Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,nevíte náhodou co je to za nemoc a jak se tomu bránit?
děkuji.
Ty puchýřovité výrůstky, které byly nejprve žluté a nyní jou červenofialové, má na svědomí mšice rybízová.Tyto drobné mšice sají na spodní straně puchýřů. Pokud je napadeno jen pár listů, tak je otrhejte a spalte.Přímé hubení chemickými prostředky je nutné většinou jen v případě jejich nadměrného výskytu, ale to se provádí na začátku rašení. Tak se škůdci zničí ještě ve vajíčkách.V létě se totiž mšice stěhují na jiné rostliny a na podzim se na rybízové listy vracejí a kladou na ně vajíčka.Škůdce napadá především červené odrůdy rybízu.
Taky to máme doma a vůbec to neřešíme. Rybízu máme každý rok dost a než používat chemii, tak to radši vydržíme. Na plodnost, zdá se, to vliv nemá.
Přesně tak. Ačkoliv se to nezdá v tomto období, jsou to mšice. Asi ty bestie přezimují nějak v tom stromku, protože se vždycky ukáží skoro ihned, jakmile začnou lístky růst. Také se chystám stříkat. Ale nebojte, postříkejte proti mšicím a rybíz se urodí. Mám to tak každý rok. A ještě bych se zeptala, co myslíte tou "kudlačkou"?
Zdravím. Tento problém radí RNDr. V. Větvička řešit tak, že se mají již v únoru ostříhat asi 10 - 15cm dlouhé konce všech výhonů a spálit. Protože vajíčka těch mšic přezimují právě v těchto vrcholech, na kterých navíc rybíz nekvete, tedy ani neplodí. Ida
Tak možná, ža na tom něco bude. Nikdy jsem to nedělala, ale letos moje rybízy vypadaly nějak divně, tak jsem to ofikala. Ale asi začátkem března. A fakt je těch zduřelých lístků mnohem méně. Já jsem to dneska opravdu prohlédla, protože jsem se chystala stříkat a ono nic. Teda sem tam někde nějaký je,ale proti loňsku je to paráda.
Ale my neřešíme zdravé keře rybízů, ale řešíme poškození mšicemi + vínově červeně zbarvené "puchýřky"na listech. Proč by se měly stříhat zdravé konce vrcholů? Ida
@idanova a co řešíte. V únoru, kdy to máte preventivně odstřihnout a zlikvidovat, tak nevíte, jestli tam vajíčka mšic jsou nebo ne. Takže řešíte i zdravé výhony.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.