Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netřesk - vytahuje se do výšky a schne

Od: juicyk® odpovědí: 18 změna:

Zdravím a prosím o radu :)

Mám už asi 3.? rokem netřesky, jak v bytě, tak na balkoně. Ty dva roky se jim dařilo krásně. Vypadaly zdravě, krásné pravidelné růžice. Průběžně vždy odděluji nové přírůstky, které opět zasadím. A myslím, že se jim dařilo dobře. Ale letos? Strašně se mi vytahují do výšky a spodní listy schnou.
Poradíte, čím to může být? Moc na slunci? Špatná hlína? Nebo jsem někde našla, že mají být pod nimi kamínky, aby se listy nedotýkali hlíny?
Vždycky obdivuji, když má někdo nádobu plnou krásných zdravých netřesků, každý řekne, že to je maximálně nenáročná kytka, vůbec se o to nestarají a valí jim jak diví, tak proč mě né? :(

Netřesk - vytahuje se do výšky a schne
Netřesk - vytahuje se do výšky a schne #2
Netřesk - vytahuje se do výšky a schne #3

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

3x

Sředem vykvete a odumře. Běžný cyklus. Máte tam málo prostoru. Dejte jim větší misku.

jofa*

Dejte je do většího průměru misek a lehkou zeminu s pískem. V přírodě taky spodní růžice uhnívají, jenom jsou vlivem mnoha mikroorganismů dříve rozpadlé než v titěrném květináči.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Pokud vám sukulenty zvedají listy, tak zmenšují plochu pro odpařování vody = schnou. Jsou-li v zahradě, mají šanci si kořínky dosáhnout do hlubších vrstev pro vláhu, ale v květníku ne. Kořeny usychají, ale v těle je ještě život. Pokud rozpálený sukulent zalijete, podpaří se a hyne. Je dobře počkat na zchladnutí těla (večer) a postříkat rozprašovačem - opakovaně. Poránu pak trochu zalít, ale podmokem, spodní vrstva země si natáhne trochu vlhka. Pokud to nepomůže, kořeny jsou pryč a je lepší netřesky vybrat a posadit na nový substrát, rostlina si vytvoří kořeny nové + pár větších kamenů, pod nimi se déle udrží trocha vláhy. Tělo sukulentu snese dost sucha slunka (je na to "stavěné"), ale přehřívání kořenů nevítá a v květníku se na slunci kořeny přehřívají => přistínit! A dejte substrát pro sukulenty - máte "divnou" zeminu. Ida

doplněno 17.06.19 19:32:

Řekla bych, že u vás je problém v zálivce.

hodnocení

floro*
hodnocení

3x

Ne, není to normální. Toto nemá s kvetením nic společného. Vytahují se obvodové lístky zatím co střed zůstává dole, netvoří se nové dceřiné růžice.

Při kvetení se naopak vytahuje střed nejstarší růžice. Kvetoucí růžice pak uschne, ale mezi tím se u paty vytvoří nové.

Toto jsou utrápené rostliny s málo slunce, živin i vody.

72mona
hodnocení

2x

Určitě nejsou v pořádku. Netřesky se sice vytahují, když jdou do květu, ale spodní lupeny nehnědnou. Možná příliš zálivky. Já jich mám venku spoustu, a všechny bez takovýchto změn. M.

hodnocení

A to je přesně to, co mě znepokojuje. Pochopím, že se vytahují, protože jdou do květu, ale co ty spodní hnědé listy? To musí mít právě určitě ještě jiný důvod a toho bych se pro příště chtěla vyvarovat. Takže asi prostě ještě míň zalévat a dát do hlíny více kamínků. A doufat ...

72mona
Určitě bych volila propustnou půdu - promíchat s pískem. Není třeba mít vysoké květináče, naopak. Právě v nich se pak drží vlhkost, která jim může škodit. Loni měla sousedka netřesky pouze ve střešní tašce, jak se dává na hřeben a jak byly krásné. Takže volit spíš mělčí misky s dobrou drenáží a zalévat sporadicky.
hodnocení

Díky za rady, tak snad se příští rok budu kochat a né zoufat jako letos :)

72mona

Věřím, že než skončí tohle léto, budete je mít pěkné. ;)

72mona
Kousek mé "plantáže" před domem:
Netřesk - vytahuje se do výšky a schne #4
jofa*

Kvalitně vyfoceno. Kéž by takové foto chodilo na brouky, housenky, "potvory" a další.

72mona
@jofa - děkuji :) Nevím jestli kvalitně, spíš jen tak od boku. Ale pravda, že to jsou netřesky taky poznám :-D
18.06.19 09:17
hodnocení

Krááása! *slunce**srdce*

liska5
hodnocení

0x

Když vyběhnou do květu, tak jsou někdy přes 20cm dlouhé. A když to květensví uvadá, nahne se, tak netřesk nevypadá dobře. Vše dal holt do květu.

hodnocení

A to, že ty spodní listy jsou takto suché je tedy taky normální? A jak zabráním tedy tomu aby se mi takto vytahovali, chápu to dobře, že časem to takto udělá každý netřesk? A po odkvětu ho tedy vyhodit?

I když nevyhodíte, on se stejně po odkvětu rozpadne. *plac*

hodnocení

0x

Již jsem se tady chtěla zeptat, jestli vám letos také kvetou všechny netřesky? Ale vidím, že nejsem sama, úplně se zbláznily a všechny vetou. To znamená, že za chvíli bude po nich, odkvetou, rozpadnou se a hotovo. Mám jich opavdu hodně a zůstanou jen ty maličké.:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]