Nejste přihlášen/a.
Zdravím a prosím o radu
Mám už asi 3.? rokem netřesky, jak v bytě, tak na balkoně. Ty dva roky se jim dařilo krásně. Vypadaly zdravě, krásné pravidelné růžice. Průběžně vždy odděluji nové přírůstky, které opět zasadím. A myslím, že se jim dařilo dobře. Ale letos? Strašně se mi vytahují do výšky a spodní listy schnou.
Poradíte, čím to může být? Moc na slunci? Špatná hlína? Nebo jsem někde našla, že mají být pod nimi kamínky, aby se listy nedotýkali hlíny?
Vždycky obdivuji, když má někdo nádobu plnou krásných zdravých netřesků, každý řekne, že to je maximálně nenáročná kytka, vůbec se o to nestarají a valí jim jak diví, tak proč mě né?
Zdravím. Pokud vám sukulenty zvedají listy, tak zmenšují plochu pro odpařování vody = schnou. Jsou-li v zahradě, mají šanci si kořínky dosáhnout do hlubších vrstev pro vláhu, ale v květníku ne. Kořeny usychají, ale v těle je ještě život. Pokud rozpálený sukulent zalijete, podpaří se a hyne. Je dobře počkat na zchladnutí těla (večer) a postříkat rozprašovačem - opakovaně. Poránu pak trochu zalít, ale podmokem, spodní vrstva země si natáhne trochu vlhka. Pokud to nepomůže, kořeny jsou pryč a je lepší netřesky vybrat a posadit na nový substrát, rostlina si vytvoří kořeny nové + pár větších kamenů, pod nimi se déle udrží trocha vláhy. Tělo sukulentu snese dost sucha slunka (je na to "stavěné"), ale přehřívání kořenů nevítá a v květníku se na slunci kořeny přehřívají => přistínit! A dejte substrát pro sukulenty - máte "divnou" zeminu. Ida
Řekla bych, že u vás je problém v zálivce.
Ne, není to normální. Toto nemá s kvetením nic společného. Vytahují se obvodové lístky zatím co střed zůstává dole, netvoří se nové dceřiné růžice.
Při kvetení se naopak vytahuje střed nejstarší růžice. Kvetoucí růžice pak uschne, ale mezi tím se u paty vytvoří nové.
Toto jsou utrápené rostliny s málo slunce, živin i vody.
Určitě nejsou v pořádku. Netřesky se sice vytahují, když jdou do květu, ale spodní lupeny nehnědnou. Možná příliš zálivky. Já jich mám venku spoustu, a všechny bez takovýchto změn. M.
A to je přesně to, co mě znepokojuje. Pochopím, že se vytahují, protože jdou do květu, ale co ty spodní hnědé listy? To musí mít právě určitě ještě jiný důvod a toho bych se pro příště chtěla vyvarovat. Takže asi prostě ještě míň zalévat a dát do hlíny více kamínků. A doufat ...
Již jsem se tady chtěla zeptat, jestli vám letos také kvetou všechny netřesky? Ale vidím, že nejsem sama, úplně se zbláznily a všechny vetou. To znamená, že za chvíli bude po nich, odkvetou, rozpadnou se a hotovo. Mám jich opavdu hodně a zůstanou jen ty maličké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.