Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenosti s rychle rostoucím živým plotem?

Od: lumpet® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

nemáte někdo prosím zkušenosti s rychle rostoucím živým plotem - na internetu se dá najít jako zázračný plot zazracny-plot.cz/...

Potřebovali bychom zastínit pohled do zahrady, asi do výše 180cm a nechceme plot, co bude hodně do šířky, nejlépe listnatý a neopadavý, tak nám tohle přišlo jako dobrá volba.

Děkuji předem za vaše zkušenosti a rady! :)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Doporučuji Ptačí zob (Ligustrum vulgare), sází se do sponu, existuje opadavý, neopadavý a poloopadavý. Šířku i výšku si uděláte podle potřeby. Mám ho v plotu už skoro třicet let a vypadá stále dobře. Mám opadavý, list se zjara obnoví a vypadá to stále pěkně, je to celkem husté, tak opadání v zimě nevadí. Stáří lze poznat pouze u kořenů, kde je rostlina silnější.

Přesně, máme taky *palec*

olinl
hodnocení

2x

Každý spíše kupuje pomalurostoucí jehličnany, které mají požadovanou výšku. Je to dražší varianta než ta vaše z odkazu, ale objednat se dá i vzrostlý strom. Osobně bych koupil "neopadavé, pomalu rostoucí" tůje nebo jehličnany v požadované výšce.

hodnocení

A nenapadá Vás prosím něco listnatého? Nevadí, když to poroste pomalu, ani dražští varianta, jen, aby to bylo pěkné a ne moc do šířky... Tújky ani jiné jehličnany se nám nelíbí, trošku to připomíná hřbitovy.:)

jofa*
hodnocení

2x

Zapamatujte si, že všechno co roste rychle vyroste taky rychle skončí. U kvalitního živého plotu je třeba pomalu rostoucí dřeviny.

hodnocení

Děkuji, na tom něco určitě bude.:)

hodnocení

2x

Problém s těmito dřevinami je ten, že rostou moc. Ony pak rostou, i když už nechcete. Pak se picnete z údržby a častého stříhání. Ke mě na zahradu ani zadarmo.

hodnocení

Tak jste mě všichni přesvědčili, že tohle asi nebude to pravé ořechové...

berger*

Pckop,naprosto přesně,já ty keře měl. Vyrostly bleskurychle,jenže potom stačilo,aby zapršelo a rostly před očima. Každý týden stříhání...

joudic*
hodnocení

2x
Ja ho mam a neni spatny.. Roste i v kameni ve stinu a vicemene bez vody, ale neni tak husty. Rostl ale 3 roky nez to melo nejaky smysl a opadava. V podstate ho uz nestriham neni moc co.. Koreny uz stopro narazily na skalu.

re4zon
hodnocení

2x
Ptaci zob. Pred tremi lety jsem dal na stridacku zlaty a zeleny, asi 15 malinkych rostlinek na 10m. Ted maji skoro metr a pul, huste a silne jsou az az a kdybych je dost brutalne trikrat za rok nestrihal, tak uz jsou pres dva metry a ted bych jen zahustoval. Nebo bobkovisne, ale tam doporucuju uz vetsi rostliny, vzali jsme pekne drahe trilete a z 80 cm jsou po dvou letech dvoumetrova hovada s silenymi bocnimi vyhony, zvlast letos se rozjela, za mesic skoro pul metru. Sousedka koupila male a ma porad po trech letech miniaturni kostata.
A jeste obecne doporuceni, neosidte vysazeni, ja vsem kerum vykopal rygol 50*50 a do nej dal kompost s hlinou a raselinou a je to sakra znat. Na kraj jamy jeste tablety silvamixu a poroste vam to jak z vody.

S tou hlínou opatrně, raději kvalitní zeminu.

re4zon
Kdyz ma nekdo na pozemku prevazne jilovitou pudu, tak mu nic jineho nezbyva. Rozhodne je jednodussi obohatit stavajici kompostem nez navazet tatrovku substratu kvuli kerum. A ze by si rostliny stezovaly se rict neda, roste mi to lip nez kdekoliv v okoli.

kami*
hodnocení

2x
Jehličnany se nám taky neosvědčily, zestárly. Záleží taky na místě, péči i soli u silnice. Hezké jsou fotky HEDGE na netu. Ligustrum hedge, lonicera hedge snesou sucho, stephanandra hedge je nižší, nestříhá se. Miluju a mám hortenzie annabelle hedge, malinko odnožuje a musí se jí líbit na místě. Hibiscus hedge, ten mi taky hynul na jednom místě v zahradě, nejde moc do šířky. I meruzalka alpská se mi nežene do šířky. Sousedi mají překrásný spiraea cinerea hedge a nestříhá se, snese i sůl. Já mám spiraea van Houtei, ta je moc široká. Zlikvidovali jsme hlohyni, ty trny jsou hrozné. Pnoucí neopadavý brslen se mi na plotě v zahradě o soukromí stará taky. Nelíbilo se mi střídání různých druhů keřů po jednom kusu, vypadá to chaoticky. Holé keře nám v zimě nějak už nevadí.

hodnocení

2x

Měl jsem (na jednom místě ještě mám) právě tenhle... Turkmestánský Brest... Přírůstek dva metry za rok... Počítejte s tím, že ho budete muset minimálně dvakrát do roka zastřihnout a i to budete stříhat přes metr dlouhé větve. Je na to lepší mechanizace... já postupně přešel od plotostřihu k motorové pile.

Roste to jako blázen... zazelenaly se mi i na zemi nechané špalky, když jsem část kácel. *ee*

Vy ale chcete neopadavý, což takhle potvora není... protože na podzim opadá.

Jo a doporučuji stříhat s dlouhým rukávem... já se vždycky lehce osypal.

jabraka*
hodnocení

2x

Protože mám v rodině odborníky,zabývající se tvorbou zahrad,máme zkušenosti s ploty z habru,smrku,bobkovišně i jiných jehličnanů.Listnaté ploty mají tu nevýhodu,že v zimě nekryjí vizuálně prostor.Smrk je hodně závislý na údržbě,stříhání je nutné velice čast=.Bobkovišeň je velmi rychle rostoucí,také je nutno ji často stříhart.Buxus je velice efektní,jen jako loni zcela zašel kvůli škůdcům.Ale už je opět zelený,je nutno ho nejen často stříhat,ale i hlídat napadení.Oba jsou neopadavé.

Zkušenosti s rychle rostoucím živým plotem?

hodnocení

0x

Chci se zeptat když tu je řeč o bobkovišních potřebovala bych nějakou zkušenost praxi jak stříhat,udržovat a starat se.Pár jsem jich koupila k plotu říkám si...hezký keříček.neopadává hezky se to bude stříhat.Omyl bobkovišně začínají nabírat na rustu,síle,objemu,výšce šířce.Hrůza nevím co s tím a jak ošetřovat.Větve dole už pěkně tvrdé,něco ustříhnu a za měsíc je tam toho 10x více.A nejhorší že od spodu vedle kmene obrůstají nové a nové.Trochu mi to "děsí" co bude dál a docela i uvažuju že to snad vykopu radši.Keříček na okrasu a fajnové stříhání to není určitě.

Poradí někdo jak stříhat a udržet to nějak na uzdě? děkuju

jabraka*

Sku+tečnost je taková,že je dobré si koupit plotostřih a sříhat a stříhat.Třeba každý měsíc.Dokonce je mám zarostlé v drátěném plotu od souseda a plotostřihem stříhám i podle pletiva.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]