Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Houby pod švestkou

Od: 72mona odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, poznáte, co jsou zač? Letos už v druhé zahradě.
Omlouvám se, že si to "nevygůglím" :-P
M.

Houby pod švestkou
Houby pod švestkou #2
Houby pod švestkou #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

samosato*
hodnocení

3x

Googlit zrovna nemusíte ale co třeba zkusit FB skupinu Mykologická poradna?

Jinak nejspíš se jedná o Podtrnku. A co je ta Podtrnka zač, si už jistě vygooglíte sám/sama. :)

liska5
hodnocení

3x

Závojenka podtrnka. Jedla jsem ji. Našla jsem ji taky v místě, kde rostly švestky a zbyl poslední strom. Ostatní ji odmítli jíst, že se dá zaměnit s něčím jedovatým. Dá se zaměnit, to něco ale roste v létě.

liska5

Teď jsem se koukla do atlasu, kam si píšu poznámky, kdy a kde jsem kterou našla. Bylo to v dubnu v Ostravě v r.1977. A měla ty listy narůžovělé. Teď už bych byla opatrnější . Jinak častěji se v zahradách nacházejí čirůvky májovky a taky jsou zaměnitelné se závojenkou olovovou. Prý i stejně chutnají. U všech jsou takové nuance v těch lupenech, že už to dnes raději nesbírám.

patronka*
hodnocení

3x

Já to tedy vygooglila a vyhledala jsem i obrázky. Na prvním je závojenka podtrnka, na druhém závojenka olovová a rozdíl je patrný. :)
nahoubach.cz/...

Houby pod švestkou #4
Houby pod švestkou #5
samosato*

Ten rozdíl na fotkách může (a nejspíš bude) daný podmínkami při focení (světlo, fotoaparát, případně dodatečná úprava v pc). V reálu ty dvě houby opravdu můžou být podobně "jako vejce vejci".

patronka*

Jsou odlišné určité markanty - tvar klobouku, noha a hlavně - závojenka olovová roste později. Stejně si to musí každý přečíst sám se všemi podrobnostmi, nelze vkládat osud do rukou anonymních rádců *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]