Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytáhnout spadlého čerpadla z vrtu

Od: ladik* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den - při výměně starého čerpadla ve vrtané studni průměr 240 mm hluboké 28 m spadlo soukromým instalatérům staré čerpadlo do vrtu - snaha o vytažení čerpadla byla několikrát neúspěšná - nejdříve by jsme pořebovali prohlédnout vrt na dně kamerou za co a čím čerpadlo ve vrtu zachytit a vytáhnout - měli jsme z firmy VaK kameru, ale ta měla krátký kabel - poraďte jak dostat z vrtu staré čerpadlo - je nějaká firma, která umí čerpadlo vytáhnout - problém je, že hrozí po rozpadu čerpadla zamoření vrtu olejem z čerpadla, který je karciogenní - jsme zahrádkářská kolonie a jsme na vodě z vrtu závislí - prosím poraďte - předem všem děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cernylysak
hodnocení

1x

záleží na tom, z čeho je čerpadlo, pokud litina a není zaseklý, tak by se mohl zkusit magnet na pořádnym provazu.

Třeba Magnet s okem M310 Double

Pokud je ve vrtu ocelová roura, tak je magnet k ničemu.

hm*

ferax: I v železné rouře by to třeba šlo. Obložit něčím magnet, aby se stranou nemohl přilepit, a spustit ho.

Pokud je magnet silný, magnetuje i přes nemagnetické materiály (dřevo, plast, sklo a pod.).

lidus*
hodnocení

0x

Pracovala firma a je to její starost, trvejte na odstranění závady a jak to udělají je jejich věc.

asd1

Ja o do...ou to úplně a pak bude řešit kontaminaci vrtu, firma zdrhne atd...

Obrátil bych se na vrtaře kteří to tahali už několikrát, je dobré prohlídnout kamerou jak to dole vypadá a podle toho zvolit způsob vytáhnutí. Naslepo to je loterie pokus - omyl... Pak bych vymáhal náhradu škody. Je to menší zlo než je u toho nechat dělat pokusy (nebo je dělat sám)

lidus*

Uvědomujete si, že to zaplatíte? Firma to zmastila, musí to na své náklady napravit.

asd1

Uvědomuju ;) Nechat lempla dál se v tom hrabat obvykle znamená výrazně větší problém. Zaplatit "profíka" je v tomhle případě menší zlo, navíc to jde dodatečně vymáhat (náhrada škody).

jj, pro magnet stačí v železné trubce udělat nemagnetické vedení (plast trubka např.) a pokud na špagátě nejde dolu sám tak se může strkat tyčí (trubkou = větší tuhost). Neodym s okem. A opradu je dobré nejdřív kouknout kamerou jak to vypadá, minimálně v případě že je čerpadlo zaseklé a nejde nahodu.

hodnocení

0x

Tak to ti soukromí instalatéři nají teď o zábavu postaráno.

Nemám tušení jak to čerpadlo vypadá, kolik váží a jaké jsou možnosti.

Postupoval bych metodou pokus omyl tak dlouho, až bych na nějaký háček dokázal čerpadlo zachytit a vytáhnout.

Taky bys mohl vyrobit nějakou objímku (nebo svěrku nebo ruku), kterou zkusíš čerpadlo nějak zachytit. Ibjímka by musela mít asi pneumatický válec, kterým bys ji po spuštění do vrtu aktivoval a sevřel.

Nebo můžeš udělat smyčku na laně a tuto smyčku zkusit navléknout na těleso čerpadla. Smačka musí být taková, aby se zatažením za lano utáhla a zase musíš doufat, že to čerpadlo zachytíš.

tomasv

To už nikdo nevyndá, jsem z oboru.

Čerpadla prodávám a servisuji řadu let a ještě jsem neviděl ponorné čerpadlo plněné karcinogením chladícím olejem. Vždy je použit minerální nebo glycerinový nezávadný olej. Mrkev bude maximálně mastná :)

hodnocení

0x

jestli je to čerpadlo železné (magnetické) tak by mohl pomoct magnet...

banggood.com/...

a jsou i silnější a dostupné v čr

jabraka*

Před časem jsme tahali permanentním magnetem ze starého reproduktoru kus ulomené roury.Možná by byl lepší elektromagnet.Vždyť v kovošrotu tahají magnetem tuny šrotu!.

JABRAKA

ja1

Od kamaráda jsem nedávno koupil magnet s očkem s nosností do 80kg. Říkal že tento typ se vyrábí až do nosnosti 320 (nebo 400?) kg. On s tímto nejsilnějším magnetem zkoušel vytáhnout skejt co jim spadnul ze svahu vyšehradské skály, Prostě hodili magnet na laně dolu ze skály (nebylo tam pořádně vidět) - zatáhnul a čekal co vytáhne...a kromě skejtu se jim podařilo nahoru odtamtud vytáhnout dokonce z trubek svařenou ocelovou "kozu"*sok* (podstavec na lešenové podlážky) která tam byla zahozená. A těžká jaksviň...

Říkal - ten když přicvakneš na auto, tak si o něj přišel, protože ten už nesundáš... jedině vyříznout i s plechem*smich2*

No hned ten 80kg jsem využil na vytáhnutí kdysi spadlého velkého kladiva (asi 2 kg) ze studny. V pohodě.

ja1

teda - pardón, spletl jsem se, ten můj je do 40kg, to byl vlastně ten s nejnižší nosností

tomas11*
hodnocení

0x

unimagnet.cz/...

mrkněte na to video

jabraka*

Malé neodymové magnety jsou použity ve sluchátkách.

JB

tomas11*

pro jabraka - nevím co jsi tím chtěl říci , těmi magnety ze sluchátek asi nevytáhneš trezor jako v tom videu.:-D

jabraka*

Já vím,ale jak jse už prve řekl,magnet z repráků také vyhoví.Neodym jsem přidal jen pro zajímavost k předchozímu komentáři.

sandero
hodnocení

0x

Co takhle zkusit DRAPÁK (samosvorný).Třeba i 5 háků na kruhu(s háky dovnitř).Měl by být vyvážený,aby měl háky ve stejné úrovni a nebo uvázán na kruh s háky a tím jsou háky -každý v jiné výšce...zkuste obojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]