Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak se dělá přepouštění dešťové vody mezi sudy? Do jednoho sudu mi voda teče z okapu a potřeboval bych, aby se plnily oba sudy najednou. Nechci do nich vrtat.
Děkuji
Asi 2 možnosti. Jeden sud umístit o 5cm výš než druhý a udělat z něj přepad - navrtáním trubky až nahoru, aby nepřetekl hranou. Což tedy asi nechcete.
Druhá možnost je vytvoření spojených nádob. Jednoduše do plného (nemusí být plný, ale čím je plnější, tím je to snažší) sudu dáte hadici (co nejširší) a natáhnete do ní vodu, aby začala téct ze sudu hadicí samovolně. Zašpuntujete a hadici vložíte do druhého sudu a začne přepouštění tj vyrovnání obou hladin. nesmí vám do hadice nikdy vniknout vzduch jinak byste to musel vždy opakovat = nechávat v sudech minimální hladinu. Hadice je natažená vrchem = žádné vrtání sudů.
Mám obě možnosti - přepad do jímky z jednoho sudu a spojené dva sudy mezi sebou vrchem. Večer můžu nafotit.
Vem si kus hadice a ponoř hadici potupně celou do jednoho sudu naplněného vodou.
Pod hladinou zacpi palcem jeden konec hadice, zacpaný konec hadice vytáhni a spusť do druhého sudu. Až budeš zacpaným koncem hadice níže, než je hladina v plném sudu, tak palec oddělej a voda začne přetékat.
Voda bude přetékat tak dlouho, dokud se nevyrovnají hladiny v obou sudech.
Pokud ti v jednom sudu poklesne hladina vody tak, že se do hadice dostane vzduch, tak přepouštění přestane fungovat a musíš začít zase od začátku.
moment, ale přehozená hadice pres hranu sudu přece sama od sebe nezčne přepoštět, pokud ji nenasaji nebo se mýlím?
ponevadž hadice bude výš(hrana sudu) , nebo s emýlím?
Umístění sudů nehraje tolik roli, ale nasátí provést musíte. Pak se vyrovnají hladiny vody v sudu a pak můžete promyslet, zda je výhodné, aby byl jeden výš než druhý. Podle mě ne, protože pak bude méně efektivní, protože nikdy nesmí dojít voda v žádném sudu na nulu - zavzdušnila by se hadice a muselo by se nasávat znovu.
Samozřejmě je dobré 2x za léto sudy vyklopit zcela, aby tam nebylo příliš komářích larev.
V mém případě - nádoby 1000l s výpustí - případné zavzdušnění mne netrápí...
Vypouštěcí ventil se dá rozdělit či spojit na jeden vývod nebo prostě odpojit jednu, napojit hadici... pak zase u druhé...
Poradil bych obyčejný kus okapu zavěsený otočně kousek za půlkou tak, aby se převažoval do jednoho sudu, na spodku by měl plovák na tyčce a po naplnění sudu by se přehoupnul do drubéhi sudu. Jenže to by nebylo najednou, (což je vlastně uplně jedno, ale zadání je najednou, ne postupně). Tazatel chce spojené nádoby, ale nechce vrtat... Nejdřív jsem chtěl psát jiné postupy jak vytvořit díru bez vrtání, pak jsem chtěl navrhnout řešení s čerpadlem což by vyžadovalo měření průtoku dešťové vody, asi pomocí vážení sudů, aby bylo vždy v obou stejně, ale ono to "najednou" asi nebude tak horké, holt kdo chce kam, pomozmemu tam, proč dělat věci jednoduše, vrtat se nebude a basta...
podobný problém jsme tu nedávno řešili. Mrkněte se na princip násosky. Finta spočívá v tom, že spojovací trubka či hadička musí být úplně plná vody, vína, benzínu či rumu. Pak se hladiny vyrovnávají. Když se do spojovací trubky či hadičky dostane vzduch, násoska přestane nasosávat a hladiny se nevyrovnávají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.