Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okus záhonů zvěří - obrana

Od: marko* odpovědí: 13 změna:
Nemalou část úrody na zeleninových záhonech máme okousanou od srnek. Plot mám, ale na srnky očividně ne dost velký. Našli jsme tam stopy po kopítkách i je dokonce přímo přistihli. Vždy ukousnou ty nejmladší výhonky na vrchu a tím zpomalí růst, takže květiny třeba vůbec nevykvetou nebo jen málo. U rajčat nebo paprik je to úplně fatální, takový okus je zničí úplně. Jdou i po floksách, dokonce i po mladých sazenicích růží, které ještě nemají silné trny. Nechutná jim snad jen rybíz a pivoňky, jinak sežerou všechno. Jak se proti tomu bránit? Lze žádat náhradu u myslivců? (Někde jsem slyšel, že za zahrady nic neplatí, ale nevím jistě) Mohu takovou srnku, kterou přistihnu škodit na své zahradě třeba i sám odstřelit, nastražit u záhonů past nebo jinak zlikvidovat? Děkuji za jakoukoliv účelnou radu. PS. Jen prosím ne rada, která se vyloženě nabízí, že si mám postavit dostatečně velký a silný plot. Není to úplně malý pozemek a finančně by se to nevyplatilo. Vždycky plot stačil nebo srnek bylo málo, nevím. Tento problém máme posledních několik let, kdy se zdá, že jsou srnky poněkud přemnožené a hledají štěstí i v zahradách. Ještě jednou děkuji všem rádcům za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Prostě udělat takové oplocení, které nepřekonají.

id
hodnocení

0x

Nedostanete od nikoho nic. Je mi divné co máte za plot. Buď je děravý, rozpadlý a nebo má menší výšku jak 120 cm. My letos kvůli srnkám oplocovali pozemek obyčejným ovčím pletivem do výšky 120 cm a je klid. Oploťte si jen zeleninovou zahrádku, to nebude tak pracné.

hodnocení

0x

Ale tobě nic jiného, než vysoké pletivo před srnkami nepomůže.

U silnice se používají pachové nástrahy, které odrazují zvěř před přecházením silnice. Zkus se zeptat myslivců jestli taková nástraha bude fungovat i kolem zahrady.

Jestli chceš být pytlákem, tak to je pouze na tvém rozhodnutí.

Srnky v lese asi potravu nenajdou, okolní pole už jsou možná sklizené a tak jdou na tvoji zahradu. Chápu, že je to nepříjemné, ale až ti tam přijdou divočáci, tak tu zahradu ani nepoznáš.

Možná když jim tam postavíš malý krmelec a dáš jim tam seno, vodu a nějaké granule, tak se nechají zlákat.

Zkus se poradit s místními myslivci. Ti budou znát situaci a snad poradí lépe.

marko*
hodnocení

Mám členitější pozemek, záhony mám rozmístěné ne na jednom místě, ale různě po parcele, tam kde nejvíce svítí slunce, takže oplocovat záhony opět není dostatečně finančně efektivní. Mám plot taky kolem 120, ale část pozemku je ve svahu, takže v některých místech to může být asi snadněji překonatelné. Bohužel jsem tak nějak doufal, když situaci dostatečně popíši a ještě zdůrazním, že rada "kup (udělej) si větší plot" není ekonomicky efektivní, že se najde někdo, kdo s tímto má zkušenost a odpoví třeba i na další podotázky. Zatím tři odpovědi a všichni radí to, co jasně píší, že radit nepotřebuji, a to "kup (udělej) větší plot". To mi moc nepomáhá. Chápu, že teď se zase nabízí další rada, "udělej větší plot aspoň v místě, kde je svah, kde je to snazší na překonání". Upozorňuji, že tohle dokážu vymyslet taky, šlo mi o trochu sofistikovanější způsob rady. No a teď jsem vás asi odradil, že mi těmi radami nepomáháte a vykašlete se na to už úplně...

Tak ten pozemek zabetonuj a už nebudeš potřebovat žádnou radu. A ani srnci už nebudou mít důvod skákat ti přes plot.

Nebo ti pomůže, že zahrada má dobrou karmu a proto tam srnci chodí?

Ty v tom hledáš vědu, ale pokud má zvěř hlad, tak si nemůže zajít do supermarketu. Musí hledat co je v okolí. A když už něco najde, tak to i sežere, protože nikdy neví, co bude dál.

