Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uschlá trešeň

Od: tresinka odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

prosím o radu. Jakožto amatérský zahradník jsem si koupil v zahradnictví stromek třešně. Tu na jaře zasadil, poctivě zaléval. Korunka byla moc pěkná, strukturovaná. Měla i pár lístků. Ty však asi do dvou týdnů zaschly a celá korunka je suchá! Z kmínku však raší pár cm od země jeden list a zhruba 50cm nad zemí druhý. Ví někdo proč se tak děje, co s tím? Nějak nemám v plánu si pořizovat "třešňo-keř" :) Jde takovýto stromek ještě nějak zachránit a "zrestartovat"?

Děkuji za podnětné nápady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Důležité je, jestli stromek je očkován na kořenovém krčku a kmen je požadovaná odrůda nebo roubován nahoře a kmen je podnož. V případě očkování na kořenovém krčku lze z obrostu zapěstovat nový kmínek. Jestli si nevíte rady, dejte fotky. Příště kupujte v ovocných školkách na podzim.

tresinka
hodnocení

Třešeň je roubována zřejmě na kořenovém krčku. Ne nahoře. No vzhledem k tomu, že to prodávali a doporučili mi tuto v zahradnictví, tak jsem to koupil. Myslíte, že podzimní zasazení by bylo lepší?

athenaise*
hodnocení

0x

Ano, lze i z tohoto vypěstovat stromek. Jen je to na delší trať (3-4- 5 let) než začne rodit a poté také honem nemusí, podle odrůdy. Takže máte dvě možnosti. Buď bych vzala ten vyše lístečkový pupen a nad ním zešikma nůžkama ustřihla a zamázla stromovým balzámem (voskem/ emailovou barvou). Ten níže odloupněte a i další, které tam vyraší. Nechat růst jen ten jeden nahoře. Po zimě upravit kmínek asi v 1m (zakrátit) - pakliže vůbec této výšky dosáhne. Pokud ne, nechat růst a to samé udělat až další rok. A nebo vykopat a koupit třešničku novou...na podzim. Budu držet palce. A.

jabraka*
hodnocení

0x

Ten ˇtřešňokeř" není ale špatný nápad! Sám jsem si vypěstoval roubováním do krčku kořene takovou třešni.Na pomalurostoucí "ptačce" jsem nechal vyrůst tři rouby .Dnes tři větve od země nevyrůstají více jak 2,5 m.Bývá obalená květy a trhání přímo ze země,nebo jen z židle je velice praktické.Soused má 15 m vysokou a nikdy ji nedokáže otrhat úplně.Takže je tu skutečně volba,odspodu nechat celý rok letorosty od země v celé délce a nad posledním terminál odříznout.V předjaří všechny zakrátit o třetinu a nechat zesílit.Rozhodně bude plození rychlejší.Ale to také záleží na tom,zda je stromek pomalu rostoucí,nebo letorosty "letí".

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]