Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak rozsadit semenáčky korejské jedle

Od: cituska* odpovědí: 10 změna:

loňském roce byla korejská jedle osypaná šiškami.Jednu jsem si schovala a na jaře semínka vysela,trvalo to moc dlouho ale nakonec jich několik vyrostlo. Jsou teď tak asi 4 týdny staré / viz foto/a potřebuji poradit kdy je rozesadit a do jaké zeminy.

Jak rozsadit semenáčky korejské jedle

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Já bych nechala výsev na místě tak 2 - 3 roky (na zimu přikrýt chvojím), dokud nezačnou kmínky hnědnout - dřevnatět. Pak bych (lépe) na jaře (event. na podzim) několik nejpěknějších semenáčků vsadila do květníků, abych mohla regulovat podmínky, a ostatní bych nechala ještě další cca 2 roky na místě. Pak bych vybrala (nebudou všechny stejné) ty nejpěknější pro tvarování. Semenáčky v květnících bych přezimovávala (tak to dělám s bonsajemi) v japanu = díra v zeni překrytá sklem (oknem) => mají světlo. Lze tam i během zimy regulovat vláhu, přihazovat ve velkých mrazech na sklo sníh... No a po těch cca 5 letech lze některý další stromek vysadit do zahrady. Chápu to tak, že výsev je na záhonu. Pokud máte výsev v "bedýnce", můžete v japanu zimovat celou bedýnku. Nejlépe jí vyhovuje plné slunce (velmi mladé rostlinky polostín) a vlhká, mírně kyselá zem. Snáší vítr, nesnáší přemokření. Plně mrazuvzdorná do min. -29°C. Tak držím palce. Ida

cituska*
hodnocení

Ido---Koukám že je to zajímavé anáročné pšstování. Semenáčky jsou ve výsevní malé misce z polyesteru.Tedy nechat v ní dál ...není třeba trošku přihnojit?. Na zálivku si dám pozor . V zimě bych dala do skleníku tak jak říkáte do země a sem tam přihodila sníh.Dávám si tam i jiné rostlinky tak to snad zvládnou...když ne všechny tak alespoň nějaký. Děkuji za dobrou a podrobnou radu a budu se snažit Věra

idanova*
hodnocení

2x

Pokud máte semenáčky v misce, je potřeba stále kontrolovat a nenechat přeschnout ani přemokřit (a to i přes zimu), je vhodné udělat do polystyrenu odtokové otvory. Nechte ještě do konce července, a pak 1x za měsíc přihnojujte tekutým "Hnojivem na jehličnany" (bez přidaného Ca) podle návodu na obalu až do podzimu (přes zimu ne). Korejská jedle roste velmi pomalu. Pokud chcete zimovat ve skleníku, já bych v říjnu "sešoupla" celý obsah misky do připravené prohlubně ve skleníku tak, aby došlo ke kontaktu s hlínou skleníkovou a stromečky byly o 1cm hlubouběji, než byly v misce. I ve skleníku (nevytápěném) bych přikryla s 1. mrazy výsev chvojím (kvůli slunci) + kontrolovat, a není-li zem přes zimu zmrzlá a vlhká, zalít. Tak ať vám stromečky hezky rostou. Ida

doplněno 18.07.19 17:33:

Budu se těšit...:) Ida

cituska*
hodnocení

Tak na to jak to dopadne na jaře jsem moc zvědavá :-D a podám zprávu.

Moc děkuji za informace *palec2*

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. @cituska, děkuju za vaši zprávu. A mám velikou radost, jak jste krásně zvládla péči o semenáčky. Mám ohromnou radost, že se vaše stromečky mají k světu. Jste děvče šikovný .*palec2* Ida

cituska*

Moc děkuji za Vaše rady bez Vás bych to nezvládla a teď se nad těmi malými stromečky raduji a těším se jak se budou mít dále k světu.*ua*Na podzim příjdu na další rady

cituska*
hodnocení

0x

idanova...hlásím se z jarem a semenáčky korejské jedle většinou přežily a už pukají a porostou,viz foto.

Mám velkou radost a snad nějakou vypěstuji i když je to na dlouho..Hlavně Ido děkuji za radu jak přezimovat ,bez toho by asi už nebyly... Věra

Jak rozsadit semenáčky korejské jedle #2
cituska*

idanova-Pěkný den jen se opět hlásím s dotazem. Ráda bych přesadila zbývající malé jednličky, asi si namíchat rašelinu se zeminou.Krutou zimu všechny nepřežily ale ještě jich je několik tak snad zdárně nějakou dopěstuji.

Děkuji za radu pokud se k vám zpráva dostane.

Přidám fotky jedliček

Jak rozsadit semenáčky korejské jedle #3
Jak rozsadit semenáčky korejské jedle #4

idanova*
hodnocení

0x

@cituska, zdravím vás. Objevila jsem vaši zprávu a mám radost. *palec2* Vidím, že jedličky už pomalu narůstají do výšky, to znamená, že začnou pouštět do "hloubky" kůlový kořen. Neumím odhadnout, jak hlubokou máte misku, ale ty kůlové kořeny by se neměly ohýbat podél dna misky, ale růst pěkně kolmo dolů. Proto by bylo dobré jim dát větší vrstvu zeminy = přesadit do kelímků od běžného jogurtu (ne ty obří, tam by se utopily), nezapomenout na odtokový otvor. Na dno dejte vrstvu drenáže (štěrk po zimním posypu silnic), pak trochu zeminy, pak pár kousků granulovaného kravského hnoje "Hoštického" (pomalu se rozpouští a neobsahuje Ca), zas trochu zeminy a vysadit semenáčky tak hluboko, jak byly doteď. Nechte v polostínu. Víc ničím nepřihnojujte, ty granule stačí. Při míchání zeminy přidejte taky trochu písku – bílého křemičitého říčního, žlutý kopaný obsahuje Ca. Tak ať se "holkám" daří a začnou se větvit. :) Ida

cituska*

idanova-Moc děkuji a tak se do toho pustím jen seženu někde trošku granulovaného kravského hnoje "Hoštického", jinak štěrk i ten bílý písek mám protože je potřebuji na přesazování netřesků.Tak se nechám překvapit jak budou vypadat na podzim...zdravím a přeji krásné letní dny Věra

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]