Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkroucené listy na meruňce

Od: hejkal® odpovědí: 5 změna:
Meruňka krásně odkvetla, včely se činily, kroupy nás minuly. Plody se začaly nalévat. Měli jsme radost.
Před pár dny koukám, listy se kroutí, dělají se černé skvrny, mladé výhony mění barvu, prostě katastrofa.
Škůdce jsem nepostřehl.
Tak prosím znalé o radu!

Zkroucené listy na meruňce
Zkroucené listy na meruňce #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tip. Začínající moniliový úžeh.

floro*
hodnocení

2x

Pokud uschne celá nová větev, tak moniliov úžeh, ale mě se to dzá na prvním obrázku na suchou skvrnitost. To by zasáhlo pak i plody nejspíš. Na druhém obrázku je to posátí od mšic.

hodnocení

Děkuji za informace.
Při podrobné prohlídce jsme už nalezli mrtvé i živé mšice.
Na webu jsem našel doporučovaný způsob ošetření proti monilioze. Postřik na začátku a konci květení. Bohužel na to už je pozdě.
Také píší o ochraně počas vývoje plodů. Zmiňují přípravky Signum, Prolectus, Teldor 500 SC, Luna Experience.
Máte prosím zkušenosti s použitím některých zmiňovaných přípravků, případně jiných?
.
Je mi do pláče. Konečně dostatek plodů a taková pohroma.
floro*

Ona to zas taková pohroma není. Mšice si trochu posají, meruňka jim pak stejně odroste. Horší je, když je postříkáte, protože narušíte symbiozu s predátorským hmyzem. Ten se mnohem pomaleji obnovuje (postřikem zlikvidujete i je), nemigruje tolik jako mšice. Ty vám okamžitě nalítnou z okolí a následně je to ještě horší.

Co se týče úžehu, pokud je to první rok, tak by škody neměli být tak velké. Přístí rok ale postříkejte zavčas.

Co se aplikace postřiku behem vývoje plodu, tak dávejte pozor na ochranné lhůty, ať si nestříkáte plody před konzumací. Ochranná lhůta znamená dobu od aplikace postřiku do konzumace.

hodnocení

0x

Už asi pozdě, ale třeba to někomu pomůže později. Na mšice beru hadici a silnější proud vody. Tím mšice ze stromu sestřelím z nejvyšších větví. Prostě je proudem osprchuji.

Za stromem máme plot... po osprchování byl plný spláchnutých mšic. Stromu se vyrázně ulevilo a zbytky už zvládnou předátoři. Odstraním tím prostě kalamitu. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]