Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nedávno jsem si koupil Actinidia arguta "Bonara" Bylo mi řečeno pouze to, že rostlina bude příští rok plodit a že je samoprašná. A z toho důvodu bych se chtěl zeptat, kdy asi rostlina zaplodí, je mrazuvdorná, jak a kdy provádět střih? Zkrátka, potřeboval bych podrobnější popis o rostlině a hlavně jak o ní pečovat. Hledal jsem na internetu ale z toho mála, co jsem našel, nejsem moc moudrý. Předem děkuji za odpověď.
Michal
Zdravím. Michale, přihodila se vám chyba, kdy jste do názvu místo "Bonara"napsal "Borana". Tím jste zmátl zdejší rádce. Nicméně, vaše kiwi nepatří mezi samosprašné, takže bez 2 rostlin = samce i samice se plodů nedočkáte. Pouze v případě, že máte na samici naroubovanou větev samce, může dojít k opylení => dobře prohlédněte koupenou rostlinu. (Kiwi by mělo mít visačku s popisem, co jste to vlastně koupil - samce - samici - roubovance). Ida
Popis: Actinidia arguta ´Bonara´ samice. Novošlechtění známého Českého pěstitele p. Jahelky ze Skalice-Kamence. Odrůda Bonara se hodí i k celoročnímu venkovnímu pěstování i ve větších nádobách a truhlících. Plody velikosti menšího angreštu se nemusí loupat, dozrávají koncem září až půli října, konzumují se čerstvé nebo zpracované jako ostatní ovoce.
Způsob pěstování a využití ovoce jsou stejné jako u všech odrůd A. arguta (podobná stolní vinné révě). Pro oporu je ideální drátěnka nebo pergola aby se aktinídie mohla pnout. Plodnost nastává dříve než u ostaních odrůd A. arguta - asi po 2 - 3 roce po výsadbě. Mrazuodolnost je (+-) - 29°C.
Měsíce konzumní zralosti: září - říjen (zdroj: netradicniovoce-eshop.cz/...
Další pohledejte zde: google.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.