Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám tak nějak na starost zalévání květin, kterému vůbec nerozumím. O tuto činnost už se starám přibližně dva týdny. S většinou květin, které mám na starost není problém. Až na fíkus a muškáty. Fíkus je na chodbě panelového domu. Zalévám ho v intervalech středa, pátek, neděle/pondělí. Tak aby tam v té dolní podnádobě nestála voda. Stejně tomu fíkusu žloutnou a schnou konce listů. Nevím, co s tím. Zalévám moc nebo málo? S muškáty je asi všechno v pohodě, ale také je na mnoha rostlinách patrno občasných suchých květů. Zalévám ty muškáty ve stejné frekvenci jako ten fíkus. Také se řídím pravidlem, aby na té podmističce nebylo moc přebytečné vody.
Moje otázka zní, jestli to zalévám správně. Co má za následek žloutnutí konce fikusů a schnutí některých květů muškátů? Předem díky za každou radu. V případě potřeby dodám dodatečně fotky oněch rostlin pro lepší představu.
Muškáty se zalévají, až když jim proschne zemina v truhlíku, nesnášejí přelití. Fíkus nevím. Některé květy muškátů vám schnou, protože již odkvétají a je potřeba je odstranit, aby mohl nasazovat další poupata.
Fikus chce v létě poměrně hodně vody. Také záleží na tom, jak je rostlina vzrostlá a jestli je okně jižním nebo severním. Zálivka třikrát týdně může být někdy přiměřená, ale třeba v nedávných horkých dnech by byly cca 2 deci pro velkou rostlinu na jižním okně málo. Hodně se dá poznat pohledem a dotekem prstu. Přeschlá i přemokřená hlína se dá snadno poznat. Doporučuji dát místo nízké misky něco vyššího, alespoň do tří čtvrtin květináče. Pak zalejte trochu vrchem a spodní vysokou mísu naplňte téměř po okraj. Během nějakých 15 minut si rostlina vezme tolik, kolik potřebuje. Zbytek vylejte. Podle množstí vyité vody poznáte, jestli jste dosud zalévala hodně, nebo málo.
Rozhodně je lepší zalévat méně častěji a hodně než malými dávkami jen tak "přikrmovat".
S fíkusem mám sama problém. Přinesu krásný a do měsíce je po něm. Několikrát se mi to stalo. Strašně mě mrzí jeden, byl barevný, takový jako béžové maskáče. Co já se s ním navymýšlela! A stejně u mě nevyržel. Muškáty jsou podivné. Pěstuji je v mnoho let v samozavlažovacích truhlících - dvojité dno s htubými knoty. V tom dně má být trvale voda a knoty je natáhnou do zeminy. Takže ta je stále a trvale mokrá. Tedy hodně vlhká, ale kořínky nestojí ve vodě. Tak nějak, na truhlík 80 cm je na týden spotřeba cca 3l vody s hnojivem. Jednou za týden jsem do každého truhlíku nalila skoro 3 l vody s hnojivem. Letos poprvé nemám truhlíky s kytkami za okny. Alespoň jsem za okno šoupla zelenec a vánoční a velikonoční kaktus.
Vloni jsem poprvé, snad po 20ti letech, meměla muškáty, ale takovou směsku, která se opravdu vyvedla.
Fikus benjaminek 28 let zalévám jednou týdně. Je na hodně světlém místě, ale ne na slunci. Když byla ta horka, poznala jsem na sklonu listů, že potřebuje dvě zálivky týdně. Muškáty na plném slunci denně večer, v tomhle chladném počasí ob den, zataženém i ob dva. Pokaždé zkontroluju, že tam vrazím prst. Nejsou v samozavlažovacích, ale v těch truhlících, co se "rozkročmo" nasazují na zábradlí: V těch"nožkách" je keramzit. Ty hnojím jednou týdně vpravením hrstičky granulovaných slepičinců.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.