Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedovy túje

Od: borivoj* odpovědí: 6 změna:

Ahoj Všem, řeším takový menší sousedský problém. Soused má vedle mé hranice (plotu) zasazené túje(po rodičích z dob minulého režimu), které má zasazené 30cm od plotu a túje prorůstají plotem. Vysoké jsou ca 3,5m. Kdo zná tuje ví mám je také tak si dokážu přectavit jaký je z toho bordel a když zafouká vše je na dlažbě a když člověk parkuje vedle vozidlo má to všude. Popravdě už mé nebaví se každý rok doprošovat, ať to ostříhá posledně jsem vznes prosbu na ostřihání tak se naštval a řek že túje mají velkou hodnotu a že je nelze ani pokácet i když jsem to nikdy nevyslovil tak nebudu lhát, měl jsem mu to již před lety navrhnout ale z jeho odpovědi je patrné že se ohání úřady, že to nelze. Proto se Vás ptám na radu, jak postupovat.

Soudní cestou bych to nechtěl řešit.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

@borivoj - Soudní cestou bych to nechtěl řešit.

Můžete začít odstraněním toho, co prorůstá k vám:

NOZ § 1016

2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.

Jestliže to nepomůže, pak souseda prokazatelně (písemně s dodejkou) vyzvěte k nápravě podle

NOZ § 1017

(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.

ale když vám nevyhoví, nemáte jinou možnost, než žalobu.

borivoj*
hodnocení

Děkuji za názor, budu se jim řídit.

hodnocení

2x

"Závidím" vám toho souseda. Jsem ve stejné situaci, ovšem s fungujícími sousedskými vztahy. Soused má na hranici našich pozemků přesně takové túje. Ovšem má klíč od našich vrátek a naše povolení vstupu na pozemek, aby mohl ty túje udržovat. Takže je i z naší strany pravidelně stříhá, po sobě uklidí, no a ty zbytky, co tam náhodou zůstanou, bez řečí uklidím já. A to spolu negrilujeme, nepijeme, pouze se respektujeme a máme dobré sousedské vztahy.

Bohužel bordel ze sousedových tújí si představit nedovedu, protože na svém pozemku žádný nemám. A to jsem na východ od něj v oblasti, kde převládají západní větry.

Ovšem pokud tento způsob u vás nefunguje (včetně pokusu o sblížení nad sklenkou něčeho dobrého), pak netuším, co vám lépe poradit ...

borivoj*
hodnocení

Děkuji za názor závidím Vám.

hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 18. 04. 2019 14:06:53
! Pravidlo Z7: je zakázáno poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd.

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]