Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nemáte někdo prosím zkušenosti s rychle rostoucím živým plotem - na internetu se dá najít jako zázračný plot zazracny-plot.cz/...
Potřebovali bychom zastínit pohled do zahrady, asi do výše 180cm a nechceme plot, co bude hodně do šířky, nejlépe listnatý a neopadavý, tak nám tohle přišlo jako dobrá volba.
Děkuji předem za vaše zkušenosti a rady!
Doporučuji Ptačí zob (Ligustrum vulgare), sází se do sponu, existuje opadavý, neopadavý a poloopadavý. Šířku i výšku si uděláte podle potřeby. Mám ho v plotu už skoro třicet let a vypadá stále dobře. Mám opadavý, list se zjara obnoví a vypadá to stále pěkně, je to celkem husté, tak opadání v zimě nevadí. Stáří lze poznat pouze u kořenů, kde je rostlina silnější.
Každý spíše kupuje pomalurostoucí jehličnany, které mají požadovanou výšku. Je to dražší varianta než ta vaše z odkazu, ale objednat se dá i vzrostlý strom. Osobně bych koupil "neopadavé, pomalu rostoucí" tůje nebo jehličnany v požadované výšce.
Problém s těmito dřevinami je ten, že rostou moc. Ony pak rostou, i když už nechcete. Pak se picnete z údržby a častého stříhání. Ke mě na zahradu ani zadarmo.
Měl jsem (na jednom místě ještě mám) právě tenhle... Turkmestánský Brest... Přírůstek dva metry za rok... Počítejte s tím, že ho budete muset minimálně dvakrát do roka zastřihnout a i to budete stříhat přes metr dlouhé větve. Je na to lepší mechanizace... já postupně přešel od plotostřihu k motorové pile.
Roste to jako blázen... zazelenaly se mi i na zemi nechané špalky, když jsem část kácel.
Vy ale chcete neopadavý, což takhle potvora není... protože na podzim opadá.
Jo a doporučuji stříhat s dlouhým rukávem... já se vždycky lehce osypal.
Protože mám v rodině odborníky,zabývající se tvorbou zahrad,máme zkušenosti s ploty z habru,smrku,bobkovišně i jiných jehličnanů.Listnaté ploty mají tu nevýhodu,že v zimě nekryjí vizuálně prostor.Smrk je hodně závislý na údržbě,stříhání je nutné velice čast=.Bobkovišeň je velmi rychle rostoucí,také je nutno ji často stříhart.Buxus je velice efektní,jen jako loni zcela zašel kvůli škůdcům.Ale už je opět zelený,je nutno ho nejen často stříhat,ale i hlídat napadení.Oba jsou neopadavé.
Chci se zeptat když tu je řeč o bobkovišních potřebovala bych nějakou zkušenost praxi jak stříhat,udržovat a starat se.Pár jsem jich koupila k plotu říkám si...hezký keříček.neopadává hezky se to bude stříhat.Omyl bobkovišně začínají nabírat na rustu,síle,objemu,výšce šířce.Hrůza nevím co s tím a jak ošetřovat.Větve dole už pěkně tvrdé,něco ustříhnu a za měsíc je tam toho 10x více.A nejhorší že od spodu vedle kmene obrůstají nové a nové.Trochu mi to "děsí" co bude dál a docela i uvažuju že to snad vykopu radši.Keříček na okrasu a fajnové stříhání to není určitě.
Poradí někdo jak stříhat a udržet to nějak na uzdě? děkuju
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.