Jestli si myslíš, že 120cm, je nějaký plot, tak to už neříkám nic. To přeskočím i já. Sám nevymyslíš nic a když ti někdo poradí...Takže zabezpečení nemáš žádné a ještě se ti nelíbí, když ti někdo poradí logickou věc, asi nevíš co by. Když jsem byl mladej, tak se říkalo "trhni si nohou".

hodnocení

0x

No, co asi tak poradit, že. V zásadě máte 4 možnosti ochrany: Mechanickou, elektrickou, chemickou a biologickou.

Mechanickou - plot odmítáte. Elektrická - ohra/... na tom bude stejně jako mechanická, jen nevýhod má více (bezpečnost). Chemická bude buď málo účinná nebo naopak bude fungovat i na lidi, tudíž opět nepoužitelné. Zbývá snad jen ta biologická - pořídit pořádného psa. I když i to má svá úskalí. Náš německý ovčák hlídal zahradu proti dvojnožcům. Na zajíce a srnky se chodil dívat (hlídal je), slepice a kočky naprosto ignoroval.

Ještě jedna poznámka. Pokud jste si jistý, že plot je OK, pouze nízký, nabízí se, krom drahé výměny, varianta zvýšení. Dvě, tři řady ostnatého drátu dokážou svoje. Sice to vypadá jako v Auschwitz, ale fuguje to...

72mona
hodnocení

0x

Pokud nemáte prostor zabezpečen, nemůžete chtít žádnou náhradu. Není to rybník, kde loví vydry či kormoráni. Ne, nemůžete jen tak zabíjet volně žijící zvěř a to ani tehdy, pokud je na vašem pozemku. Pokud odmítáte jakýkoliv finanční výdaj (víte, že existují i obory a ty jsou komplet oplocené?) za oplocení, zkuste nějakou formu plašení. Zmiňovaný pachový ohradník, akustické ...*nevi*, což se také neobejde bez výdajů. Lidský pach je neodradí, ten znají a z vlastní zkušenosti vím, že si zvyknou i na přítomnost člověka. M.

marko*
hodnocení

Takže shrnutí - nechci radit, že si mám udělat plot - všichni radí udělej si plot. U myslivců asi nic nedostanu a střelit škodnou taky nemůžu, což už jsem naznačil, že tuším v prvotní otázce. Ano, o oborách vím, řekl bych, že jsem v lese častěji, než vy všichni. Naopak jsem ještě naštval rádce, že mi odpovědí nepomáhají. Výsledek nula nula nic. Děkuji všem, ale čím odbornější dotaz, tím méně odpovědí a skoro žádná relevantní. Nového nevím nic, co bych nevěděl, než jsem položil dotaz. Omlouvám se za zdržování a sobě vyčiňuji za ztrátu času. Vlastně nevím, co jsem od toho čekal. Věděl jsem, že je to tu spíš taková drbárna. Kdybych vznesl dotaz na kouření na balkoně, velikost penisu, partnerské problémy atd., tak by se to tu rádci jen hemžilo. Ještě jednou díky všem, opravdu upřímně děkuji všem, kteří se snažili v dobré víře poradit. Oceňuji to, možná to nedávám tolik najevo, ale vašeho času si velmi cením. Bohužel mi to vůbec k ničemu nebylo. No, tím bych to nějak uzavřel a pěkný den všem.
72mona

A jste si jistý, že ten plot přeskakují? U nás jsme měli vysoký plot plaňkový, přesto byla srna v zahradě každý den. Našla jedinou uvolněnou plaňku. Jsou to prostě mlsné kozy, jdou za lepším a učí to i mladé. Tento váš problém řešilo už dost lidí, ale buď rezignovali nebo prostě museli udělat pořádné oplocení. Tak to je. Vše ostatní bylo pouze dočasné. M.

id

Plot vysoký 120 cm postavený na rovině srnky (alespoň naše) nepřeskočí.

arane
hodnocení

0x
nefunguje nic,nez vysoky plot.muskaty sezerou klidne primo pod pachovym ohradnikem.alespon vrcholky stromecku natiram barvou proti okusu,nic moc esteticky dojem,ale alespon nez povyrostou.
moc jim nejede jen rybiz a levandule.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]