Nejste přihlášen/a.
Opravdu je to štětka soukenická. Tabák to nemůže být, protože by nepřežil naši zimu. Tato dvouletá rostlina vyroste v druhém roce až do výšky 2 m a květenství se suší jako dekorace. Jsou to takové ty bodláky, které vidíme, často i obarvené, v kyticích na hřbitov. Loni jsem jsem se podivovala, že jeden sušený květ stál i 5 korun, přitom je to fakt plevel. Ale na druhou stranu, pokud rostlina kvete, tak to velmi láká včely a ostatní hmyz. Zkuste si ji nechat a uvidíte.
Zdravím. Podle mně taky štětka (podle tvaru vlastního "bodláku") soukenická nebo planá, v dřívějších dobách používaná k vyčesávání vláken ze lnu... Jak říká @sisi, sáhněte po spodní straně listů, štětka tam má dost ostré trny. Já ji miluju a každý rok si napěstuju novou. Sázím ji blízko lavičky, protože v každém patře má u stvolu srostlé listy tvořící vaničku na (dešťovou) vodu, kam se slétají ptáci pít (voda se tu nikdy nepřehřívá ani nekazí), ráno a v pozdním odpoledni. Nádhera je pozorovat. Její květy milují motýli a na podzim na její semena přilétají nádherní stehlíci, tak v říjnu a vracejí se i v únoru. Od nás (z Evropy) se rozšířila do Severní Ameriky, kde ji drobné žabky využívají k odchování potomstva (ve vaničkách s vodou). Jinak zkuste porovnat, přikládám foto. Ida
Myslím si, že by to mohl být šťovík tupolistý, známý také jako "sladký lupen". M.
@jabraka - je to možné, tu jsem naživo ještě neviděla.
No právě. To by to takto muselo vyrůst letos ze semínka, takže si myslím, že by se to nestihlo. Každopádně nechat v půdě, poslat foto květu a pak se uvidí.
A ještě mě napadlo, že štětka má zespodu listu uprostřed takové malé ostny a při neopatrnosti pěkně škrábou. Tabák má listy pěkně hladké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.