Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s listy mladé jabloně. Viz foto

Od: lukas01* odpovědí: 5 změna:

Dobré ráno,

asi před dvěma měsíci jsem na zahradu vysadil jabloň odrůdy Rubín. Přibližně tři týdny zpátky jsem začal pozorovat zvláštní svraštění listů s tím, že okem jsem žádného škůdce neobjevil. Po prohledání pár stránek na internetu jsem došel k závěru, že by se mohlo jednat o svilušky a aplikoval jsem postřik Karate se Zeon technologií, což bylo před týdnem. Zatím nepozoruji žádné změny, tak jsem chtěl poprosit o radu zkušenějších pěstitelů. Dokázal by mi prosím někdo říct po zhlédnutí mnou přiložených fotografií, o jaký problém se jedná? Třetí fotografie je hrušeň, u které jsem si na dvou listech všiml divné deformace, tak bych se rovnou také rád zeptal, jestli je to nějaký problém, abych mohl případně podniknout nějaké kroky, nebo jestli o nic nejde.

Mnohokrát děkuji. Lukáš.

Problém s listy mladé jabloně. Viz foto
Problém s listy mladé jabloně. Viz foto #2
Problém s listy mladé jabloně. Viz foto #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

4x

Na většinu houbových chorob je ještě brzy, to znamená i na padlí. Navíc by padlí bylo na svrchní straně list ne na spodní. Zde se jedná o typický znak rašících lístků - chlupatost.

To že se svinují směrem nahoru a jsou drobné je klasický povýsadbový šok (terminus technikus). Že jste je sázel před měsícem, tzn. koncem dubna, je hodně pozdní termín a nejspíš jsou zachlazené z chlaďáku a dlouho byly vykopané ze země, kdo ví kde se válely. Ty drobné listy jsou po pozdní výsadbě časté.

Dávejte pozor na zálivku, stromek se regeneruje, neroste a nemá žádný výpar a aktivní zahrádkář se zálivkou je na kořenový systém likvidační. Pokud jste dostatečně zalil po výsadbě a někdy později, teď dost prší, nezalévejte. Stromek po čase se probere a povyskočí. Vyraší záložní pupeny a vyhodí nové listy.

U švestky se jedná nejspíš o mechanické poškození, možná posání mšicí. Pokud se jedná jen o ty dva lístky, tak je odštípněte.

lukas01*
hodnocení

Moc děkuji za radu. Máte pravdu, že bílé ochlupení, které by se teoreticky dalo zaměnit za příznaky padlí, je jen na spodní straně listu. Myslíte, že bych něco zkazil tím, kdybych pro jistotu aplikoval fungicidní postřik i v rámci prevence?

floro*

To můžete, ale za mě - je to zbytečné.

hodnocení

1x

Řekla bych, že to je padlí jabloňové. Co se dá bch odstranila ručně, poté postřik nějakým fungicidem.

Zde více:

jikl.cz/...

lukas01*

Děkuji za tip. Určitě si zjistím více.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]