Nejste přihlášen/a.
Ve vašem případě jde o korkovitost muškátů, která se objevuje u převislých forem. Není to ale houbová choroba nebo poškození škůdci, nýbrž fyziologická porucha. Příčinou bývá nadměrné zalévání nebo nerovnoměrný přísun vody a viníkem je tedy sám pěstitel. Porucha se projevuje zvětšením povrchových buněk a tvorbou drobných zelených zduřenin. Takto zvětšené buňky později odumírají a hnědnou, což vypadá jako korkovitost.
ireceptar.cz/...
Podle mne to není jednoznačně zálivkou. Mám muškáty v truhlíku a jedna sazenice tuto korkovitost má a vedle na obě strany u ostatních všechny listy zdravé. Co vím, že již při sadbě, jako 20 cm rostlinka, měla již listy napadené. Některé jsem odstranil ale i po dvou měsících se stalé objevuje i na nových listech a ostatní zdravé. Nic přelité není ani nebylo (spíše opačně) Je to v rostlině a již v sadbě.
A na hnojivo v každé zálivce zapomeňte. Stačí jednou týdně dle návodu a nebo rozpočítat množství v každé zálivce teď v létě. Kdysi jsem pěstoval surfinie a takto jsem přihnojoval v každé zálivce, ale desetinou plné dávky. Převisy dosahovaly 1,70m.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.