Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni, každoročně pěstujeme na zahradě nekolik řádků brambor, když je sklízíme tak se nám klasickou motykou podaří některé hlízy poškodit. Třeba existuje nějaká speciální motyka a my o ní nevíme, hledali jsme na internetu, ale tam nic není. Prosím poraďte jaká je správná motyka na brambory. Předem děkujeme za odpovědi
Opravdu je to spíš rukama. Manžel má krásné vykopané brampory a když to dělám já, tak mám nakoplou každou třetí, tak mě k tomu moc nepouští. Ale jedni známí vyndavali brambory ze země rycími vidlemi, tak to nějak podhrábli a šlo jim to. Pak jsem to taky zkoušela, no moc mi to nešlo.
Tak já vyndavám brambory rycíma vidlema. Dá se koupit i podobná motyčka obi.cz/... Můj otec vyndavá brambory klasickou motykou srdcovkou, on je nevykopává, ale jako odhrabuje od okraje hrůbky. Také občas nějakou poškodí, ale to nejspíš každý.
Na několik řádků bych ani motyku nebrala. Stačila by mi malá lopatka k "dohrábnutí". Šla bych rostlinu po rostlině a vytáhla trs natě, rozhrnula a obřadně vybrala hnízdo brambor do přepravky. To je zážitková činnost
Brambory vybírám vždy na jeden až dva obědy. Opatrně normálními vidlemi. Když některou poškodím, je jasné, že ji musím spotřebovat nejdříve. Na podzim to přerývám rycími vidlemi. Pár brambor se ještě objeví. Zase - když některou poškodím, rychle ji zpracuji. Brambor mám málo, sní se o moc dříve, než si koupím do sklepa od soukromníka. Takže rozhodně nemám problém s velkým množstvím poškozených kusů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.