Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, právě jsem si přečetla, že si lidé doma dělají hnojivo z normálních kvasnic. Docela bych tomu věřila, ale ty různé návody, jak hnojivo vyrobit se rozchází. Někdo říká rozdrobit do 2 litrů kostku kvasnic a hned druhý den používat na zálivku, někdo to zase louhuje 10 dní a máčí do horké vody, někdo to dokonce 2 hodiny vaří a tak dál. Děláte to tady někdo a jak to teda děláte? Já jsem včera rozdrobila asi půl kila kvasnic do 10 litrů vlažné vody, ale teď tady přemýšlím, že se to snad musí ještě naředit, protože kdybych takovým hnojivem měla zalévat třeba rajčata, jinou zeleninu a kytky a truhlíky, tak to bych musela mít těch kvasnic pokaždé pět kilo a rozpouštět bych musela v sudu.
Vyzkouším to. Kupuji často manželovi kvasnice, trpí na afty v ústech a po kvasnicích to na čas ustoupí. Jenže když to ustoupí, už pak zase kvasnice nejí. A mně to v lednici zbyde. Kupuji vážené, vždycky pořádný kousek. Tak to aspoň budu moci využít na zeleninu. Doteď jsem dávala ty zbytky kvasnic do žrádla slepicím, teď tedy vyzkouším zálivku. Hned dneska! Jaga.
Zdravím. Já mám návod z Receptáře, tak tomu celkem věřím. Návod: Do 1 l teplé vody rozdrobit 1 kostku droždí, důkladně rozmíchat a nechat 10 dní odstát. Pak naředit 3,5 l vody = hotové hnojivo. Doporučovali to hlavně na muškáty (podporuje kvetení) a zeleninu (zlepšuje plodnost). Sama to ještě vyzkoušené nemám, ale mám 3 kostky starých kvasnic, tak se na to chystám. Ida
Zdravím. @suzymon, já se ještě vrátím k tomu množství hnojiva. Pokud rozmícháme v 1l teplé vody kvasnice (1 kostku), a do tohoto roztoku po 10 dnech přidáme 3,5l vody pro naředění, získáme 4,5l hnojiva. A těch 4,5 l z 1 kostky mi nepřijde zase tak málo. Klidně bych to dolila vodou na 5 l => plnou kropici, a to mi přijde vyloženě šikovný. Ida
Ido, ale 3 a půl litru hnojiva je strašně málo. Teda pokud už se nijak dál neředí. To by stačilo tak k jednomu rajčeti.
Ahoj Feraxi, já mám u každého rajčete tu zakopanou petku a do ní leju vodu z velké konve. Abych pravdu řekla leju to od oka, tak nevím přesně kolik toho dávám. Ale zalévám tak jednou, až dvakrát za týden, podle sucha. Ale to zaleji důkladně. No a když hnojím, tak napřed všechna rajčata zaleju dovnitř ke kořenům a pak zase chodím s konví a dolévám vodu s tím hnojivem, aby to hnojivo nespálilo kořeny. Tak se mi zdá 3 a půl litru strašně málo. A loni jsem měla obrovskou úrodu, i přes ta sucha. Já rajčata miluji v každé podobě, tak jich pěstuji hodně, protože dělám svoje dšusy, kečupy a marmelády.
Zuzanko, máš to zmáklé, ale to nic nebrání tomu, jít od jenoho rajčete k druhému a pohnojit mimo tu tvojí flašku. Děláme to taky. Prostě jdu s kropáčem a ke každému rajčeti naliju trochu. Není dobré jakoukoli rostlinu přelít hnojivem.
No já dávala rozředěné hnojivo od mých slepiček, žádnou chemii. Tak teď to chci zkusit s těma kvasnicema. Já jsem takovej "mičurin", no, všechno to chci vyzkoušet.
Nemáte v okolí kravský nebo i jiný hnůj, slepičince? Jako další používám na vše Cererit když už mám potřebu hnojit, což nemívám často. Kvalitní kompost bohatě stačí. Kvasnice miluju v pomazánce nebo s vejci. Ale sousedka kvasnicemi hnojila, kvasnic vážených (ne trvanlivá kostka) za 5,- do 10l vlažné vody, odstát nechala 24 hodin a ne, že by měla větší a lepší rajčata a okurky a její muškáty byly jako ty moje co se o ně moc nestarám.
