Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je hodně velká, u stonku se drží voda

Od: jitkasaj odpovědí: 14 změna:

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já bych řekla, že to je bodlák Soukenická štětka.

doplněno 04.06.19 22:50:

- případně její příbuzná štětka planá. To že rostlina zadržuje vodu díky srostlým lodyžním listům je známé.

juraja*
hodnocení

3x

A co nějaká odrůda tabáku?

google.com/...

nov

To bude ono! *palec*

72mona

Kde by se tady vzal?

juraja*

Pták někde sezob pár semen,sedl na strom a hádejte:-D

hodnocení

2x

Opravdu je to štětka soukenická. Tabák to nemůže být, protože by nepřežil naši zimu. Tato dvouletá rostlina vyroste v druhém roce až do výšky 2 m a květenství se suší jako dekorace. Jsou to takové ty bodláky, které vidíme, často i obarvené, v kyticích na hřbitov. Loni jsem jsem se podivovala, že jeden sušený květ stál i 5 korun, přitom je to fakt plevel. Ale na druhou stranu, pokud rostlina kvete, tak to velmi láká včely a ostatní hmyz. Zkuste si ji nechat a uvidíte.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Podle mně taky štětka (podle tvaru vlastního "bodláku") soukenická nebo planá, v dřívějších dobách používaná k vyčesávání vláken ze lnu... Jak říká @sisi, sáhněte po spodní straně listů, štětka tam má dost ostré trny. Já ji miluju a každý rok si napěstuju novou. Sázím ji blízko lavičky, protože v každém patře má u stvolu srostlé listy tvořící vaničku na (dešťovou) vodu, kam se slétají ptáci pít (voda se tu nikdy nepřehřívá ani nekazí), ráno a v pozdním odpoledni. Nádhera je pozorovat. Její květy milují motýli a na podzim na její semena přilétají nádherní stehlíci, tak v říjnu a vracejí se i v únoru. Od nás (z Evropy) se rozšířila do Severní Ameriky, kde ji drobné žabky využívají k odchování potomstva (ve vaničkách s vodou). Jinak zkuste porovnat, přikládám foto. Ida

Je hodně velká, u stonku se drží voda #2
Je hodně velká, u stonku se drží voda #3

72mona
hodnocení

0x

Myslím si, že by to mohl být šťovík tupolistý, známý také jako "sladký lupen". M.

doplněno 04.06.19 22:44:

@jabraka - je to možné, tu jsem naživo ještě neviděla.

jabraka*

Mohla by to být i divizna velkokvětá.

jabraka*

Ukázka divizny.

Je hodně velká, u stonku se drží voda #4
nov

Divizna to není, ta má listy takové plstnaté - chlupaté. Mně to vzdáleně připomíná listy křenu. A nebo tu Štětku planou.

hodnocení

0x

Přikláním se k tabáku. @sisi, tabák je jednoletý, zimu tedy nepřežívá

No právě. To by to takto muselo vyrůst letos ze semínka, takže si myslím, že by se to nestihlo. Každopádně nechat v půdě, poslat foto květu a pak se uvidí.

A ještě mě napadlo, že štětka má zespodu listu uprostřed takové malé ostny a při neopatrnosti pěkně škrábou. Tabák má listy pěkně hladké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]