Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hořké brambory

Od: radkaz odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, letos poprvé jsem zasázela brambory, rané. Asi 3 rostliny kvetly, zbytek ne, teď už začínají natě žloutnout a sesychat. Brambory v půdě jsou, různě velké, žluté, tvrdé a na pohled krásné. Ale po uvaření jsou hořké, některé víc, jiné méně. Zelené nejsou vůbec, byly schované celé v půdě. Ničím jsem nehnojila ani nestříkala. Co by to mohlo být? Co s tím? Děkuji za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jistě víte, že bramborové hlízy obsahují tzv.solanin (hořké glykoalkaloidy), normálně se vyskytující značně pod hodnotu 200mg/kg-maximální přípustnost (vyhláška č.305 ministerstva zdravotnictví), Vařením se ještě glykoalkaloidy vylouhují, takže takovéto brambory jsou chuťově v pořádku . Pokud ale dojde např.vlivem podmínek růstu nebo doby sklizně, resp. rozdílné fyziologické zralosti brambor či jiného vlivu k jejch zvýšeným hodnotám, při konzumaci se to projeví právě hořkostí. Jsou-li hodnoty opravdu vysoké, může dojít až k otravě.

hodnocení

0x

No já nevím, ale moje brambory ještě nejsou vyzrálé na vykopání. Leos je zase sucho, nevím jak u Vás, ale já jsem už letos několikrát brambory zalévala, protože natě také začaly uvadat. Je mi divné, že píšete, že Vaše brambory nekvetly, mně kvetly všechny už asi před 3 týdny. Možná jste to přehlédla. Ale proč jsou hořké, to nevím. To jsem ještě nezažila a sadím brambory každým rokem. Loni bylo také sucho a já je nezalévala a pak byly dost drobné, tak jsem se letos polepšila a raději občas zaleji. Sama jsem zvědavá, jestli zde někdo bude vědět, proč jsou brambory hořké.

radkaz
hodnocení

Právě že pár rostlin kvetlo, ale většina ne. Jsou to rané brambory, takže už by se měly dát jíst. Také jsem je občas zalévala, když bylo dlouho sucho.

O nekvetoucích bramborách se zde psalo nedávno:

poradte.cz/...

O hořkých bramborách nic nevím.

hodnocení

0x

Dáváte kmín? Hodně kmínu?

liska5
hodnocení

0x

Je to hořkost? Mně to spíš připadá, jako trpké.

radkaz
hodnocení

Ano, to by taky mohlo být.

hodnocení

0x

Ať už je to trpkost, nebo hořkost, určitě nejsou dobré a nechutnají Vám. V tom případě bych ty brambory nejedla. Já bych ještě nějaký ten čas počkala s vybíráním a později bych viděla, jestli se jejich chuť změnila. Tím nic nezkazíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]