Smrž. A jedlý a dobrý. Bacha v té dutině bývá občas nějaký slimáček. A před přípravou dobře omyjte klobouky. V těch vráskách se často uchytí písek. Přivezli jste si jeho podhoubí v kůře. Asi před týdnem jsem je našla tam, kde se kůra překládala.
Smrže jsou jedlé a velice chutné houby. Předloni jsem měla na zahradě takovou úrodu, že jsem si mohla dovolit udělat je po čínsku. To byla dobrota. A od té doby nic, jako když utne.
Pokud je jich málo, přesto krásně ochutí a provoní třeba bramboračku. Jaga.
Smržů v ĆR roste víc druhů a všechny jsou jedlé. Na vašem fotu bych řekla, že to je smrž pražský. Roste mimo jiné i na záhonech s mulčovací kůrou a nejvíc roste v prvním roce po její aplikaci. V pozdějších letech plodnic ubývá, až přestanou růst úplně. Pokud byste však kůru každý rok doplňovala, nejspíš by rostly i v letech dalších. A pro úplnost. Smrže od příbuzné kačenky české snadno rozeznáte podle připojení klobouku ke třeni. Smrž ho má přirostlý skoro po celé délce, kačenka jen u jeho vrcholu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.