Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,
asi před dvěma měsíci jsem na zahradu vysadil jabloň odrůdy Rubín. Přibližně tři týdny zpátky jsem začal pozorovat zvláštní svraštění listů s tím, že okem jsem žádného škůdce neobjevil. Po prohledání pár stránek na internetu jsem došel k závěru, že by se mohlo jednat o svilušky a aplikoval jsem postřik Karate se Zeon technologií, což bylo před týdnem. Zatím nepozoruji žádné změny, tak jsem chtěl poprosit o radu zkušenějších pěstitelů. Dokázal by mi prosím někdo říct po zhlédnutí mnou přiložených fotografií, o jaký problém se jedná? Třetí fotografie je hrušeň, u které jsem si na dvou listech všiml divné deformace, tak bych se rovnou také rád zeptal, jestli je to nějaký problém, abych mohl případně podniknout nějaké kroky, nebo jestli o nic nejde.
Mnohokrát děkuji. Lukáš.
Na většinu houbových chorob je ještě brzy, to znamená i na padlí. Navíc by padlí bylo na svrchní straně list ne na spodní. Zde se jedná o typický znak rašících lístků - chlupatost.
To že se svinují směrem nahoru a jsou drobné je klasický povýsadbový šok (terminus technikus). Že jste je sázel před měsícem, tzn. koncem dubna, je hodně pozdní termín a nejspíš jsou zachlazené z chlaďáku a dlouho byly vykopané ze země, kdo ví kde se válely. Ty drobné listy jsou po pozdní výsadbě časté.
Dávejte pozor na zálivku, stromek se regeneruje, neroste a nemá žádný výpar a aktivní zahrádkář se zálivkou je na kořenový systém likvidační. Pokud jste dostatečně zalil po výsadbě a někdy později, teď dost prší, nezalévejte. Stromek po čase se probere a povyskočí. Vyraší záložní pupeny a vyhodí nové listy.
U švestky se jedná nejspíš o mechanické poškození, možná posání mšicí. Pokud se jedná jen o ty dva lístky, tak je odštípněte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.