Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnědé skvrny na muškátech

Od: adela* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,moc prosím o radu.Na převislých muškátech se mi vyskytly hnědé skvrny.Dá se tomu nějak zabránit?Děkuji za vaše odpovědi.
doplněno 13.07.19 21:18: Prosím o doporučení zda na korkovitost u muškáty lze použít nějaký postřik?Moc děkuji.

Hnědé skvrny na muškátech

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

6x

Je to korkovitost z přelití.Olámejte lístky a jedeme dál...ani narostou nové

hodnocení

4x

Ve vašem případě jde o korkovitost muškátů, která se objevuje u převislých forem. Není to ale houbová choroba nebo poškození škůdci, nýbrž fyziologická porucha. Příčinou bývá nadměrné zalévání nebo nerovnoměrný přísun vody a viníkem je tedy sám pěstitel. Porucha se projevuje zvětšením povrchových buněk a tvorbou drobných zelených zduřenin. Takto zvětšené buňky později odumírají a hnědnou, což vypadá jako korkovitost.
ireceptar.cz/...

*placni*

Hnědé skvrny na muškátech #2
adela*
hodnocení

Děkuji za vaše odpovědi.Rozumim tomu správně,že muškáty mám raději vždy nechat pořádně vyschnout?Ty hnědé skvrny jsou téměř na všech listech.Do každé zálivky dávám hnojivo,tak jsem myslela zda to není tím.
Hnědé skvrny na muškátech #3
hahanaj*

ano, raději nechat vyschnout a pak zalít

jofa*
hodnocení

4x

Podle mne to není jednoznačně zálivkou. Mám muškáty v truhlíku a jedna sazenice tuto korkovitost má a vedle na obě strany u ostatních všechny listy zdravé. Co vím, že již při sadbě, jako 20 cm rostlinka, měla již listy napadené. Některé jsem odstranil ale i po dvou měsících se stalé objevuje i na nových listech a ostatní zdravé. Nic přelité není ani nebylo (spíše opačně) Je to v rostlině a již v sadbě.

doplněno 12.07.19 19:19:

A na hnojivo v každé zálivce zapomeňte. Stačí jednou týdně dle návodu a nebo rozpočítat množství v každé zálivce teď v létě. Kdysi jsem pěstoval surfinie a takto jsem přihnojoval v každé zálivce, ale desetinou plné dávky. Převisy dosahovaly 1,70m.

adela*
hodnocení

Děkuji vám za vaši odpověď.Také si myslím,že to není zálivkou.Muškáty zalévám až když je zemina suchá.A zezpod truhlíků jsou otvory,kde přebytečná voda odtéká.Dá se jinak bojovat proti korkovitosti?Nebo budou muškáty postupně chřadnout?

Ochrana spočívá v prevenci, kterou je pravidelná zálivka nejlépe odstátou ( ne hodně studenou ) vodou a zamezení přemokření substrátu. Držím palce. Pěstuji také velké množství muškátů, zejména tzv. "anglických", které mají nádherné květy.

*slunce*

Hnědé skvrny na muškátech #4
adela*
hodnocení

Mám ještě dotaz.Muškáty mají téměř všechny listy postižené.To postupně list po listů zhnědnou?Nevím co dělat?Mít muškáty hole jen s květy to nevypadá pěkně.Nebo mám raději muškáty zlikvidovat?Pošlu foto.
Hnědé skvrny na muškátech #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]