Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je více druhů rymovniku?

Od: tere odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, můj dotaz se týká rymovniku. O víkendu jsem dělala sirup. Mám doma dvě květiny, jednu jsem si sama koupila, druhou jsem dostala. Obě jsem ostříhala a othala listy. A teď ten problém. Jedná květina na řezu neustále "pláče" a ta druhá ani slza. Proste ihned na rezech zavadla a hotovo. Tak by mě zajímalo proč? Jestli je třeba více druhů rymovniku a pokud ano, jestli jsou všechny vhodné na sirup? Nebo třeba jestli ta jedna byla více zalita a měla více vody... Poradíte někdo prosím čím by to mohlo být? Moc děkuju za rady T.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

3x

léčivý je ten zelený. Letnička se oproti léčivce liší vybarvením listů

Rýmovník je příbuzný s rostlinou, která se často používá jako doplňková zeleň do balkonových výsadeb, moudem neboli molicí. Bohatě roste, tvoří dlouhé výhony, které mají i dva nebo tři metry. Okrasný typ je má vždy více či méně panašované, bílé okraje jsou jejich ozdobou

hodnocení

2x

Jsou prý cca tři druhy a to citronový, pak s panašovanými žlutými listy a fialovo-želený. Tyhle tři jsou vhodné k použií, proč pláče, nevím. :)

hodnocení

0x
Slzy rýmovníku neřešte, jsou zcela nepodstatné. Nepřelévat, a nechce přímé slunce.Zadejte si na google: "rýmovník", a dočtete se mnohem více. Mimo jiné i toto: Rýmovník je pokojová rostlina čeledi hluchavkovitých (rod Plectranthus). Má vzhled podobný listům kopřivy. Zázrak jménem rýmovník se vyznačuje velmi silnými a dužnatými listy, které smyslně voní po meduňce a mátě (i kafru), a má blahodárné účinky při rýmě a nachlazení. Aroma, které vylučuje, rovněž odpuzuje nežádoucí hmyz, jako jsou mouchy, komáry, mšice nebo moli. Funguje i jako přírodní repelent. Existuje nespočet odrůd této zázračné rostliny. Ty se mohou lehce lišit tvarem listů, jejich strukturou a barvou. Nejrozšířenější jsou šedozeleno- a zelenolisté druhy, vyskytuje se ale i panašovaný list. Setkat se můžete také s různými názvy této rostliny, od mexického a řeckého eukalyptu, přes moud, kubánské oregano až po molici – okrasný druh a velmi známá převislá balkónová rostlina s lesklými nebo bíle lemovanými listy. Rod Plectranthus má svůj původ v teplejších částech Afriky, Madagaskaru, Asii, Austrálii a na tichomořských ostrovech. V našich zeměpisných šířkách nejčastěji narazíme na rýmovníkPlectranthus argentatus, takzvaný citrónový rýmovník Plectranthus species "Carveza-n Lime" neboli kubánské oregano "Skeeter Scatter", a také na druh vhodný k inhalování – moud purpurový (Plectranthus purpuratus) nebo na mexický eukalypt Plectranthus amboinicus.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]