Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přečerpat vodu z potoka bez elektřiny

Od: vladiim odpovědí: 14 změna:

zdravím všechny. Chtěl bych vyřešit problém s čerpáním vody z potoka na zahradu. Za zahrádkou ( 5 metrů od plotu ) mám potok, postavil jsem tam přehradu která se mi naplnila. Zatím čerpám vodu kýblováním, ale bohužel zahradu mám dlouhou, a tahat se každý večer s x kýblema je dost na moje ruce i záda. Koukal jsem na ruční čerpadla, takove ty staré ale to je otázka minimálně 5 000 kč. Chtěl bych najít jinoi variantu, nevěděl by jste někdo? ( natáhnout hadici do potoka a použít přepad je nemožné. Zahrady jsou téměř na rovině, musel bych mít 500 metrovou hadici aby vůbec něco teklo. ) děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zkuste pohledat vodní trkač, nebo v aj water hammer, nebo hydraulic ram pump.

Trkač funguje bez elektřiny, jen za pomoci vody. Ale potřebuje alespoň trochu převýšení, a výkon taky není nijak závratný. Ale když je dostatečně velká nádrž, jde to.
Desítky let se trkač používal pro čerpání vody pro chatu Na Kozákově. Převýšení skoro 130 metrů.

liska5
hodnocení

3x

U nás by to Povodí zakázalo.

jabraka*
hodnocení

1x

Velmi staré zařízení,zvané jako vodní kladivo,nebo z českého "TRKAČ" dokáže z potoka vytlačit vodu pěkně vysoko.Protože je voda vytlačována rázy,musí být dostatečně soustava pevnostně dimenzována.

JABRAKA

jabraka*

Přišel jsem pozdě,trkač byl už objeven.

hodnocení

1x
Jen bych Vás upozornil, že v tomto případě budete potřebovat povolení k odběru vody.
V případě že vodu nosíte v kýblu, tak povolení není potřeba.
A to je zásadní rozdíl.

hodnocení

1x
Čerpání vody z potoka bez povolení může přijít i draho. Za čerpání vody bez povolení může fyzická osoba dostat pokutu až 50 tisíc korun. Jestliže podnikáte nebo jste právnickou osobu, je horní hranice pokuty dokonce 10 milionů korun
vladiim

Čepat nehodlám, jde mi pouze o to napustit si sud nahoře na zahradě abych nemusel chodit až dolů. Tak nevím jestli se to považuje za přestupek když si napustím sud pumpou nebo kýblem?

hodnocení

1x

kromě trkače extistují motorová čerpadla nebo čerpadla na náhon traktoru, nevím čím vším disponujete, ale vše by mělo být povoleno, protože se jedná o odběr pomocí zařízení, kyblem je to bez povolení, jak už psali jiní

tomas11*
hodnocení

0x

12V by se také nenašlo?

sigmashop.cz/...

rv*
hodnocení

0x

Problém se vyřeší vykopáním studny - z té můžete použít i něco jiného, než ruční pohon. Pokud máte v rovině potok nedaleko, může být hladina vody třeba už v metrové hloubce. Jámu si můžete vykopat bez povolení, studnu s řadou povolení. Někde funguje i pouhé zatlučení trubky pod hladinu spodních vod - tzv. zatloukačka.

liska5

Tam jsou nějaké metry od potoka, které spadají pod Povodí. V těch nemůžete nic.

joudic*
hodnocení

0x

Jsou vrtackove cerpadla (pouzijete aku vrtacku), pokud tam vubec nemate nikde elektrinu.. napr cerpadla.heureka.cz/...

jabraka*

Použití trkače je zajímavé i ztoho důvodu,že je nutný dost velký průtok vody.V období sucha,kdy vlastně jsou aktivní zákazy čerpání,stejně nefunguje.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]