Nejste přihlášen/a.
Pěkný den,
dostala jsem od kolegyně mátu, kterou mi ze zahrady přesadila do květináče. Brzy na to se na ní objevili škůdci - malinkatí brouci (viz foto). Nejspíš vylezli z hlíny, do které byla máta přesazena. Nevíte, co je to za brouka a jak s ním bojovat? Může se takto napadená máta po umytí konzumovat?
Děkuji.
No to je nádhera. To jsou opravdu mšice. Ale i mšice mají své nepřátele, kterým slouží jako potrava. V tomto případě se jedná o tzv mumie. Tzn. že mšice v této fázi slouží už jen jako obal pro zakuklenou larvu nějakého predátora. Před tím někdo do mšice nakladl vajíčko, z něj vylíhnutá larva hodovala na vnitřku mšice. Zřejmě mšicomar.
A je smutné, tak to, že obecně vše živé na nějaké pěstované rostlině se bere jako škůdce. A hned se berou do ruku prostředky na jejich likvidaci. Ovšem pokud se to nechá, taková kolonie mšic za sebou táhne i pestrou kolonii predátorů, kteří se starají o když ne přímo likvidaci, tak o jejich eliminaci na pro rostlinu únosnou mez. Jenže pokud do toho zasáhneme postřikem, tato rovnováha se úplně zničí a problem se následně stane ještě větší - mšice se rychle objeví znovu, ale predátoři mají mnohem pomalejší rozvoj a už na to nestačí.
Takže nechat, pozorovat a těšit se, že vám to na zahradě žije! :D
Vypadá to jako tučné mšice. Tyhle dvě potvory seberte vlhkým kapesníčkem přednostně. Na listu nerozmačknout. Zabalené pomačkat a vyhodit do záchodu. Z nich může být plno maličkých. Seberte tenkou vrstvičku zeminy z květináče. Ten ovažte mikrotenovým sáčkem a mátu komplet vykoupejte ve vlažné jarové vodě. Pěkně ji omyjte lístečky a tu vodu i tu trošku seškráblé zeminy spláchněte. Rostlinu neoplachovat.
Nerad bych kecal a zrovna jsem dle fotky odpovídal paní v jiném threadu na jasnou mšici, ale toto mi jako mšice nepřijde. Ani barva a ani tvar. Jinak mravenci si mšice chovají a berušky je naopak likvidují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.