Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepouštění vody mezi nádržemi na dešťovku

Od: ham odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mě, zda ta možnost přepouštění vody z jedné nádrže do druhé horním propojením (hadice/trubka) je nějak omezena vnitřením průměrem toho propojení... jinými slovy, zda ten princip spojených nádob bude fungovat stejně se 1/2" hadicí jako třeba s trubkou u větším průměru (5-10 cm)?

ham

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bude to fungovat stejně při průměru hadice 1 mm, nebo třeba 1 m (1 km... ;)) Je to fyzikální zákon a ten platí vždycky. Jen množství přepuštěné vody za určitý čas bude logicky rozdílné.

ham
hodnocení

jasně, rozumím, jen mi jde o to, že u trubky většího průměru je větší předpoklad částečného zavzdušnění a tedy i ztráta spojitosti těch dvou vodních sloupců - tedy že to přestane dobře fungovat...

hodnocení

0x

Bude to fungoat stejně, průměr trubky ale určuje mnouství které je schopné přetéct za jednotku času a kdyu je to méně, než přitéká do jednoho sudu, tento začne přetékat. Mějte na paměti, ž trubka tvaru obráceného U vyuaduje nevyčerpat vodu pod úroveň ústí, jinak voda z ní vyteče a je nutné ji opět zaplavit, dělá se pro tenhle účel ventil uprostřed.

bulik*
hodnocení

0x

Zajímalo by mne, jak to prakticky vtipně udělat. Chci koupit dva sudy 300l, ke kterým dávají plastové výpustné ventily. Svod z okapu budu mít zřejmě do jedné a myslel jsem že budu muset udělat nade dnem na bocích propojení. Nebo že by toto přepouštění bylo praktičtější? Což bych se divil.

Přepouštění pomocí trubky či hadice vedoucí ode dna sudu vně sud a ku dnu druhého je výhodnější zejména kvůli nenutnosti vrtat sud a řešit těsnost spojů, sudy nejsou pevně fyzicky spojené, je možné je tedy odděleně přepravovat, otáčet, přesouvat, zařízení je zpravidla velice rychle vyrobené třeba z odpadních trubek. Nevýhoda je nutnost uprostřed udělat ventil na odsátí vzduchu - zaplavení a voda se nesmí vybrat pod ústí trubek.

bulik*

Vrtat plastové sudy a dát tam dvoucoulové rozebíratelné propojení je jednoduché a bezobslužné, bezporuchové a není třeba nic kontrolovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]