Nejste přihlášen/a.
Ahojky, prosím můžete mi někdo poradit. Vysadila jsem si rododendron (už je většího vzrůstu) a teď by ho potřebovala přesadit. V tom by problém nebyl - z jistila jsem si vše potřebné. Ale problém je v tom, že bych potřebovala přesadit na jedno konkrétní místo a to u plotu (zděný). Zajímá mě, jak rostou rododendronům kořeny, jestli za čas nemůže plot poškodit (vyvrátit...). Moc vám všem děkuju. Kdyžtak mi prosím napište na jana100@atlas.cz
Díky moc
Rododendron má právě jen malý okruh kořenů,takže toho že by vám kořeny časem dělaly "paseku" se určitě nebojte.Z tohoto důvodu se také doporučuje udělat kolem něj malý žlábek ,aby se mu tam alespoň trochu držela voda - nemůže přijímat z okolí vláhu.Při přesazování zohledněte že tato rostlina má raději polostín.
Musim nesouhlasit.
Rododendron je melce korenici rostlina, jejiz korenovy sistem rozpetim dosahuje a presahuje rozpeti koruny.
Z duvodu melkosti korenu se nedoporucuje okoli zadnym zpusobem prokopavat, aby nedoslo k poruseni jemnych korinku.
Zed je vytana hlavne na jizni strane, aby sme se vyhli primemu slunecnimu svitu.
Pokud neverite stabilite zdi, doporucil bych zasadit alespon 2 metry od zdi.
Nějak té otázce moc nerozumím, domnívám se však, že kořeny této rostliny (česky Pěnišník) nemohou ohrozit stabilitu plotu... Spíš si myslím, že rostlině nebude úplně vyhovovat blízkost plotu a bude se podle něj deformovat. Sousedům by pak mohlo vadit prorůstání větví zkrze plot či nad ním (dorůstá někdy i třímetrové výšky - podle druhu)...
Nejdříve jsem chtěl odpovědět jen na e-mail,ale asi se to bude hodit více účastníkům.Co je potřeba všem azalkám a rhododendronům zajistit,je kyselá půda.Ten,kdo je pěstuje,ví,že nejprve je potřeba vykopat díru do země o 20% větší,než je kořenový bal,a vyplnit směsí rašeliny a písku.Toto vše samozřejmě v místech,kde je převážně vápenná zem.Tam,kde jsou horniny sopečného původu,žula,ruly a pískovce,tato opatření nutná nejsou.
V žádném případě nehrozí,že by kořenový systém překonal hranice obvodu vlastního keře.
Ještě foto rhododendronového pole.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.