprašovače nad listy. Na listech nesmí být vidět žádná vlhkost, kapky jsou úplně špatně. Ta vlhkost musí být ve vzduchu, ne na listech. (Nikdy nestříkejte na listy, když už, tak jen na vzdušné kořeny trčící do vzduchu, i u prospívajících orchidek). Teprve po cca 10 dnech můžete poprvé zalít, ale skutečně jen mírně zalít u obvodu květníku. Teprve za dalších cca 10 dnů krátce na 10 - 15 minut ponořit do dešťovky s teplotou stanoviště kytky. Pak už běžná péče..."Dokonce mají i snahu pustit si nové kořeny, pak i listy a květ nic"... To je dobře, nové listy i kořeny už budou zvyklé v novém, pak teprve vykvete. Kdyby kvetla hned, znamenalo by to - ještě vytvořit potomstvo těsně před smrtí. Radila bych, nedávat orchidky v suchém bytě na okno, ale dál od něj a nad vodní hladinu! Dnešní kultivary falenopsisů jsou vyšlechtěny tak, že jim tato odpařující se vlhkost dostačuje. Stříkat na listy netřeba. Řekla bych, že u vás bude opad poupat jako následek 1) suchého vzduchu kolem listů orchidek, 2) přesazení v nevhodnou dobu, 3) nevhodné světelné podmínky. (K "hrdaalena" - orchidky se mohou "luftovat" venku, ale pozor, ne falenopsisy). Ida

doplněno 01.08.19 21:11:

Zdravím. Ještě doplním, že je třeba všechny "špatné" kořeny odstranit a rány ošetřit mletou skořicí,

sana
hodnocení

Děkuji za odpověď. Tento týden jsem přišla o 2 rostliny na hnilobu srdíčka, minulý týden 1. Už na to nemám sílu. Nemám je na okně, mám je na poličce u dveří, kde je dost světla, a proudí tam vzduch. Mám pár orchdejí, kterým jsem přebrala kůru na větší kusy, převařila a usušila. Nebo jsem kůru projela i troubou a do teď je tato kůra v pořádku, ale to znamená koupit hodn pytlíků, přes větší síto přesít a převařit. Co si budeme povídat té kůry tam moc není. Koupila jsem i borovicovou a doma jsem dostala přes noc smradem z plísně, takže jsem jí ani nepoužila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]