Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jak správně "vychovat", či tvarovat semenáček mandloně. Z Hustopečského sadu jsme si přivezli pecky, vloni vyklíčila 1, letos asi 12. Loňská rostlina už má tvar stromku, ale kmen i větvičky jsou velmi tenké, dlouhé, začínají se kroutit. Mám je zkrátit? Jak moc? Kdy nejlépe?
Jen upřesňuji, že mandloně zkoušíme pěstovat z legrace bez naděje na velkou úrodu. Zatím jsou na balkoně na jih, časem se uvidí, kam s nimi, až trochu zesílí.
Dobrý den, moc děkuji za odpověď! Ještě se ale zeptám - stříhat klidně teď ve vegetačním období? Nebo počkat na zimu/časné jaro?
Všimla jsem si, že špička stromku jakoby zaschla a stromek nahoru dál neroste, jen vyhání boční větve. To je tedy normální, když píšete, že mám vybrat jednu hlavní větev a vyvázat ji nahoru? Předem díky, jsem sadař začátečník.
děkuji, počkám tedy se zastřižením na podzim. A budu méně zalívat a na jaře přesadím do většího. Nicméně myslela jsem špičku kmene, na fotce vedle tyčky uprostřed, ne listy. To je také naší chybou a nebo je to normální? Jen reaguji na Vaši poznámku, že máme jednu větev vyvázat jako hlavní. Prostě jsem myslela, že hlavní je vždy kmen.
Mandloň se dá pěstovat jako stromek,nebo keřík.Korunku u stromku zase tvarujeme jako sloup.nebo kotlovou.U ní nepotřebujeme terminál.Vybereme jen tři,čtyři základní větvě a sestřihneme je tak,aby byly konce v jedné rovině.Korunku zbavujeme průběžně letorostů,směřujících dovnitř koruny a svislé "vlky"Na podzim zakrátíme prodlužující větvě o třetinu tak,aby ven směřoval poslední pupen.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.