To je odborníků je to miroblán, jak je první odpověď .. špandlík to není, špendlík je plod podobný švestce, pouze žluté barvy. Mirabelka to také není, ta by musela být větší, mirabelky se už u nás moc nevidí, nikdo je nesadí a narozdíl od invazivního miroblánu nejsou tak sndno rozmnožitelné.
Miroblán si nechte nebo naroubujte, když na něj naaroubujete mirabelku máte vystaráno o relativně kvalitní zdroj pro kvas. Když necháte miroblán, nebudete mít takovou výtěžnost, má méně cukru + na buchty se nedá prakticky odpeckovat.
retu
díky za vysvětlení, bohužel vyrostlo to pouze jako křoví mezi pražci které mám jako zpevnění svahu, tj žádná budoucnost. Na těch čtyřech klaccích je cca 50 plodů. Pouze jsem byl zvědav co to je. Děkuji všem za rady.
Špendlíky a už se moc nevidí u nás ale jsou ze starých zahrad. Jsou červené, žluté a modré a rozhodně to tam "nevyrostlo" to je strom a ten na fotce je tam dlouho.
plod myrobalánu - za mě výtečné ovoce, nenáročný strom /keř), pravidelné výnosy, bez chorob, červi v tom nebývají.. (prostě samé výhody , použitelné na cokoli, jak už je tu uvedeno. Na zahradě mám žlutý - sladký, s kyselou slupkou, od pecky jde zcela bez problémů.
Za plotem nám rostou "špendlíky" a jsou též žluté, od pecky také nejdou.
pavelpavel*
Ty nejsou moc sladké žluté. Červené jsou lepší a modré nejsladší. Dole pod Kounovskými řadami jsou u silnice mega modré a ty byly jako švestky sladké a velké nějak moc a to u silnice.
Mirabelka,Mirabelan nebo spenlik ze vsech jde udelat skvele vino.Pokud ho slejete do lahvi a rok ho nechate stat ma chut jako Sandeman (portske) ktery stoji cca pres 400kc. Kazdy rok ho delam pres 50 litru pro vsechny znamy co ho poprve u me ochutnali.Letos jsem jim,ale misto vina rekla jak vino delam a at si ho udelaji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.