Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ořez listů hroznů, moc listů

Od: keken odpovědí: 10 změna:

Ahoj, mám před barákem řádek hroznů - vinná réva. Jsou tam nasazené zelené plody a je tam moc listů. Vždy od plodu ke konečku prutu, napočítám 3 očka a zbytek odštiknu, aby se prosvětlila rostlina, lépe hrozen uzrál a bylo třeba méně živin. Existuje lepší metoda postupu. Myslím metoda, která lze vysvětlit "po netu"?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já nic nepočítám a za každým hroznem výhonek ustřihnu a úrodu mám vždycky takovou, že nevím co s tím.

Toto zakrácení provádíte nyní? Děkuji

Stříhám podle potřeby. Vlastně pořád, až do konce zrání, protože výhony mi rostou strašně rychle a měla bych na plotě prales a ke hroznům by ani nemohlo slunce. Vůbec to nevadí.

hodnocení

4x

Dělám to podobně a je to OK. Přírůstky jsou někde i metrové a překáží.

doplněno 08.07.19 22:15:

A stříhám vždy, když je to potřeba.

jofa*
hodnocení

1x

Nezapomeňte se pohlídat padlí na révě. Ačkoliv padlí mívám vyjimečně, teď jsem jej na jednom hroznu objevil. Jdu dělat komplet postřik.

doplněno 10.07.19 11:41:

Teď je ideální počasí na postřik. Až začnou od pátka deště, jak slibují, může to s padlím být podstatně hůře.

hodnocení

0x

Tento zákrok se nazývá "osečkování". Zadejte a čtěte.

Pckop, já jsem si to teda zadala, ale jsem ráda, že jsem to předtím ani nevěděla ;). Kdybych ten článek četla předtím, než jsem to svoje "víno" začala stříhat, tak bych byla zoufalá a vůbec nevěděla co mám ustřihnout, abych něco nepokazila. Ale já nejsem odborník a ta vinná réva mi tady roste už dlouho. Vlastně jsem ji ani nesázela já, sadili ji dřívější majitelé a musím se přiznat, že jsem ji první rok chtěla úplně zlikvidovat, protože můj bývalý manžel, který se v tom vyzná jako kozel v petrželi tenkrát prohlásil, že to je plané a že to nikdy rodit nebude. Tak já jsem to upilovala, protože to vykopat nešlo. No a ono to obrostlo bujně a najednou se začaly dělat hrozny. Tak potom jsem se zeptala kamarádky a ta mi trochu ukázala jak se to má udržovat. Od té doby to tak dělám a fakt mám vždycky velikou úrodu. Ani nevím co je to za odrůdu, ale je to modré víno a je sladké a kuličky jsou dost velké. Ale mají zrníčka.

keken
hodnocení

Souhlasím se Suzymon. Zkusil jsem do prohlížeče zadat "osečkování". To, co na mě vypadlo a co se skrývá pod prostým odlomením větvičky nebo listu nedaleko plodu...to je teda mazec. Snadněji se dozvíte a pochopíte kterak derivovat bez předchozích znalostí než pochopíte ty krkolomné konstrukce, které nabízí internet. Dokonce video na internetu je absolutně nepochopitelné, co tím chtěl básník říct nebo možná spíše cíleně nechtěl nic říct? Za celou dobu používání internetu, je tenhle pojem top s*it pojem, který jsem měl tu chápat prostřednictvím internetu.

hodnocení

0x
Stříhá se v době, kdy se začnou zvětšovat plody - kuličky. Tedy chvilku po odkvětu.

hodnocení

0x

Nestříhám, ale odlamuju v kolínku, a to u prvního kolínka bez plodů (hroznů). Když to nejde, tak u toho dalšího. Také průběžně odstraňuju - vylamuju i zálístky. A hned předávám králíkům - mají to rádi.

Můj tatínek ještě odstraňoval některé listy (nad hrozny), prý aby víno lépe dozrálo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]