Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bobkovišeň- hnede listy (caucasica)

Od: pe odpovědí: 6 změna:

Prosim o pomoc pri hledani problemu s bobkovišeňí - caucasica.

Mame 3 roky, koupeno v Hornabachu..psali "Mrazuvzdorná do cca -27°C" :)

Kazdym rok pres zimu dopadnou takto..viz foto.

Letos jsem nic nepodcenil a kompletne zakryl netkanou textilii a pres zimu vydatne zaleval..snejne to dopadlo jako loni :(

Pres leto pridavam hořkou sul a s vyskyt lalokonosce jsem bojoval parazitickymi hlísticemi a nocnim sberem :) Vicemene bez uspechu..

Protoze uz nevim co s tim tak jsem to pred tydnem postrikal kuprikolem..jestli na to m neni nejaka houba..

Nemate nekdo podobny problem? Cim by to mohlo byt?

Dekuji predem za rady

Petr

Bobkovišeň- hnede listy (caucasica)
Bobkovišeň- hnede listy (caucasica) #2
Bobkovišeň- hnede listy (caucasica) #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

2x

Spálená sluncem.

u bobkovišně na nevhodném stanovišti či se špatnými podmínkami klasický úkaz. Navíc, jste si to podpořil tím, že jste ji zakryl netkankou a pak po odkrytí nebyla uvyklá na přímé slunce a tak dostala ještě větší dardu.

Jak radí nahoře, zkrátit výhony o dvě třetiny. a poplnit pod keře organickou hmotu - organický mulč.

Zbytečně jste si po zahradě stříkal chemii.

jofa*
hodnocení

0x

Pokrátil bych všechny výhony o třetinu až dvě, suché konce až do zdravého dřeva. Některé výhony nestačí do zimy vyzrát a omrznou i slabším mrazem + slunce v zimě. Celkově bych řekl, že nevhodné stanoviště.

jabraka*
hodnocení

0x

Mám ji na sousední zahradě a pokládám ji za nezničitelného zmetka.Je jako plevel a rozčiřuje se všude,musím ji stále omezovat a žádné škůdce tu 40 let mnevidím.Jeden druh má krásné,panašované listy.Nejraději leze skrz plot.

JABRAKA

pe
hodnocení

0x

Tak bohuzel se letos situace opakuje..

Zahada pro mne je, ze u sousedu a vsude kolem maji bobkovisne netknute..

Nevim co maji vsichni okolo za jiny druh, ale Hornabuchovske cedulky (druh caucasica) mel vydrzet -27C..

tady bylo max -20

Nevite co s tim, pripadne jak se zaridit na dalsi roky :((

dekuji za rady

Bobkovišeň- hnede listy (caucasica) #4
Bobkovišeň- hnede listy (caucasica) #5
floro*

To nemá s mrazem nic společného. Jde o slunce. Bobkovišeň nesnese v zimě ostré slunce, pak se takhle spálí. Evidentně špatně zvolený druh na špatné stanoviště.

Co můžete pro ni udělat, tak zakrýt bílou netkanou textilií s malou gramáží. Přivázat na plot v celé dálce a svěsit přes keře. spodní lem něčím zatížit třeba tam zahnou zahradní hadici.

A taky takhle blízko ji sázet k plotu je úplný nesmysl.

pe
Spalena od slunce orcite ne..pred 2roky zakryta netk. geo a zadny posun.Navic stredni cast je zakryta v zimn.mesicich za budovou..umisteni u plotu je naprosto bezne..
Takze spis resim jestli Hornbach -27 odpovida spis -10C a nema smysl se tim dalsi roky trapit a tento druh vykopat ☹

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]