Dobry den, prosim poradte co s nasi petiletou broskvoni. Viz.fotky, takhle uz vypada druhy rok, predtim krasne plodila. Na jare vubec nevykvete, pupeny jsou jakoby zmrzle, suche, ale nezmrzla. Vetve, ale suche nejsou. Na jedne fotce je videt, ze ma v kminku otvor, ve kterem jsou mravenci. Nemuze to byt tim? A jak se jich zbavit? Pozdeji v lete pak pusti par listu, ale to je vse. Jeden rok prodelala kaderavost, ale toho jsme se uspesne zbavili. Dale mame jilovitou pudu, ma ale vykopanou jamu a nasylanou kvalitni hlinu a samozrejme pravidelne hnojime a zalevame. Dekuji za radu, snad to pujde zachranit. Kaczorova
S největší pravděpodobností je problém v kořenovém systému. Je možné, že jste ji zasadily hluboko a pustil roub kořeny - roubované místo musí být nad terénem. Nebo je hluboko a kořenový krček nebo roubované místo chytilo hnilobu. Je také možné, že jste ji ulili - častým zaléváním bez listové plochy (nebo malou listovou plochou) vytlačíte z půdy vzduch a kořeny se udusí a zhnijí. Možná všechny faktory dohromady.
Nemáte problémy s hryzci?
Když s ní zakymácíte, drží nebo se kymácí a šla by lehce vyvalit?
Prostě a jednoduše, tak či tak kořeny jsou v háji.
markac
Dekuji moc za reakci. S hryzci asi nemame problem. Drzi v zemi jako pribita. Neni ale divne ze nam tri roky plodila? Kdyby byla spatne zasazena, tak by neplodila od pocatku ne? Koreny ma dobre, jak je videt na fotce, cervene, zdrave.
floro*
Prave ze rodila ze setrvacnosti, ze zasobnich latek, ktere mela. Pokud satne zasadite, chvili trva nez se problem objevi. Stromek ma urcitou vitalitu a schopnost zachovy nez ho problem udola. To ze je u kminku par korinku, jeste neznamena, ze ostatni korenovy system je v poradku. To ze v korenovem krcku (myslim ale ze je to misto roubovani) jsou mravenci, tak naznacuje, ze je tam problem. Mravenci totiz nejdou do zdraveho dreva. A jestli je tam houbovka, tak postihla prave to nejhorsi misto. Muze se odlucovat kor. system od naroubovane casti a ta zivori bez vody a zivin a koreny jeste chvili muzou fungovat.
markac
Dobry den. Dekuji moc za rady a nazory. O vikendu ji vykopeme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.