Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tvarování semenáčku mandloně - jak?

Od: hanourek® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o radu, jak správně "vychovat", či tvarovat semenáček mandloně. Z Hustopečského sadu jsme si přivezli pecky, vloni vyklíčila 1, letos asi 12. Loňská rostlina už má tvar stromku, ale kmen i větvičky jsou velmi tenké, dlouhé, začínají se kroutit. Mám je zkrátit? Jak moc? Kdy nejlépe?

Jen upřesňuji, že mandloně zkoušíme pěstovat z legrace bez naděje na velkou úrodu. Zatím jsou na balkoně na jih, časem se uvidí, kam s nimi, až trochu zesílí.

Tvarování semenáčku mandloně - jak?
Tvarování semenáčku mandloně - jak? #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Mandloně jsou příbuzné broskvoní takže bych se k nim choval stejně. To znamená, že co neuděláte s korunkou první tři roky, to už nedoženete. U starších stromků se už řez kvůli velké náchylnosti ke klejotoku nedoporučuje. Já bych větvičky zakrátil na polovinu až na třetinu. Jednak zesílí a pak to vynutí tvorbu dalších větví. Pak se musíte rozhodnout jestli klasickou korunku s terminálem nebo kotlovou korunu, která se doporučuje u broskví. Zvolil bych asi klasiku. To znamená vybrat jednu větev která míří nejvíc nahoru a tu vyvazat svisle nechat o třetinu delší než ostatní aby strom věděl že tam bude nejlépe pokračovat kminek. Jinak by se větve o vůdčí pozici hádaly, předháněly se v růstu a měli byste z toho nezvladatelnou vrbu.
hodnocení

Dobrý den, moc děkuji za odpověď! Ještě se ale zeptám - stříhat klidně teď ve vegetačním období? Nebo počkat na zimu/časné jaro?

Všimla jsem si, že špička stromku jakoby zaschla a stromek nahoru dál neroste, jen vyhání boční větve. To je tedy normální, když píšete, že mám vybrat jednu hlavní větev a vyvázat ji nahoru? Předem díky, jsem sadař začátečník. :)

Tvarování semenáčku mandloně - jak? #3
Peckoviny se doporučuje stříhat až když odplodí. To už nejsou v plné míze. Mají problém uzavřít řezné plochy. Řezy větví silnějších než 3cm se už dokonce nikdy pořádně nezacelí a většinou vedou k poškození stromku.
Podle hnědnoucích špiček listů tipuju že jste stromek ulili. To je problém pěstování v květináči. To ale střilim od boku, příčinou může být i jiné poškození kořenového systemi. Nebo třeba i malý květináč.
hodnocení

děkuji, počkám tedy se zastřižením na podzim. A budu méně zalívat a na jaře přesadím do většího. Nicméně myslela jsem špičku kmene, na fotce vedle tyčky uprostřed, ne listy. To je také naší chybou a nebo je to normální? Jen reaguji na Vaši poznámku, že máme jednu větev vyvázat jako hlavní. Prostě jsem myslela, že hlavní je vždy kmen.

Samozřejmě, když má stromek jasný vršek jako pokračování kmínku tak mu špičku nechte a ostatní zakraťte pod jeho úroveň. Vršek by měl být minimálně o třetinu výš než nejbližší větve které ho pronásledují a chtěly by ho předhonit. Ten termín " když odplodí" platí pro peckoviny obecně takže třešně a meruňky můžete tvarovat na konci června a začátku července. U mandloně to bude asi později ale zase se nejedná o klasický podzimní řez s ostatními stromky, protože peckovina potřebuje čas aby rány zahojila do prvních mrazů, aby konce nenamrzly.

hodnocení

2x

Není-li z nějakého důvodu terminál, "půjčíme" si větev, z které zapěstujeme terminál nový. Jinak bych stříhal teď. Když to necháte na podzim, tak v případně teplém podzimu se probudí pupeny a nový obrost nevyzraje a zmrzne. To asi cílem není.

jabraka*
hodnocení

2x

Mandloň se dá pěstovat jako stromek,nebo keřík.Korunku u stromku zase tvarujeme jako sloup.nebo kotlovou.U ní nepotřebujeme terminál.Vybereme jen tři,čtyři základní větvě a sestřihneme je tak,aby byly konce v jedné rovině.Korunku zbavujeme průběžně letorostů,směřujících dovnitř koruny a svislé "vlky"Na podzim zakrátíme prodlužující větvě o třetinu tak,aby ven směřoval poslední pupen.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]