Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidei opadávají květy

Od: peta25* odpovědí: 8 změna:

Mám problém s orchideí - nevím co mám dělat :(

Co mám dělat, když mi u ní opadávají květy? A když se květy zavírají?

Jak často ji mám zalévat hnojivem a jak často zalévat vodou?

KDy ji mám ostříhat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Pomohla by fotka, aby bylo vidět, jaký "druh" orchideje máte a v jakém je celkově stavu. Jinak, při zavírání a opadávání neodkvetlých květů bývá na vině 1) ovoce na misce v místnost, hlavně jablka (etylén), nebo 2) hnijící kořeny orchideje nebo 3) průvan či 4) přehnojení, ve výjimečných přídech 5) zasychání kořenů. Prakticky všechny orchidky potřebují stát nad hladinou vody (na kamínkách v misce s vodou), kde odpařující se voda zvlhčuje vzduch. Nikdy nestříkat vodu na listy (jen event. na kořeny čnějící nad substrát). Lze jen opatrně stříknout velmi jemnou vodní mlhovinu dešťové vody do vzduchu - nesmí udělat kapky na listech. Ale bez znalosti druhu a kondice orchideje nelze lépe poradit. Ida

doplněno 13.06.19 17:31:

@liska5 snažím se *hi*, orchideje miluju. Pokusím se odpovědět, co epifyty v souvislosti se stříkáním vody a hnojením přímo na listy.

Listy - hlavní úkoly: řídit se intenzitou světla, fotosyntéza, chlorofyl, dýchání (ne čerpání vody ani živin)

Kořeny – hlavní úkoly: ukotvení, příjem a zadržení vláhy s rozpuštěnými živinami => rozvod vláhy a živin, pomoc listům s jejich úkoly

Epifyty (např. falenopsisy) jsou schované pod několika patry listí domovské dřeviny – ne přímé slunko, ne přímý déšť, ne kapky vody na povrchu, jen v době od cca soumraku – do - ranního rozbřesku vzduch nasycený vodními parami => zvlhčí "pokožku" listu pro otvírání průduchů, dýchání..., to 1) kapky vody znemožňují => 2) déle na stejném místě = poškození buněk, 3) při tvrdé vodě soli průduchy ucpávají - nevratně (+ hnojivo jako postřik = soli v kapkách vody) = možnost odumření listu. Pokud voda steče do srdíčka - i hniloba. Se zvýšením intenzity světla se "pokožka" listu uzavírá – žádnou vlhkost nepřijímá - jakýkoliv postřik je zbytečný. ALE spodní strana listu funguje trochu jinak a jindy, kapky vody snese. Takže spodní stranu postřikovat lze – pozor na stečení do srdíčka. Orchideje "pracují" velice pomalu, jakýkoliv zásah se projeví třeba až s půlročním zpožděním. Takže prospěšnost hnojiva na list epifytu lze těžko prokázat. Navíc může pozitivně zaúčinkovat pouze při zvlhčeném vzduchu, a to jen v době oné "vhodné" intenzity světla. Ale kdy máme v bytě tuto vhodnou intenzitu? Při slunečném dni je to jinak než v podmračeném. Proto je nejlepší zvlhčovat vzduch v okolí orchidky odparem z hladiny, nad níž kytka stojí, po celých 24 hodin denně, rostlina se "zařídí" sama, dnes je tak vyšlechtěna. Živin potřebují orchidky velmi málo a ve spotřebě se různé druhy liší. Přehnojení => úhyn. Ideální = množství a poměr živin regulovat v roztoku při zálivce podmokem. Asi tak. Ida

liska5

Ido, je vidět, že jste machr přes orchideje. Překvapilo mne, že se nesmí rosit, když v květinářství mi to poradili. A taky používám ve spreji Listovou výživu pro orchideje a zdá se, že jim prospívá.

liska5

Ido, díky, vyčerpávající.*palec2* Já jsem z práce dovlekla 4 phalenopsisy, protože tam strádaly. Jeden už jsem nezachránila, uhnil. Ještě loni zjara jsem o nich moc nevěděla, ale nedalo mi to, otravovala jsem v květinářstvích, četla na netu a podařilo se mi je dostat do kondice. Všechny zakvetly a teď mají pauzu, přirůstaj jim listy a nové kořeny. Mám sice měkkou vodu, ale panelákový suchý vzduch. Instinktivně jsem je dala na tácky s vodou,

idanova*

Liško, nemáte zač. Přeju vám, ať se vašim novým orchidkám daří a dělají vám radost. Ještě častá chyba - když orchidka začne kvést, většina lidí má tendenci kytku otočit květy do místnosti aby si na ně viděla. Kytka pak musí otáčet listy za světlem, tím se vysiluje, listy často zhadrovatí a kytka hyne. Ida

liska5

Tak to by mne nenapadlo otáčet kvůli květu. Zahradničením si přivydělávám a rostliny jsou můj koníček. Myslím, že mám pro ně cit.*hi*

liska5
hodnocení

1x

Pěstování orchidejí se jmenuje ta kapitola, kde to všechno je. Květy se nezavírají. Jak rozkvetou, tak zůstanou. A za pár týdnů opadnou. Když padají dřív, tak může být orchidej přelitá, nebo naopak usychá. Já orchidej namočím jednou týdně, někdy jednou za 10 dní na 20 minut do kýblu s vlažnou vodou i s květináčem, aby se napily kořeny, pak ji dám okapat a to je vše. Hnojivo mám ve spreji na list jednou týdně. Nebo koupím na půl roku takové tuhé hnojivo z drobných kuliček. Po odkvětu ustřihněte ten stonek. Má se to na tři očka odspoda. Někdo místo potápění květináčů dává jednou za čas štamprdli vody.

liska5

Ty kořeny, co visí ven, nestříhat! Když jich je moc a dlouhé, tak si orchidej říká o přesazení. Pak se použije speciální substrát z piniové kůry s rašeliníkem. Ideální je průsvitný vrchní květináč určený tvarem pro orchideje. Napodobuje tak její původní stanoviště, kdy orchideje visí ze skulin v kůře tropických stromů. Nejčastější chyba je příliš vody a ostré slunko. Na přímé slunce ji nestavějte! Má ráda občas sprejování na listy vlaž.vodou.

peta25*
hodnocení

Už vím čím to bylo že mi opadávaly květy -- á sem ji vždycky dala do vody ale jen spodek aby se nacucal vody - nevěěla sem že se musí dát hodně vody aby se to prolilo v vrchem .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]