Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Netkaná mulčovací textilie?

Od: hanca* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

co si myslíte o netkané mulčovací textilii, která se dává na předzahrádky a brání prorůstání plevele. Textilie se pokryje mulčovací kůrou, aby záhon byl upravený. Neškodí to půdě a pak rostlinám, stromům. Dávat, nedávat?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x

Folii ne, škodí to půdě, rostlinám i stromům.

Stačí dostatečná vrstva vhodného mulče. Jestliže použijete alespon 5 cm kůry (idealně 7 cm) v ulehlé vrstvě, tak perfektně funguje proti plevelům, zadržije vláhu, dopňuje postupným tlením humus a živiny do půdy. Navíc, se tak dá krásně odplevelit urputné plevely jako je pýr či svlačec. Rostliny se totiž přesunou na rozhraní mulče a půdy a lze je krásně a bez námahy vyplet pro celých metrech.

Textilii většina plevelů proroste.

hanca*
hodnocení

Děkuji za radu.

hodnocení

0x

Tkanou textíli jsme dávali pod jahody, už dva roky nedáváme, protože jahody potřebujeme každý rok přihrnout další zeminou, abychom je pořád nemuseli vysazovat znovu. Takže tu jsme zrušili.

Máme teď dva nové velké záhony na okrasu, kde jsme povrch zasypali kačírkem, abychom všechno neměli pod kůrou a pod ně dali netkanou textílii. Záruka 5 let, životnost prý 30 let.

Negativa jsou jasná. Půda hůř dýchá, postupně slehává (kamínky tomu ještě pomohou) a ne každému se to líbí.

Benefity žádný plevel, vypadá do upraveně, slouží jako mulč a pokud chci dát kamínky pryč pro změnu výsadby tak je to za chvilku. Kamínky na půdě bych musel jedině přesát přes síto.

Máme toho 20m2, výhody převážily nad nevýhodami, které podlě mě nehrají tak velkou roli pro rostliny.

doplněno 30.04.19 08:05:

Vy budete mít ještě jednu nevýhodu... kůra je lehká a po folii se snadno bude sunout. Dolů jistě, větrem do stran, ale zase nebude tak rychle ubývat hnitím. I tak počítejte s vrstvou cca 5cm, aby to fungovalo. 2cm odplaví déšť nebo sfoukne vítr a budte pořád koukat, kde kouká folie.

Netkaná mulčovací textilie?
hanca*
hodnocení

Jak to prospívá stromům? Co vláha? Na podzim jsem dávala netkanou folii...na okrasný záhon, kde mám i okrasnou brízu...letos mi neobrazila. Nemůže to být tím? Mám ji už druhým rokem...a letos jakoby uschla.

nn, zase tak špatný vliv folie nemá, ale mohla uschnout, protože nemáte kontrolu jak je půda mokrá pod folii. Teď máme nový záhon, kde máme 30cm nové půdy z kompostárny, byla úplně suchá. Nebylo zrovna snadné ji na začátku nasytit vodou, aby začala fungovat.

Sucho je teď pořád. Folie by měla spíš pomoc, aby se voda neodpařila. Ale i kůra stačí. Pokud nevadí, že bude rychleji tlít případně míchat se s půdou při výsadbě tak folii ani nepotřebujete.

Sousedi mají velkou zahradu a vše okrasné pod touto foliií vč mnoha stromů (borovice, jedle, ovocné stromy). Vše roste.

hanca*
hodnocení

Děkuji za příspěvek. Udělám nějaké opatření, nejspíš vyndám folii nebo minimalně udělám větší otvory.

72mona
hodnocení

0x

Tak. Najdou se nadšenci i odpůrci těchto textilií. U mě převládá spíš to nadšení, ale řekla bych, že střízlivé :-D Jestli u folie něco ocením, je to minimální údržba. Ano, plevel roste i na ní, ale velmi málo a lze ho snadno odstranit (kořínky jsou na povrchu v "prachu", nebo mělce proniknou skrz). Takže to jen jednou za čas projdu a seberu. Další výhodou je minimum zálivky. I přes suchá léta téměř vůbec nezalévám. Proto bych ji nikdy nedala někam, kde je vlhko. Mohou se pod ní tvořit houbové choroby, půda tolik nedýchá.

Nemyslím si, že překrytí půdy fólií zahubilo vaši břízku. Mně se letos vůbec neprobudila azalka, muchovník se probral, ale všechny výhony i s květy vypadaly jak přešlé mrazem (jestli přežije, netuším), loni jsem přišla o ptačí zob - na jaře pár titěrných lístků, do podzimu kaput... Tohle všechno se mi děje mimo zasazení ve fólii. Tam jsem měla za ty roky jediný problém - houbové napadení rostliny, ale jak to tak vypadá, fólie za to nemůže. Příčinu budu muset hledat jinde (zemina, ovzduší). M.

jabraka*
hodnocení

0x

Geotextilie je sice vhodná pod kůru,která pak je čistá a nezahnívá.Ale já mulčuji přímo,dřevoštěpkou.Tak zůstane povrch bez plevelů a štěpka je pak zdrojem organiky v půdě.bnoví se po dvou,třech letech.

hodnocení

0x

Nemá na zahradě co dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]