Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí vodárna

Od: gresill odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám problém s domácí vodárnou( nevím jaká je to značka je na ní napsáno akorat HWW 2800 ), vodárna je umístěna ve sklepě a je připojená na studnu ze které nám má tahat vodu do zahradní hadice. Když se čerpadlo strčí do zásuvky povolí se ventil u hadice, tak voda z hadice normálně teče a je slyšet jak čerpadlo běží a bez jakychkoli výkyvů bzučí motor, ale když je čerpadlo v zásuvce a akorát zavřeme ventil u zahradní hadice tzn. aby prostě voda netekla, tak vodárna začne přerusovaně běžet. Dělá brm brm brm brm ( vypadá to blbě, ale když si to přečtete nahlas tak fakt takhle to zní ) a dokáže takhle běžet fakt dlouho. Nevíte co mi tím ta vodárna chce říct? je ve studně málo vody? nebo je ucpaná bordelem?

p.s.: natočil jsem videho co to dělá, ale tady jdou vložit asi jen obrázky, kdyby někdo chtěl pomoct rád to pošlu na mail. Děkuji

Domácí vodárna

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

pokud má vodárna zásobník na vodu tak musí být natlakovaná také vzduchem. To se kontroluje tak, že se vodárna odpojí od elektriky, vypustí se z ní voda a na ventilku pro natlakování se manometrem změří tlak na těch 1,5. Pokud tam je méně tak se nechá otevřený kohoutek , nejlépe bez hadice, a dofoukává se tlak, obvykle vyteče ještě voda. Po natlakování na správný tlak se teprve uzavře ventil vody a zapne se čerpadlo do elektriky.
To co vám to dělá nasvědčuje buď na únik tlaku, nebo na prasklý gumový vak v zásobníku.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím si, že ta vodárna Vám říká, že buď ji vytáhněte ze zásuvky nebo otevřete ventil, aby mohla voda vytékat. Při zavřeném ventilu se běžící vodárna snaží tlačit vodu do hadice, ale nedostane ji ven, tak je zbytečné, aby běžela (je tam tlak, který nemá kam uniknout a vodárna se "dusí"). Zdravím!

doplněno 11.06.19 15:02:

gresill - Vy tu vodárnu používáte pouze jako zahradní čerpadlo (na jednu hadici) nebo i do rozvodů po domě? A u rozvodů po domě (kohoutků) je stejný problém?

doplněno 11.06.19 15:08:

gresill - neuvedl jste, že jde o závadu, která vznikla až později a dříve vše fungovalo. Měl jsem dojem, že jde o novou instalaci a podiv nad chodem čerpadla.

gresill
hodnocení

má chyba omlouvám se...

tedy doplním, že vodárna je již staršího data nějaký manual atd.. jsou davno ztraceny, loňské leto to bylo celkem v pohode až tědka se to čerpadlo nevypíná a sinusově jede pořád...

čerpadlo tahá vodu pouze do zahradní jedné hadice. my máme ze sklepa vytaženy pres trubku darlig (tak se tomu tuším říka) a na ten máme připojenou hadici. do baráku bereme vodu z řádu přikládám nějake fotky

na fotkách je vidět, že mužeme do hadice tahat vodu z řádu a nebo ze studny do baráku ted si nejsem jistý (ventil vlevo)ten máme stale uzavřen a hlavně ze stdny nahoru do hadice

Domácí vodárna #2
Domácí vodárna #3
Domácí vodárna #4

hodnocení

0x

Ta vodárna má akumulační nádobu, do které má načerpat vodu a vypnout.

Pokud vodárna v minulosti fungovala lépe (tak jak má fungovat) a nikdo se ve vodárně nevrtal, tak to odhaduju na nečistotu ve zpětném ventilu.

Zpětný ventil se musí při vypnutí motoru uzavřít a tlak z nádoby nesmí nikudy unikat. Pokud tlak vody uniká, tak to tlakový spínač vyhodnotí, že je potřeba tlak doplnit a sepne motor. Ale to dočerpávání by muselo trvat delší dobu.

Pokud se motor zapíná a vypíná v krátkých intervalech, tak to odhaduju na děravý vak v akumulační nádobě. Pokud je děravý vak, tak se nemá kde vytvořit zásoba vody.

gresill
hodnocení

Ben: naše očekávání je, že když máme puštěnou vodu, tak má vodárna tlačit vodu a když zavřu hadici, tak čekám že se čerpadlo samo vypne at nemusím každy den jak idiot lozit do sklepa což taky vodárna dělala.

colombo: nemyslím si, že se vypíná a zapíná. podle mě pořád jede akorá skáče tlak.. podle toho manometru co tam je mi ručička líta od cca 1,5 do cca 3,7 bar uplně pravidelně třeba 30x 40x za minutu ...

ještě mě napadlo, četl jsem že zasobník má být vzduchem natlakovany na 1,5 baru a pak s nějak plní vodou není možné, že je v zasobníku malo vzduchu?

Pokud je vodárna dobře seřízena, spíná pouze v případě snížení tlaku (např. při otevření kohoutku, po chvíli sepne). Po natlakování tlakový spínač motor odstaví.

Líbí se mi věta "četl jsem že zasobník má být vzduchem natlakovany na 1,5 baru a pak s nějak plní vodou není možné, že je v zasobníku malo vzduchu?".

Jedna možnost je že je praský vak, druhá možnost je, že je vák málo natlakovaný vzduchem.

Ale doufám, že po nás nechceš abysme ti přišli tlak vzduchu ve vodárně zkontrolovat.

A když to spíná a vypíná 30krát až 40krát za minutu, tak takovým používáním si odrovnáš kontakty na tlakovém spínači!

Takže pokud chceš, aby vodárna ještě nějakou dobu fungovala, tak ji okamžitě vypni a začni hledat závadu nebo opraváře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]