Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v loni na podzim jsme zasadily tůje z kontejnerů a vypadá to že se jim daří, vyrostli cca o 20cm ale pouze do výšky(mají teď zhruba 80cm) zajímalo by mě jak je to se zastřiháváním, můžeme je už zastřihávat a jak když chceme aby rostli jak do výšky tak i do šířky?
Není tůje, jako tůje. Některé rostou víc do šířky, některé víc do výšky. Těžko říct, co máte. Bylo by foto?
foto bohužel nemám, ale myslím že je to ten nejřozšířenější typ nejsem žádná velká zahradnice takže název hned zapomínám a můžu je tedy už stříhat? nebo musím čekat třeba rok po vysazení?
Opravdu ,není tůje jeko tůje.Některé jsou k řezu určeném jiné nikoli.Bez fota nebo alespon názvu Vám nikdo dobře neporadí,leda by se náhodou trefil.Pokud totiž seříznete ty,co k tomu určené nejsou,zůstanou vám nehezká dřevěná místa,která už neobrostou.To,že rostou do výšky svědčí spíše o tom,že nemají kam jinam vyrazit,jinými slovy jsou blízko u sebe.
No a proto se trapně snažím vytáhnout z tazatelky fotku. Naprosto netušíme, co vlastně má, tudíž aspoň já nedokážu posoudit, jestli je to vůbec řezatelné. Navíc řez na podzim není vhodný, rány se nestačí úplně zahojit a případný nový, nevyzrálý obrost může být poškozen mrazy, tůje zčernají, uschnou...
Ale kdo chce kam...?
Hezký den.
Radila bych Vám nejprve nechat vyrůst thuje do výšky, kterou chcete a poté je upravovat zastřihnutím výšky. Ony se pak budou pouze rozšiřovat, protože nebudou mít kam jinam růst a v podstatě tím nic nepokazíte. Ale pokud sestřihnete už teď vršek a budete je chtít vyšší, půjde Vám to pak těžko...Hezký den
Před šesti lety na jaře jsem koupila dvouleté semenáčky tůjí.Byly asi 15 cm velké.První dva roky jsem je nechala volně růst,další rok jsem je stříhala,ale opravdu na jaře.Ustřihněte jim hlavní výhon asi tak 15-20 cm.Vypadá to hrozivě,ale nebojte se toho.Ty moje mají už kolem dvou metrů a jsou husté,nejsou mezi nimi žádné mezery.Sázela jsem je po půl metru od sebe , je jich asi 170 a všechny dobře rostou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.