Dobrý den, Vím že rajčata hybridy F1 se nemají sázet z vlastních semen, protože rostliny mohou mít odlišné vlastnosti, ale přesto jsem to udělal. Jeden balíček třešňových rajčat stál cca 60kč a obsahoval asi 10 semen. Určitě jsou i levnější. Nepochybuji. Jen příklad. Loni jsem si nechal semena z bejbíno a letos zasadil zbytek loňských semen originálních a vlastní z loňska. Jen na zkoušku. Přikládám fotku. Jedno je originál. Dvě jsou z vlastních semen. Rostliny vypadají zcela shodně. Jakou máte zkušenost vy?
Možné to je. Uvidím další roky. Ale vždycky máme mix odrůd rajčat. Ač převažuje bejbíno. Zajímalo mě, jaké zkušenosti se semeny hybridů mají ostatní.
rv*
Nejdrobnější rajčata jsou (asi) u divokých rajčat. A i v dalších generacích vypadají (aspoň u nás) stále stejně, stejně chutně, stejně odolně. Ale nejsou pro ty, kteří potřebují na malém prostoru maximální výnos.
pavelpavel*
Na to opylení a co z toho bude další rok se Vás ptám ve svém threadu o druzích rajčat. Zde píše F1 že se nemá a jiná ze zahrady ano? Jak se to tedy pylí, když venku se opylí všechno se vším? Kamarád si nechává z keříčkových semena z balkonu a má tam více druhů, tak jak to tady je s pylením a křížením a proč F1 ne a normální ano? Co když se opylí žluté a oranžové? Co pak vyroste?
rv*
F1 jsou právě kříženci, u kterých je jiný tatínek a jiná maminka. A tatínek s maminkou jsou vybráni tak, aby výsledné rajče mělo optimální vlastnosti.
pavelpavel*
RV: To je mi jasné, že F1 je uniformita, ale co když se opylí F2 a klidně i F1 mezi jednotlivými druhy? Nevím zda je správný termín F2 v tomto případě, ale prostě když budu mít jedno žluté a jedno oranžové a opylí se to, tak co vyroste další rok ze semen?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.