Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aztécký cukr - kde se dá koupit rostlina

Od: lala* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

slyšela jsem, že existuje rostlinka, která má také název Aztécký cukr, protože je možné si s ní osladit např. čaj. Nevíte, kde se dá koupit? Díky *dril*

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pěstování bylinek je oblíbeno.Na této stránce se dzvíš víc. hobby.idnes.cz/az/...

JABRAKA

šťastná*
hodnocení

0x

Myslím, že se jedná o rostlinu zvanou Stevie sladká. Udává se, že je až 1000x sladčí, než bílý cukr. Dá se koupit i u nás v zahradnictvích, ale ne ve všech, je třeba hledat a ptát se. V Moravskoslezském kraji ji v některém zahradnictví prodávají, ale nevzpomenu si, kde ji vlastně manžel před několika lety koupil. A bohužel teď nemám možnost se ho na to zeptat. Třeba ještě někdo poradí. Jestli to zjistím, ještě se ozvu.

al bunda*

Obávám se, že nikoli. Aztécký cukr, neboli Lipie sladká, je trochu něco jiného.
chovatelka.cz/...

adil*
hodnocení

0x

Nevím,kde se dá koupit,ale objednat se dá na www.laelia.cz.Jmenuje se to STEVIA.

al bunda*

Už jsem říkal, že nejde o Stevii.

adil*
hodnocení

0x

Není mi známo,proč by to nemohla být ona.Mám známou,která s ní běžně sladí.

LIPPIA, ALOISIE, AZTÉCKÝ CUKR / LIPPIA DULCIS / ALOYSIA TRIPHYLLA
- aztécké sladidlo jimi označované "Tzopelic Xlhuitl", je zdrojem hernandulcinu, což je první známý intenzivně sladivý sesquiterpenoid. Jedná se o složeninu na bázi těkavých olejových látek. První literární zmínky o rostlině pochází z dob kolonizace dnešního Mexika. Rostlina začala být koncem 19. století využívána jako oficiální lék na kašel a bronchitidu. Jiné zdroje uvádí léčivé účinky i na astma, nachlazení či koliku. Nikdy však v minulosti, nebyla rostlina používána ke slazení jídla či jako náhražka cukru. Až extrémně sladké jsou na rostlině listy. Ty se mohou konzumovat přímo jako "cukroví", ale jsou vhodné i do salátů. Rostlina je 1000 x sladší než cukr, ale obsahuje také velké množství kafru. Proto nemůže být narozdíl od Stevie užívána přímo jako náhražka cukru. Je rychle rostoucí, mírně popínavá, má malé bílé květy. Nejkrásnější je zavěšená v koši. V nabídce českých zahradníků je ale šlechtěná Lippia z potlačenými nežádoucí vlastnostmi. Výsledek je "Lippia dulcis COLADA", která si zachovala svoji extrémní sladivost, ale kafrová chuť se už u ní nevyskytuje.

Objednat třeba zde:
zahradnictvikrulichovi.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Jak vidím,odkazy nikdo nečte.Už v tom prvním příspěvku je to i s videonahrávkou,že je to lipie sladká.Přesto jde dalších 5 diskuzí o něčem jiném.Diskuze jsou pak neefektivní.

JABRAKA

jabraka*

Trošku se omlouvám,přečetl jsem si i časy,a časování je přeházené,tudíž autoři ten odkaz neviděli.

JABR

Tak teď jsi ten svůj štěk korunoval - sled příspěvků je naprosto v pořádku! *smich* Věnuj se více své vlastní pozornosti!

Opravdu o něčem jiném...? *ee*

jabraka*

Nevím,strýcu,jestli je řazení časově v pořádku,když nejdříve je 23:46 a teprve potom je 22 :15

A další jsou taky předtím.

Takže jsem se tím nechal ovlivnit.

JABR

No, já nevím, ale já tam ani jeden z těchto časů nevidím...

Kokej: možná bude obrázek

Aztécký cukr - kde se dá koupit rostlina

jitule*
hodnocení

0x

Dá se objednat u Starkla - www.starkl.com - tam ho nazývají Sugar Baby, nebo koupit u nich v zahradnictví v Čáslavi

rdimnerdim*
hodnocení

0x

Tady mas dokonce prehled vetsiny rostlinek, ze kterych lze ziskat cukr, neco je tam i v diskusi ireceptar.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]