Liduš, vedle mám statek a jednou jsem se tam domluvila a na podzim mi přivezli na pohled pěkný kravský hnůj. Prý byl proležený a velice vhodný na podzimní zarytí. To jsem udělala a pak jsem se víc jak 3 roky zbavovala nějakého svinstva, který způsoboval, že se mi u kedlubů, zelí, kapusty a dalších rostlin dělaly na kořenech nádory a úroda byla mizerná. Musela jsem dokonce brukvovitou zeleninu přestat pěstovat, nemělo to cenu. Takže kravský hnůj už nechci ani vidět. Nevím čím to bylo, jestli ty krávy krmí nějakým sajratem, nebo to bylo z jiných důvodů, to nevím. Takže já na jaře také používám jenom cererit a i k přihnojování. Jinak mám doma slepičky a ty jsou zdravé, tak mám samozřejmě v sudu hnojivo ze slepičinců. Ale chtěla jsem vyzkoušet ty kvasnice, když to tak všichni vychvalují. Protože mám hodně květin i doma a ty slepičince teda nevoní. Já také miluji pomazánky a knedlíčky do polévky z kvasnic a vím, že je to zdravé, tak jsem si teď koupila tady v mlékárně kilo čerstvých pekárenských kvasnic, stály asi 35 korun a krásně voní. Zkusím to s nima a budu vidět, jak to bude působit. Ale to ředění si budu muset vychytat sama, protože každý říká něco jiného. A i ten návod k přípravě se liší. Já dám pak vědět, jak jsem byla spokojená. Jestli to bude takový úspěch, o jakém se na internetu mluví, tak na to určitě nezapomenu.
No tak mně to nesmrdí, ale voní po kvasnicích. Já si teda nějak s tím ředěním nějak poradím a pak dám vědět, jestli to ty rostliny opravdu "poznají". Už jsem začala hnojit jahody v truhlících a úplně skomírající ubohé muškáty. Naředila jsem podle oka. A také jsem tím zalila i kytky doma. tak uvidím, co se bude dít. Tu radu z receptáře jsem právě také četla, pak radí zase ten s tou čepicí, co napsal kuchařku a jiní lidé. Tak slibuji, že dám vědět.
Myslím,že riskovat úrodu,když jsem už vypěstoval pěkné sazenic je rozumné?Vždyť kvasinky jsou mikroorganizmy,které samy o sobě nemají přístupné rostlinám výřivné látky.Rostliny vyžadují minerální látky,obshující volně přístupné(v roztoku) prvky biogenní.Fosfor,draslík dusík .V kvasinkách jsou jen složité organické látky bílkoviny a různé fermenty.Při jejich odumírání mohou vznikat i látky zdraví škodlivé.Lidi !Bráníte se chemii a nasadite si do jídla chemii zcela nebezpečnou.
JABRAKA
Tak zrovna toto Jabrakovi věřím, ve vašem odkazu není nic o tom, že je to dobré pro rostliny ale kdo ví, možná nakynou i ta rajčata. Já to snad sama zkusím zrovna tak jako když byla vychválená Ačokča, zbytečná práce, okurek je okurek a paprika je paprika.
Jabrako, já dám určitě vědět jak to pokračuje a jestli si moje kytky a jiné rostliny budou "lebedit". A jelikož nemám ve zvyku kecat, tak mi věřte, že napíši pravdu pravdoucí a svou vlastní zkušenost.
Pokud by platilo to, co píše biogení jabraka, tak by se nesmělo vůbec hnojit organickými hnojivy. Ve všech je spousta plísní, bakterií, kvasinek. Je to nesmysl.
Zuzanko, věř tomu, že to funguje. Zalévali jsme muškáty i petunie, kvetou pak jak divé. Když pomine ten smrad, je to OK.
Zdravim, loni jsem z opatrnosti kvasnicema zalila jen jeden truhlí muškátů. Kvetli daleko víc než ty co dostaly slepičinec. Po slepičinci narostou veliké rostliny, ale po těch kvasnicích asi opravdu víc pokvetou. Letos se chystám vyzkoušet na více rostlinách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.