Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchideje bez květů

Od: keezlab® odpovědí: 10 změna:

Ahoj všem,
potřeboval bych radu ohledně orchidejí. Mám doma přes rok 7 orchidejí, ale bohužel neplodí žádné květy.. Přesunul jsem je +- 3 měsíce zpět na okno kde se jim daří o něco lépe.

Orchidejím dávám každý týden (občas 14 dní) vodní lázeň s přidaným hnojením do vody a výživu pro listy.. Listů mají hodně a ve ve..lmi hezkém stavu, ale květy bohužel žádné Zatím jsem je nepřesazoval do jiného květináče (nevím jestli to není chyba). Aktuálně jsem koupil nové hnojivo které hodlám vyměnit (ještě tam je stále to původní).

Přítelkyně si ze mě dělá srandu když vidíme v obchodě rozkvetlé orchideje a ty moje stále nic. :(

Orchideje bez květů
Orchideje bez květů #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mám doma více orchidejí. Kvetou 2x ročně.Květináč s orchidejí vložím do květníku (obalu), který má zvýšené dno (viz odkaz). Díky zvednutému dnu nebude orchidej položena ve vodě a veškerá přebytečná voda z ní může odkapat. Orchidej tak má vlhkost, kterou potřebuje a kvete a kvete. Květy vydrží i 3 měsíce.

kukacka.cz/...

*placni*

Doporučuji obal průhledný, kořeny potřebují světlo.

hodnocení

Myslíte že květináč by mohl můj problém vyřešit?

Vyzkoušejte, mám to vyzkoušené, poradila jsem to více lidem a kvetou. Ještě jen doplním, že na orchideje nesmí svítit slunce.

*slunce*

hodnocení

Tak holt tedy musím nakoupit 7 květináčů.. *smich* O sluníčku vím.. Děkuji a vyzkouším.. Co myslíte ohledně toho přesazení?

Přesazení možná ani ne, a pokud tak jen o trošku větší květináč. Stonky po odkvětu květů zastřihněte nad 3. očkem odzpodu. Většinou pak rychleji na nich vyroste další stvol a vyraší poupata květů.

Přeji hodně zdaru!

*placni*

hodnocení

2x
Prvak, dobře jste udělal, že jste je přesunul na parapet k oknu. Orchidejky jsou teplomilné rostliny, které mají rády světlo, ale musí být rozptýlené.Přímé sluneční paprsky by jim listy poškodily. Pokud měly předtím málo světla, tak proto vám nekvetly.S jednou orchidejkou jsem měla ten samý problém. Byla umístěna dál od okna téměř rok, listy měla nádherné, zdravé (i vaše na fotu vypadají zdravě) ,ale vůbec nekvetla .Až po přemístění k oknu najednou kvést začala. Takže to chce trpělivost, učitě dřív nebo později vykvetou. Druhak, orchideje ve své domovině rostou a kvetou epifyticky na větvích stromů při větší vzdušné vlhkosti a živiny přijímají hlavně vzdušnými kořeny, které visí volně v prostoru.Aby vám tedy dobře rostly, je třeba jim vytvořit podobné podmínky.Přesazovat je vůbec nemusíte, pokud jsou ve speciálním vzdušném substrátu pro orchideje, což vidím,že jsou. Spíš mě zaráží, že na fotu nevidím žádné vzdušné kořeny. Doufám, že je neodstraňujete? Také byste neměl zalévat tak, aby byl substrát trvale mokrý(vzdušné kořeny trvale vlhkou zeminu totiž nesnášejí, následkem je nedostatek kyslíku a uhnívání vnitřních kořenů), ale o to víc jim dopřávejte vlhký vzduch. Já mám u každé orchidejky podmisku s kamínky, naplněnou vodou a když mě napadne tak ještě rosím právě ty vzdušné kořeny. Vidím, že je máte v průhledných květináčích, což je dobře,kořeny tmu nepotřebují.Váš poměrně nenáročný druh orchidejek Phalaenopsis taky nepřehánějte s přihnojováním, stačí s omezeným množstvím živin, hnojivo by nemělo obsahovat hlavně vápník, nejlépe je přihnojovat hnojivem určeným přímo na orchideje. Tak ať se zadaří a orchidejky vám brzy vykvetou a kdyby né*cert*, tak vydržte do zimního období.Květení podpoří na jeden měsíc, snížená teplota alespoň o 5°C a omezená zálivka.
hodnocení

Děkuji za Váš komentář.. Už jsem objednal i průhledné květníky na orchideje kde by mohla nahromaděná voda ve spodu tvořit vlhkost..

Samozřejmě že vdušné kořeny nestříkám. Není jich tolik, ale jsou pod listy (na fotce nejsou vidět).. Ano jsou ve vzdušném substrátu, ale již přes rok stále ve stejném a nedělal jsem ani nic s kořeny uvnitř květináče. Mám koupený substrát pro orchideje a přemýslím jestli bych ho neměl vyměnit..

Co se týče přihnojováním tak dávám pouze do vody a to je určené přímo pro orchideje. :)

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Pod všechny rady (nade mnou) se také podepisuji. Vaše orchidky jsou statné, zdravé, krásné. Na odkvetlých květních stvolech vám tvoří keiki (mladé rostlinky). To svědčí o nadměrném hnojení, především dusíkem (N). Mají tolik síly a živin, že raději tvoří mladé keiki, než květy. Stačilo by používat hnojivo na orchideje s nižším podílem (N => podporuje narůstání zelené hmoty) a vyšším množstvím fosforu (P a draslíku K => podpora kvetení). Mrkněte na obal, tam píší poměry. Taky bych hnojila buď jen polovičním množstvím hnojivé dávky 1x za měsíc, nebo čtvrtinovou dávkou dál po 14 dnech (s potlačením N). Výživu na list zrušte napořád. Nechápu, proč jste kytkám měnil stanoviště, to statné a zdravé jim narostlo tam, kde byly - raději vraťte, je léto a světla bude čím dál víc - falenopsisy jsou kytky do polostínu. Nepřesazujte, to tak až za 3 roky, až i s přihnojením budou přestávat růst. Orchidky mají po 2 párech listů - jsou mladinké a máte je teprve rok. Zatím se s vámi sotva "skamarádily", dejte jim trochu času. Ida

liska5

Ida je přes orchidky kapacita*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]