Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pachira vylučuje lepkavou tekutinu a hyne

Od: zuzana* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

nevíte někdo proč rostlina vylučuje lepkavou hmotu na spodní straně listů? Ty potom zhnědnou - vypadají jako spálené (nebyly hnojené, nezměnila jsem zdroj vody, stojí na stále stejném místě a není to od slunce) a odpadnou. Nejsou deformované a rostlina na sobě nikde (ani na stoncích, ani na listech) nemá! žádné viditelné škůdce - ať už pohyblivé nebo přisáté na jednom místě. List začne najednou nejdřív žloutnout po celé své ploše v tisíci malých bodech (tečky), ty pak rychle hnědnou, list je mohutně lepkavý a ve finále je pak celý hnědý a úplně vysušený a je z něj hnědý tenoučký "papír". Celý proces od žloutnutí do vysušení listu trvá cca 7 dnů. V zimě rostliny nebyly hnojené a teď také ne, protože nevím, jestli by to celý stav ještě nezhoršilo. Nic se oproti minulému roku nezměnilo (mohutně rostla) a teď hyne bez viditelné příčiny. Situace se nezlepšila ani po zalévání dešťovou vodou. Tady už pak moje znalosti končí.

Máte někdo zkušenosti s takovou situací?

Děkuji

Zuzana

Pachira vylučuje lepkavou tekutinu a hyne
Pachira vylučuje lepkavou tekutinu a hyne #2
Pachira vylučuje lepkavou tekutinu a hyne #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

zřejmě je napadena savým hmyzem -pozor a´t se nerozšíří na další květiny - já bych se jí zbavila

zuzana*
hodnocení

Ale ona na sobě nikde nic nemá, ani na stonku, ani na listech a to žloutnutí a hnědnutí probíhá rovnoměrně po celé ploše listu. Vypadá to jako na problém "zevnitř" celé rostliny. Není přelitá, má drenáže a zalévám vždy po vyschnutí kořenového balu. Kmínky jsou tvrdé a na nich žádný lep není. A ještě jedna zajímavost - napadené jsou vždy starší listy, nové mladé výhonky a listy nic nevylučují. Proto to vůbec nechápu a nejsem schopná se nějakou logickou úvahou dostat k příčině problému.

laco

Mne tak uhynuli postupne uz 3 pachiry, neviem ci polievam vela alebo malo, zdalo sa mi ze zvladne pravidelne polievanie, a tiez mam pocit ze chce skor priame slnko, ze v zime ked je malo slnka, tak vyschne postupne, stale mi ostala len jedna rastlina zo 4 zapletenych...

hodnocení

0x

Stejný problém měl tazatel zde -viz odkaz

zahrada.cz/... Schválně si to přečtěte. Odborný poradce ze zahradnického centra odpověděl takto, prý je na vině suchý vzduch.Ta lepkavá hmota bude jen jeho další přirozená reakce při usychání listu. To je můj názor, pokud jste opravdu nenašla žádného škůdce. Co já vím, tak pachiru napadají jen mšice.

doplněno 04.05.19 14:48:

Promiňte, omylem jsem zkopírovala špatně odkaz*zed* Raději přikládám přímo zkopírovaný text.

Dobrý den,
máme doma Pachiru, která krásně rostla, ale poslední půlrok odchází. Na stoncích listů i na listech samotných se objevují kapky mazlavé hmoty (viz.foto). Tyto kapky se nejprve objevovaly pouze na starých listech, ale teď už se objevují i na stoncích listů nových. Starší listy postupně "usychají"a opadávají. Žádné škůdce jsme nenašli, nicméně i přesto jsme zkusili aplikovat přípravek na ochranu rostlin "Karate"... bez úspěchu.

Prosím o radu, jak bojovat s touto chorobou a rostlinu zachránit. Teď evidentně neprospívá. Pachiru máme umístěnou mezi okny na západní straně, takže nepřímého světla má dostatek. Zaléváme cca 1x za 14 dní.

Předem děkuji Pavel Latinák

Zasychání způsobuje suchý vzduch.

BOTANICKÝ NÁZEV:
Pachira aquatica, Pachira macrocarpa.
POPIS:
Její domovinou jsou tropy Jižní Ameriky. Tato nenáročná rostlina patří k tzv. lahvovitým stromům, to jsou rostliny, které žijí na kamenitých poutích a vodu uchovávají ve spodní části stonku. V pokojových podmínkách roste pomalu, ale přesto dorůstá 2 až 3 m s průměrem koruny kolem 1,5 m. Mladé rostliny rostou jako jeden stonek a větvit se začínají a při výšce nad 2m. Má jasně zelené listy na dlouhých řapících a úzké bílé květy. Po květu se objevují její plody. Jsou to bobule kovové barvy obsahující semena, která můžeme jíst syrová nebo pečená. Rostlina dobře snáší jak teplo, tak chlad. Zalévá se přiměřeně. Má ráda světlé slunečné místo. Docela dobře snáší suchý vzduch, ale neškodí ji občas postřikovat. Rozmnožuje se na jaře semeny nebo stonkovými řízky.
ČELEĎ:
Malvaceae, slézovité.
PŮVOD:
Tropy Jižní Ameriky.
UMÍSTĚNÍ:
Světlé, slunné místo.
TEPLOTA:
Mírná nebo vyšší, zimní optimum kolem 14 až 15°C, minimum je 12°C.
OSVĚTLENÍ:
Jasné a rozptýlené světlo, s omezeným množstvím přímých slunečních paprsků. Přípustný je polostín. Pachira dobře roste na východním a západním okně. Na jižním okně v poledních hodinách potřebuje zastínění.
ZALÉVÁNÍ:
Na jaře a v létě mírná, do příští zálivky musí svrchní vrstva půdy proschnout. V zimě zaléváme zřídka, pouze tak, aby půda zcela nevyschla. Pří nedostatku vláhy listy Pachiry ztrácí tuhost a svěsí se. Při přebytku vláhy může uhnít stonek. Voda na zálivku musí být měkká a teplá.
HNOJENÍ:
Od dubna do srpna hnojíme po 3 až 4 týdnech hnojivem pro pokojové rostliny v dávkách určených výrobcem.
VLHKOST VZDUCHU:
Pachira dobře snáší suchý vzduch, ale pravidelné rosení z jemného rozprašovače jí velice prospívá.
PŘESAZOVÁNÍ:
Mladou Pachiru přesazujeme každoročně, staré rostliny po 2 až 3 letech. Sázíme do mělkých, dostatečně širokých nádob. Pachira má mělko zapuštěné kořeny, proto rostlina zasazená do hlubokého květináče patně roste a může onemocnět. Doporučený podíl zeminy: 1 díl drnovky, 1 díl listovky, 1 díl písku, cihlová drť a kousky dřevěného uhlí. Nutností je dobrá drenáž.
ROZMNOŽOVÁNÍ:
Časně z jara semeny nebo v srpnu řízky (25°C).
ŠKŮDCI, CHOROBY:
Mšice, opadání listů v suchém vzduchu.
Jaroslav Klíma, odborný poradce: Zahradnické centrum Jindřichův Hradec

hodnocení

0x

Já bych řekla, že jí chybí železo. Také mi takto začaly žloutnout listy na fikusu a citroníku a tak jsem koupila tekuté železo "Plantella", stojí to 59Kč a začala tím hnojit a žloutnutí ustalo. Tak mám toto hnojivo stále po ruce a jednou za čas rostliny preventivně pohnojím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]