Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Toto mi vyrostlo samo na zahradě

Od: retu odpovědí: 18 změna:

nevíte co to je? průměr plodů cca 1 cm a zdá se že to je konzumovatelné. Je to nějak zužitkovatelné? děkuji

Toto mi vyrostlo samo na zahradě

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nejde od pecky? Tak je to myrobalán, běžná podnož pro slivoně a meruňky.

hodnocení

3x

mirabelka,dá se i pálit ale kořalka nic moc

doplněno 10.07.19 18:20:

pckop to odhalil,*palec* jakto nejde od pecky tak je to ten myrobalán

cs.wikipedia.org/...

retu
hodnocení

hledal jsem na netu mirabelky al všechny byly žluté, toto je červené. Nemůže to být nějaký špendlík?

Od pecky to nejde.

hodnocení

3x

Jen malé upřesnění. Myrobalán je pouze žlutý a červený, ne modrý. Mirabelka a špendlík je jiný druh slivoně.

martink
hodnocení

2x

To je odborníků :) je to miroblán, jak je první odpověď .. špandlík to není, špendlík je plod podobný švestce, pouze žluté barvy. Mirabelka to také není, ta by musela být větší, mirabelky se už u nás moc nevidí, nikdo je nesadí a narozdíl od invazivního miroblánu nejsou tak sndno rozmnožitelné.

Miroblán si nechte nebo naroubujte, když na něj naaroubujete mirabelku máte vystaráno o relativně kvalitní zdroj pro kvas. Když necháte miroblán, nebudete mít takovou výtěžnost, má méně cukru + na buchty se nedá prakticky odpeckovat.

retu
hodnocení

díky za vysvětlení, bohužel vyrostlo to pouze jako křoví mezi pražci které mám jako zpevnění svahu, tj žádná budoucnost. Na těch čtyřech klaccích je cca 50 plodů. Pouze jsem byl zvědav co to je. Děkuji všem za rady.

pavelpavel*
hodnocení

1x

Špendlíky a už se moc nevidí u nás ale jsou ze starých zahrad. Jsou červené, žluté a modré a rozhodně to tam "nevyrostlo" to je strom a ten na fotce je tam dlouho.

bubina
hodnocení

1x

plod myrobalánu - za mě výtečné ovoce, nenáročný strom /keř), pravidelné výnosy, bez chorob, červi v tom nebývají.. (prostě samé výhody :), použitelné na cokoli, jak už je tu uvedeno. Na zahradě mám žlutý - sladký, s kyselou slupkou, od pecky jde zcela bez problémů.

l

liska5
hodnocení

0x

To by mohlo být pláně nějaké blumy. To zanese i pták takovou pecku.

hodnocení

0x

Moje babička měla na zahradě mirabelku a plody byly žluté. Tohle bohužel nevím.

Za plotem nám rostou "špendlíky" a jsou též žluté, od pecky také nejdou.

pavelpavel*

Ty nejsou moc sladké žluté. Červené jsou lepší a modré nejsladší. Dole pod Kounovskými řadami jsou u silnice mega modré a ty byly jako švestky sladké a velké nějak moc a to u silnice.

hodnocení

0x

nám takové rostou u silnice, červené a žluté, říkáme tomu špendlíky - jedlé a chutné je obojí, od pecky jdou špatně, to je pravda...

martink

Tak tomu říkáte špatně, pravděpodobně jste ze středních čech, kde je ta chyba nejvíce zažita :) Jedná se o miroblán.

lidus*
hodnocení

0x

Mirabelka, pálíme z ní běžně dobrou "slivovici". Nechat řádně dozrát, podložit plachtu, otřepat a sebrat. Vykvasit a vypálit.

Mirabelka není špendlík. Rozdíl zde.

joudic*
hodnocení

0x

moc ne ma to tuhou slupku treba na buchty, cili na jidlo jen tak pri trhani a nebo marmelada bude vklidu

eset*
hodnocení

0x
Mirabelka,Mirabelan nebo spenlik ze vsech jde udelat skvele vino.Pokud ho slejete do lahvi a rok ho nechate stat ma chut jako Sandeman (portske) ktery stoji cca pres 400kc.
Kazdy rok ho delam pres 50 litru pro vsechny znamy co ho poprve u me ochutnali.Letos jsem jim,ale misto vina rekla jak vino delam a at si ho udelaji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]